Crisi climàtica

El missatge de 10 científics de cara a la cimera del clima de Dubai: «No hi ha temps per a més dilació»

El missatge de 10 científics de cara a la cimera del clima de Dubai: «No hi ha temps per a més dilació»

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa ja dècades que la comunitat científica adverteix de la gravetat de la crisi climàtica i la necessitat de frenar-ne l’avenç. En tan sols unes setmanes arrencarà una nova trobada diplomàtica internacional per discutir sobre les mesures per fer front a aquest fenomen que amenaça de fer trontollar els pilars de la vida per a totes les espècies que habiten el planeta. Inclosos els humans.

Aquest és el missatge de 10 científics i científiques de cara a la cimera del clima de Dubai (COP28). 

«Encara hi ha molt per fer»

Olga Alcaraz Sendra

Científica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

«No anem pel bon camí. Encara hi ha molt que fer per frenar les emissions de gasos amb efecte hivernacle, les principals responsables d’aquesta crisi. Els països del nord global, que són els que històricament més han emès, tenen la responsabilitat de liderar els plans per retallar emissions de manera més dràstica. No podem delegar aquesta responsabilitat en els països en vies de desenvolupament. És la nostra responsabilitat liderar aquesta lluita». 

«Tenim una responsabilitat històrica cap a les grans víctimes de la crisi climàtica»

Nicola Scherer

Científica de l’Observatori del Deute Global (ODG)

«Cal abordar de manera urgent el debat sobre com rescabalar les pèrdues i danys causats per la crisi climàtica al sud global. Aquest és un tema que fa gairebé 20 anys que està en l’aire i que ara ha aconseguit posar-se sobre la taula de les negociacions. Encara queda un llarg camí per aconseguir que es materialitzi. Però cal fer-ho per una qüestió de responsabilitat històrica cap a les grans víctimes de la crisi climàtica».

«És una qüestió de supervivència»

Gisela Torrents

Científica de l’Observatori de Drets Socials i Justícia Ecològica (DESC)

«Cal avançar en la creació de mesures d’adaptació al canvi climàtic. En alguns països urgeix crear ciutats més resilients a la calor extrema, en altres cultius que resisteixin l’impacte d’una sequera i en d’altres cal assegurar-se que les infraestructures estiguin preparades per suportar l’arribada d’una tempesta extrema. És una qüestió de supervivència»

«Estem arribant a punts de no retorn»

Xavier Rodó

Científic del Climate and Health Program d’ISGlobal

«La situació actual em preocupa per múltiples motius. Després de més de 20 anys investigant en el tema, veig que s’està arribant a punts de no retorn que pensàvem que estaven molt més lluny en l’horitzó temporal. Em preocupa, sobretot l’efecte del canvi climàtic sobre l’estabilitat dels ecosistemes terrestres els ‘tipping points’ climàtics i el poc estoc de carboni que encara podem emetre abans que es desencadenin efectes més catastròfics. El meu missatge de cara la cimera seria «action now, real change now and no more delays».

«Els països han de treballar units»

Alicia Perez-Porro

Científica del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)

«La situació actual em preocupa. Sobretot perquè entenc la urgència, però no veig que les agendes polítiques avancin a la velocitat que requereix la situació actual. També percebo el desinterès, i fins i tot el negacionisme, d’una part de la població, i tot i que no crec que sigui majoritari, pot suposar un escull a l’hora de posar en pràctica les polítiques públiques necessàries per garantir-nos un futur. Crec que aquesta cimera pot ser una oportunitat per llançar el missatge que els països han de treballar units per fer front a aquesta crisi d’abast global».

«Estem consumint el nostre planeta per sobre de les nostres possibilitats»

Marcial González

Científic Universitat Carlos III de Madrid

«Estem consumint el nostre planeta per sobre de les nostres possibilitats. Gairebé dos terços de les emissions mundials estan lligades al nostre consum energètic. Necessitem canviar la manera que tenim de consumir energia; obtenir-la mitjançant fonts netes és imprescindible per aconseguir una societat sostenible».

«Aquesta crisi suposa un risc per a la vida de moltes espècies, inclòs l’ésser humà»

Leonardo López

Científic d’ISGlobal

«El context climàtic actual representa un risc per a la vida de moltes espècies d’aus, peixos i mamífers, inclòs l’ésser humà. El món és el mateix per a tothom, és igual que visquis a Europa o al poble més recòndit de l’Àfrica. De tota manera crec que aquesta cimera és un acudit, igual com moltes de les pantomimes de l’anomenat primer món per tranquil·litzar la consciència dels seus ciutadans fent-los creure que fan alguna cosa pel planeta. Aquest tipus de cimeres no serveixen absolutament per a res».

«Es necessiten compromisos i accions ràpides i vinculants»

Jordi Solé

Científic de la Universitat de Barcelona (UB)

«Estem en un moment crític. Ens enfrontem a un risc molt gran de col·lapse dels ecosistemes del sistema de la terra. Urgeix abordar debats urgents com, per exemple, la reducció de l’empremta ecològica de la nostra espècie. El més important de cara a la cimera és entendre que no hi ha temps per a més dilació. El Grup Intergovernamental d’Experts contra el Canvi Climàtic ens avisa en el seu últim informe que aquesta dècada és decisiva i, per tant, es necessiten compromisos i accions ràpides i vinculants». 

«La humanitat ha de canviar el model socioeconòmic depredador»

Anabel Sánchez

Investigadora del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)

«Em dol veure com a hores d’ara sembla clar que no som capaços d’adonar-nos de la urgència d’actuar i que aquest actuar té implicacions a tots els nivells, des de l’individual al col·lectiu, i implica necessàriament canviar la nostra manera de viure. Necessitem més mesures per fer front a la pèrdua de biodiversitat i pèrdua de salut dels ecosistemes. Per a això és imprescindible que la humanitat entengui que hem de canviar el model socioeconòmic depredador i garantir el bon estat dels ecosistemes que acullen la vida, també la nostra». 

«Cal garantir la disponibilitat d’aigua per a tots»

Xavier Sanchez Vila

Científic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

«Estem en un moment en què les conseqüències no desitjades del canvi climàtic són ja inevitables. Urgeix abordar reptes estructurals com, per exemple, garantir la disponibilitat d’aigua per a tothom, així com la seva gestió sostenible. El més important de cara a la cimera és recordar que les solucions als problemes de gestió d’aigua s’han d’abordar mitjançant mètodes basats en la natura i que siguin capaces d’incrementar recursos però alhora actuïn favorablement sobre els ecosistemes».