2
Es llegeix en minuts
Evitar els errors del futbol masculí

Evitar els errors del futbol masculí

En plena celebració del judici a l’expresident de la Federació Espanyola de Futbol per agressió sexual i coaccions contra Jennifer Hermoso, ha esclatat una altra polèmica amb una gran repercussió a la premsa i les xarxes socials. No són, per descomptat, comparables. En el cas de Luis Rubiales es tracta no només d’una acció portada a terme sense el consentiment de la víctima, sinó, com s’ha pogut veure al jutjat, d’un conjunt d’actuacions continuades que ens parlen de prepotència institucional i d’actituds masclistes, en un entorn patriarcal en què l’auge i els èxits del futbol femení s’han tractat amb condescendència, aprofitant l’onada de reconeixement mediàtic i popular. En el cas de Daniela Caracas i de Mapi León, es tracta de la presumpta acció improcedent que es va produir durant el derbi entre l’Espanyol i el Barça durant un forcejament en què la León sembla que toca la zona íntima de Caracas de manera expressa. Per a la jugadora del Barça, les imatges se cenyeixen al que anomena "una simple situació del joc", mentre que en la versió del club blanc-i-blau es contemplen com una "vulneració de la intimitat" i "un acte que atempta contra la integritat de la futbolista".

No són casos comparables. Tant per la dimensió del cas com per les persones o estaments implicats. En el primer cas, es tracta de la punta de l’iceberg d’un comportament altament reprovable, penalment perseguible, mentre que, en el segon, respon a una provocació puntual (tal com sembla segons la retransmissió televisiva) que també mereix reprovació, però en l’estricte terreny de les sancions disciplinàries esportives que han d’erradicar dels camps i les grades actituds antiesportives, les provocacions i el joc brut.

La coincidència en el temps de les dues notícies ha concedit una transcendència tan inusual a la picabaralla entre Caracas i León que la mateixa presidenta de la Lliga F ha demanat "no treure-ho de context". D’una banda, Mapi León s’ha queixat que la polèmica "pretén danyar" la seva imatge, conscient que és una de les futbolistes que més s’ha enfrontat a la Federació en les reivindicacions per aconseguir que la selecció fos un "lloc segur". D’altra banda, Daniela Caracas, més enllà de la situació viscuda al camp, ha sigut víctima d’un infame assetjament posterior a les xarxes socials.

El futbol femení ha experimentat un auge colossal els últims anys, però les condicions laborals de les esportistes, a escala professional, encara tenen molt a desitjar. Després d’un període de protestes i vagues, fa menys d’un mes que s’ha segellat un conveni col·lectiu que estableix, per exemple, un augment salarial, unes normes que protegeixen la maternitat o el compromís de la Lliga d’adquirir botes per a les jugadores sense patrocini. I, és clar, mesures de protecció per a víctimes de la violència de gènere i l’erradicació de comportaments sexistes i el primer protocol de prevenció en casos d’assetjament. Els comportaments incorrectes a la gespa responen a altres paràmetres, pròxims a les provocacions inadmissibles que ja coneixem en els futbolistes, alguns d’ells smpre sota els focus i intocables. El futbol femení, per consolidar la seva aposta, també ha de tendir a evitar els errors i les inèrcies del masculí, sotmesos tots dos a les mateixes garanties, controls i exigència.