baralla per no portar el bitllet

L'acusat de mossegar l'orella a un revisor diu que va ser «un acte reflex»

La Fiscalia demana una pena de 6 anys de presó i una indemnització de 56.000 euros per un delicte de lesions i un altre d'atemptat a l'autoritat

La defensa reclama l'absolució del processat al considerar que va actuar en «defensa pròpia», fet que l'eximiria de qualsevol responsabilitat penal

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’acusat de mossegar l’orella a un revisor de Renfe a l’estació de Mollet del Vallès (Barcelona) el 2015 ha dit aquest dimecres al tribunal que el jutja que no va voler «mai» mossegar-lo i que va ser «un acte reflex» per escapolir-se del revisor en la baralla que els dos van mantenir a l’andana.

L’agressió es remunta al matí del 22 d’agost del 2015 quan l’acusat, que viatjava en un tren de la línia R3 de rodalies de RENFE, va tenir una discussió amb el revisor per no portar el bitllet, per aquest motiu el revisor va instar l’acusat a baixar-se en la següent parada, on la discussió va passar a majors i va acabar amb la mossegada que l’acusat va clavar al revisor.

Per la mossegada, el treballador de RENFE va perdre dos terços de l’orella esquerra i va requerir fins a cinc operacions per recuperar l’aparença inicial, tot i que va perdre de forma definitiva un 14% de capacitat auditiva.

L’acusat, Yuri M., de nacionalitat espanyola, veí de Parets del Vallès i de 22 anys, ha donat aquest matí la seva versió dels fets en el judici, celebrat a la secció 3a de l’Audiència Provincial de Barcelona.

Quan ha estat preguntat pel fiscal, l’acusat ha explicat al tribunal que va pujar al tren a Parets del Vallès i ha admès que ho va fer sense bitllet perquè va arribar «molt just» i no li va donar temps a comprar-lo.

Ja al vagó, i seguint la versió de l’acusat, es va acostar al revisor al veure que estava convidant a una noia a baixar a la següent estació per no portar el bitllet i es va dirigir a ell demanant que li expedís un bitllet, a la qual cosa aquest es va negar al·legant que la norma ho prohibeix i també el va convidar a baixar en la següent parada.

Versions contraposades

«El revisor va estar molt agressiu en tot moment, no sé el motiu pel qual ho estava, però se’l veia fora de si», ha dit l’acusat, que ha afegit: «Li vaig dir que no baixaria perquè havia d’arribar a la feina».

A l’arribar a la següent estació, la de Mollet del Vallès, l’acusat va baixar perquè «no volia més problemes», però abans que es tanqués la porta, va escopir al revisor perquè es va sentir «humiliat», davant això aquest va baixar del tren i va començar a clavar-li cops de puny, segons la seva versió.

«En aquell moment no podia escapolir-me d’ell i el vaig mossegar per acte reflex. Era l’única manera d’escapar-me. Jo no ho vaig voler fer mai, estava terroritzat. No sabia ni on l’havia mossegat. Vaig notar alguna cosa a la boca, la vaig escopir i me’n vaig anar corrent», ha conclòs el seu relat.

Per la seva part, el revisor ha explicat una altra versió dels fets al tribunal i ha manifestat que quan l’acusat va baixar no li va escopir una vegada sinó dues –«una quan vaig tancar la primera porta del vagó i una altra al tancar la segona porta»– i que en aquell moment va decidir baixar del tren per «identificar aquell home i trucar a la policia».

Davant l’avís que trucaria a la policia, l’acusat el «va amenaçar de mort» i va intentar pegar-lo, però va esquivar el cop. Va ser llavors quan el va mossegar: «Vaig escoltar un espetec, vaig sentir el dolor i vaig veure l’orella a terra».

El treballador de RENFE també ha exposat al tribunal els efectes que va tenir per a ell la pèrdua d’una part de l’orella: a part de les cinc intervencions quirúrgiques que va rebre per reconstruir-se-la, va patir estrès posttraumàtic pel qual va estar de baixa 18 mesos i, fins i tot, va demanar un trasllat a Galícia de dos anys perquè «no era capaç d’anar al tren», recorda.

Per aquests fets, la Fiscalia ha demanat al seu informe final una pena de 6 anys de presó i una indemnització a l’acusat de 56.000 euros per un delicte de lesions i un altre d’atemptat a l’autoritat, mentre l’acusació particular exercida per l’advocat de la víctima demana 5 anys de presó i 70.000 euros d’indemnització per un delicte només de lesions.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el lletrat de la defensa ha demanat l’absolució de l’acusat al considerar que aquest va actuar en «defensa pròpia», fet que l’eximiria de qualsevol responsabilitat penal.

També ha demanat al tribunal que consideri la situació laboral estable de l’agressor, l’absència d’antecedents penals, que té un fill d’un any i la seva predisposició a la reparació del mal per la qual ha consignat ja 2.000 euros en el compte bancari del jutjat.