PREMIS DE CINE
¿On veure les pel·lícules nominades als Oscars 2022?
Una guia de les pel·lícules candidates a l’estatueta que poden trobar-se a les plataformes de ‘streaming’
Ja no hi ha excusa. Cada any resulta més fàcil estar al dia per als Oscars, ja que un voluminós nombre de pel·lícules nominades està disponible a les diferents plataformes de ‘streaming’, ja sigui perquè són les mateixes corporacions tecnològiques aquelles que produeixen aquests títols o per l'adquisició dels seus drets d’exhibició. És una tendència imparable, crescuda i arrelada durant aquests últims anys de pandèmia, sales de cine en alarmant crisi i plataformes en manera explosiva. Des d’aquí us oferim una guia sobre les principals pel·lícules nominades als Oscars del 2022 i on poder veure-les en ‘streaming’ sense pagar res més a part de la quota de la plataforma:
Les categories estrella
Dels deu títols nominats a l’Oscar a la millor pel·lícula, sis estan disponibles en ‘streaming’, imponent xifra que no fa més que certificar la imparable puixança de les plataformes i la pèrdua, alhora, de la vella exclusivitat patrimonial de les sales de cine.
Neflix, HBO Max i Disney+ es reparteixen de forma equitivativa els sis títols. A Netflix hi ha disponible la gran favorita per conquerir l’estatueta, el ressonant neowéstern ‘El poder del perro’, de Jane Campion, així com la sàtira apocalíptica ‘No mires arriba’, d’Adam McKay. HBO Max, per la seva banda, permet el visionament de ‘Dune’, la imponent adaptació del clàssic ‘sci-fi’ de Frank Herbert a càrrec de Denis Villeneuve; i ‘El método Williams’, això és, la biografia del pare de les grans tennistes Venus i Serena Williams per què Will Smith apunta a l’Oscar a la millor interpretació masculina.
A Disney+, mentrestant, es pot disfrutar la rutilant revisió de Steven Spielberg de ‘West Side Story’, així com el drama ‘noir’ de Guillermo del Toro ‘El callejón de las almas perdidas’, ‘remake’ del petit clàssic homònim dels 40. Només queden fora del ‘streaming’, i no per gaire temps, ‘CODA, los sonidos del silencio’ ‘Licorice Pizza’, ‘Belfast’ i ‘Drive my car’: encara podeu anar al cine a veure-les.
Quant a les millors pel·lícules internacionals, el ‘streaming’, en aquest cas, és una mica garrepa. Sol ofereix, per ara, 'Fue la mano de Dios’, la tragicomèdia semiautobiogràfica de Paolo Sorrentino, disponible en el catàleg de Netflix.
Les millors interpretacions
Les categories a millor interpretació, tant principal com de repartiment, estan també altament representades a les plataformes: ni més ni menys que 14 dels 20 possibles guanyadors, cosa que, com en el cas de la millor pel·lícula, és un fet sense precedents.
En categoria femenina, la feina de tres de les cinc nominades a millor actriu està disponible en ‘streaming’: Penélope Cruz per ‘Madres paralelas’ (Netflix), Jessica Chastain per ‘Los ojos de Tammy Faye’ (Disney+) i Nicole Kidman per ‘Being the Ricardos’ (Prime Video); quant a la millor actuació de repartiment, les plataformes ofereixen els treballs d’Ariana DeBose en ‘West Side Story’ (Disney+), Kirsten Dunst en ‘El poder del perro’ (Neflix) i Aunjuanue Ellis en ‘El método Williams’ (HBO Max).
En categoria masculina, l’oferta en ‘streaming’ és encara més aclaparadora. La interpretació dels cinc nominats a millor actor està a l’abast del comandament a distància: Denzel Washington per ‘Macbeth’ (Apple TV+), Javier Bardem per ‘Being the Ricardos’ (Prime Video), Benedict Cumberbatch per ‘El poder del perro’ (Netflix), Andrew Garfield per ‘tick, tick... Boom!’ (Netflix) i Will Smith per ‘El método Williams’ (HBO Max). Sobre l’Oscar al millor actor de repartiment, tres de cinc: Jesse Plemons i Kodi Smit-McPhee per ‘El poder del perro’ (Netflix) i J.K. Simmons per ‘Being the Ricardos (Prime Video).
