Guardons de Hollywood

¿Qui ha guanyat el premi Oscar al millor actor els últims anys?

  • ¿Quan se celebra la gala dels premis Oscar?

  • Llistat de tots els nominats aquest any

  • Totes les notícies dels Oscars

¿Qui ha guanyat el premi Oscar al millor actor els últims anys?
4
Es llegeix en minuts

Un dels moments més importants de la nit dels Oscars és l’entrega dels premis a la millor actriu, la millor pel·lícula i el millor actor. Tots els presents (i els que són a casa) escolten amb expectació el nom del pròxim guanyador o guanyadora.

És la recompensa al sacrifici i feina que han fet els intèrprets al llarg del film que els ha fet acostar-se a l’estatueta més preuada al món del cine. La nominació a millor actor es tracta del guardó més important dels Oscars. Sempre ha fet parlar, ja que molts dels actors nominats solen tenir una trajectòria bastant solvent que avala la seva feina.

Notícies relacionades

Hi ha actors que trenquen malediccions al proclamar-se guanyadors d’aquest premi com Leonado Di Caprio que no va guanyar un Oscar amb ‘Titanic’ però sí amb ‘El Renacido’; o els eixordadors aplaudiments que es va emportar Gary Oldman amb la seva magistral actuació en ‘Las horas más oscuras’.

A continuació, fem un repàs dels premiats amb l’Oscar al millor actor de les últimes set edicions:

Anthony Hopkins, per ‘El Pare’ (2021)

Anthony Hopkins va haver d’interpretar un home que buscava l’explicació a la seva pèrdua de memòria i la dubtosa existència dels seus éssers estimats. Una intensa i dramàtica pel·lícula que mostra el passar dels anys, però sobretot la dilatada experiència de l’actor que li va fer guanyar el segon Oscar de la seva carrera.

Joaquín Phoenix, per ‘Joker’ (2020)

Joaquín Phoenix va haver de perdre molt pes per reflectir el personatge del Joker, una interpretació que l’ha portat a rebre bona crítica, no només per part dels professionals del cine, sinó també per part del públic. L’actor mai abans havia guanyat una estatueta, fins i tot va estar nominat a l’Oscar pel seu paper a la pel·lícula ‘Gladiator’, però no es va alçar amb el premi, i per això, amb el ‘Joker’ tenia posada tota l’atenció del públic.

Rami Malek, per ‘Bohemian Rhapsody’ (2019)

Es va crear gran expectació amb aquesta pel·lícula, ja que retrata una de les bandes més famoses dels últims temps. La semblança que té Rami Malek amb el difunt vocalista Freddie Mercury li va servir a Malek per ficar-se de ple en la vida d’aquest cantant de Queen. La seva anterior feina a ‘Mr. Robot’ va aconseguir grans crítiques, per tant, la seva interpretació en aquest film havia de ser perfecta per poder guanyar l’estatueta.

Gary Oldman, per ‘El instante más oscuro’ (2018)

El britànic és un actor magnífic que abans d’aquest Oscar per ‘El instante más oscuro’ hauria d’haver tingut una estatueta a la seva vitrina fa temps, ja que ja havia fet diverses interpretacions magnífiques des que, fa més de tres dècades, es va iniciar amb el seu debut a ‘Sid y Nancy’ (1986). L’intèrpret que ha acaparat bona part de l’oferta de personatges maníacs –caps rapats, punks, proxenetes, segrestadors, científics bojos, vampirs, assassins, terroristes, policies psicòpates, mags-, ja va ser nominat una vegada –sí, una única vegada— per la, possiblement, millor feina de la seva carrera abans d’aquesta. En aquesta pel·lícula es fica a la pell del polític Winston Churchill.

Casey Affleck, per ‘Manchester frente al mar’ (2017)

Gràcies a Matt Damon, Casey Affleck va participar en ‘Manchester frente al mar’. El protagonista de la saga Jason Bourne anava a interpretar ell mateix el paper principal de la pel·lícula –fins i tot s’havia plantejat dirigir-la–, però al comprendre que altres compromisos professionals l’hi impedien va pensar en el seu bon amic. Affleck es va donar a conèixer en ‘El indomable Will Hunting’ (1997), traient el cap per darrere tant del seu germà gran, Ben, com del mateix Damon; tots dos havien escrit junts la pel·lícula i el van convidar a participar-hi. Així, en segon pla, ha avançat durant anys la seva carrera.

Leonardo DiCaprio, per ‘El renacido’ (2016)

El guardó que es va endur Leonardo Di Caprio va fer que tothom s’aixequés a aplaudir-lo sense pensar-s’ho ni un segon quan van dir el seu nom. La dilata i coneguda carrera de l’actor encara no s’havia cobejat amb aquest premi tan important del cine. Però amb ‘El renacido’ l’actor va trencar la maledicció i va aconseguir aquest premi gràcies a la reencarnació d’un personatge cru que vivia en les profunditats de l’Amèrica salvatge.

Tràiler de la pel·lícula ’El Renacido’ (The Revenant). / periodico

Eddie Redmayne, per ‘La teoría del todo’ (2015)

La vida de l’aclamat científic Stephen Hawkings, que va morir el març del 2018, va tenir molts alts i baixos i triomfs personals. Eddie Redmayne va ser l’encarregat de ficar-se a la pell d’Hawkings en ‘La teorí del todo’ per relatar-nos tota la seva vida: des de la seva joventut fins a la malaltia degenerativa que el físic va tenir. Un paper difícil per la importància que tenia Hawkings gràcies a les seves troballes científiques.

Tràiler de ’La teoría del todo’ (2014). / periodico

  • Més notícies sobre els Oscars 2022 i els nominats