La banca responsable defineix els seus principis d'actuació
L'objectiu és establir el paper i les responsabilitats del sector financer per garantir un futur sostenible
El Santander promou amb l'UNEP FI i 27 grans bancs internacionals més la proposta Principis de Banca Responsable, impulsada per les Nacions Unides
anabotin /
París, la ciutat on han començat a caminar les últimes grans revolucions de la societat occidental, ha sigut l’escenari en què han vist la llum els Principis de Banca Responsable, una iniciativa financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI, per les sigles en anglès), dels quals formen part el Santander i 27 grans bancs més de cinc continents.
Aquests principis definiran el paper i les responsabilitats del sector financer per garantir un futur sostenible. Al comprometre’s amb el nou marc, els bancs adequaran les activitats alsObjectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i a l’Acord de París sobre el canvi climàtic.
En declaracionsd’Ana Botín, presidenta del Banco Santander: “La banca només pot complir la seva missió d’ampliar l’accés als serveis financers, i impulsar l’ocupació i el creixement econòmic, si tracta els clients, els accionistes i a la societat amb el respecte que es mereixen. L’essència de la responsabilitat és això: el benefici obtingut amb una missió”.
Estratègia i terminis
Aquests principis fixen unes directrius en l’àmbit internacional del que implica ser un banc responsable, a fi de garantir que les entitats bancàries creen valor, tant per als seus accionistes com per a la societat en general. Aporten un marc global per a un sistema bancari sostenible de futur i ajuden la indústria a demostrar i millorar la forma en què realitzen una contribució positiva a la societat.
A l’acceptar els Principis de Banca Responsable, els bancs es comprometen a assumir públicament l’impacte social, ambiental i econòmic del sector, alhora que estableixen objectius públics per incrementar els impactes positius i abordar els efectes negatius més rellevants.
Els principis, que en aquest moment estan en fase de consulta pública, es firmaran en l’Assemblea General de les Nacions Unides el mes de setembre que ve a Nova York.
Els principis un a un
Compromís. Les 28 entitats fundadores es comprometen a alinear les seves activitats empresarials amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Acord de París sobre canvi climàtic.
Impacte. S’ampliaran els impactes positius i es reduiran els negatius. Els bancs concentraran els seus esforços en aquelles àrees en què el seu impacte sigui més significatiu.
Clients. Les entitats treballaran de manera responsable amb els clients per fomentar pràctiques sostenibles i activitats econòmiques que generin prosperitat compartida, tant per a les generacions actuals com les venidores.
Grups d’interès. Les entitats es comprometen a involucrar i col·laborar proactivament amb els grups d’interès rellevants per aconseguir aquests objectius.
Governança i fixació d’objectius. Fixaran objectius públics per corregir els impactes negatius més importants de la seva activitat, així com per amplificar els positius, per adequar-los i contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Acord de París sobre el canvi climàtic.
Transparència i responsabilitat. Revisaran periòdicament la implantació individual i col·lectiva d’aquests principis i informaran d’una manera totalment transparent sobre els impactes positius i negatius de la seva activitat, i assumiran una total responsabilitat sobre aquests.
El text complet es pot consultar a la web delsPrincipis de Banca Responsable.
Comissió de seguiment
El Santander, un dels bancs més actius en l’adopció d’aquests principis ètics, ha posat en marxa una nova comissió de banca responsable, sostenibilitat i cultura per impulsar la transformació del banc, amb la missió d’assessorar el consell d’administració en el disseny, promoció i integració tant de la cultura i dels valors corporatius, com en l’estratègia de negoci sostenible i en les seves relacions amb els grups d’interès.
La composició d’aquest òrgan s’articula amb Ramiro Mato García-Ansorena com a president i conseller extern independent, i compta amb set vocals, tots, externs, a excepció d’Ana Botín, presidenta executiva del banc, que ha declarat que “ser senzill, personal i just en tot el que fem” són els pilars de l’entitat per ser un banc responsable.
Trajectòria
Va ser a mitjans de l’any passat quan el Banco Santander es va adherir juntament amb el BBVA, únics membres fundadors a Espanya, a la iniciativa financera de les Nacions Unides per al Medi Ambient de banca responsable, cosa que va obrir la porta a un procés de reptes i oportunitats que posa el focus en un factor essencial: avançar cap a un futur sostenible.
El concepte de banca responsable s’ha convertit en senya d’identitat i el fonament sobre el qual s’assenta avui l’estratègia de negoci d’un gegant financer com és el Santander, una entitat que, participant en aquesta iniciativa, assumeix i promou el paper que ha de tenir la banca com a motor del desenvolupament econòmic, del progrés i del benestar.
En paraulesd’Ana Botín: “¿Què és el que fa que una empresa tingui èxit de veritat? Per mi, la resposta és molt senzilla. Ha de ser una empresa que reconegui la seva responsabilitat amb els empleats, els clients, els accionistes i amb la societat, amb tots els que d’una manera o una altra es puguin veure afectats per la seva activitat. Una empresa que entengui que la seva missió va més enllà d’obtenir rendibilitat: que tingui clar que els seus beneficis han de revertir en tota la societat i també en les generacions futures”.
Per alinear tota l’organització cap a la nova cultura corporativa, el Santander desenvolupa diferents iniciatives. en què participen tots els empleats del grup, més de 200.000 persones.
Reconeixement
Un dels reconeixements a aquesta estratègia és la valoració que atorga al Banco Santander el Dow Jones Sustainability Index (DJSI), que mesura el comportament sostenible de les empreses en les dimensions econòmica, mediambiental i social. En l’actualitat, l’entitat se situa com el tercer millor banc del món i el primer d’Europa. El 2018, d’un total de 133 entitats financeres avaluades, només 27 van aconseguir formar part del DJSI World. Per vuitè any consecutiu, el Santander aconsegueix el primer lloc dels bancs espanyols.
Més informació