Guardons de cine

¿Quin valor té al mercat una estatueta dels Oscars?

  • ¿Quan se celebren premis Oscar 2022?

  • La llista de tots els nominats d’aquest any

  • Consulteu tota la informació dels premis Oscar

¿Quin valor té al mercat una estatueta dels Oscars?
1
Es llegeix en minuts

El glamur que envolta els Oscars no només es mostra a l’alfombra vermella prèvia als premis, sinó que també n’hi ha quan els guanyadors i les guanyadores aconsegueixen l’anhelada estatueta. Un trofeu sense igual al qual se li dedica molt sacrifici i treball al llarg de l’any.

Són moltes les curiositats que envolten aquesta cerimònia: a Hollywood es cuida al detall des de la preparació del Teatre Dolby fins a les festes que se celebren després de l’esdeveniment. Però potser el que desperta més interès és aquesta estatueta banyada en or. Perquè, tot i que no ho sembli, en realitat és de bronze amb un bany d’or de 24 quirats.

És més, durant la Segona Guerra Mundial el trofeu es va començar a fabricar amb guix pintat per l’escassetat de metal, que llavors es destinava a la fabricació d’armament. Una vegada acabada la contesa, els premiats van tornar a rebre les estatuetes de metall xapat en or.

La figura mesura 34 centímetres d’altura, pesa 3,85 quilograms i s’erigeix sobre una base metàl·lica negra. L’estatueta representa un home despullat sense rostre de braços plegats sostenint una espasa. Tot i que l’Oscar original representava un home sobre un rotllo de pel·lícula, al llarg dels anys se n’ha anat simplificant el disseny fins a convertir-se en la figura que és avui.

Notícies relacionades

Javier Bardem amb el seu primer Oscar al Millor Actor pel seu paper a ‘No Country for Old Men’. / SHUTTERSTOCK 2008Però, si hi ha una pregunta que sobresurt sobre les altres és quant val l’estatueta. I la resposta és molt simple. Tot i que sembli el contrari, aquesta figura tan respectada al món té un valor d’un dòlar.

¿Per què costa tan poc? El motiu és que des de 1950 l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques obliga tots els guardonats a firmar un contracte per «evitar» la venda d’aquesta figura. Per això, si algun guanyador o guanyadora vol vendre aquesta figura, la seva obligació és oferir-la primer a l’Acadèmia del Cine pel seu valor inicial, un dòlar, perquè la seva venda sigui impossible si es vol treure’n profit al mercat.

  • Més notícies sobre els Oscars 2022 i els nominats