Les pel·lícules d’animació
La factoria Disney té aquest any la major part de nominacions per a l’Oscar a la millor pel·lícula d’animació, sigui a través de l’empresa mare o de la seva sempre estimulant branca Pixar. En aquest cas, les tres pel·lícules de la casa de Mickey que opten a l’estatueta estan disponibles a la seva plataforma de ‘streaming’, Disney+: ‘Raya i l’últim drac’, ‘Encanto’ i (aquesta, sí, de Pixar) ‘Luca’. Fora d’aquest intimidador trident es troba la frenètica i ultradivertida ‘Los Mitchell contra las máquinas’, disponible a Netflix, que hauria de guanyar aquest any l’Oscar de no haver-hi entre les nominades la colpidora ‘Flee’, epopeia animada d’un refugiat afganès a Europa també candidata a millor documental i pel·lícula internacional per Dinamarca, encara a les sales de cine.
Altres nominades
En els tres epígrafs anteriors hem esmentat la majoria de pel·lícules nominades a l’Oscar en les principals categories, però les plataformes ofereixen, també, alguns títols que opten a estatuetes dels mal denominats premis tècnics o, encara pitjor, menors. És el cas, per exemple, de ‘Sin tiempo para morir’, l’últim Bond, nominat a millor cançó original per a Billie Eilish, efectes visuals i so, disponible de lloguer a Apple TV+, Google Play, Microsoft Store, Prime Video i Rakuten TV entre 3,99 i 4,99 euros; de la divertida aventura virtual ‘Free Guy i de la fantasia marveliana ‘Shang-Chi y la leyenda de los diez anillos’, les dues candidates a millors efectes visuals i disponibles a Disney+. Aquesta plataforma, precisament, ofereix ‘Cruella’, nominada a millor disseny de vestuari i maquillatge.
Els curtmetratges, amb presència espanyola
Aquest any, la presència en els Oscars és nodrida, amb Penélope Cruz i Javier Bardem optant a l’estatueta a millor interpretació, i amb Alberto Iglesias fent el mateix per la banda sonora de ‘Madres paralelas’. El pòquer patri el completa Alberto Mielgo, candidat a l’Oscar al millor curt d’animació per ‘El limpiaparabrisas’, una formidable peça de poc més de 14 minuts en què un home es pregunta què és l’amor mentre fuma, en solitari, un paquet de cigarrets a l’interior d’un restaurant. El curt, íntegre, es pot veure aquí mateix:
Notícies relacionadesEn la mateixa categoria en què competeix ‘El limpiaparabrisas’, hi hadisponible a Netflix ‘Peti Roja’, segurament la gran favorita per conquerir l’estatueta, i que relata la història d’una petita petirroja criada per una família de ratolins. L’oferta de cine breu però intens es completa, en la categoria de curt de ficció, amb la impactant ‘The long goodbye’, distòpia no tan llunyana protagonitzada per Riz Ahmed en què un batalló d’ultradreta ataca la seva família d’origen asiàtic, i que està disponible a Youtube.
Els documentals
Com ja és habitual, en la categoria de millor llarg documental no hi ha cap pel·lícula dolenta. I una de les nominades és, precisament, una de les millors del 2021 passat: l’extroardinaria ‘Summer of soul’, vibrant i commovedora recuperació del mític Harmel Cultura Festival de 1969 (Disney+). Filmin, per la seva banda, ofereix ‘Escribiendo con fuego’, inspiradora història d’un grup de dones índies que van fundar el primer mitjà periodístic format per un equip exclusivament femení. I a Movistar Plus+ es pot veure la tremenda ‘Attica’, crònica de la sagnant rebel·lió de cinc dies que va tenir lloc a la tardor de 1971 a la presó del nord de l’estat de Nova York.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació