El març, desè mes consecutiu que bat rècords de calor al planeta
Segons les dades de Copernicus, l’augment de la temperatura de l’últim any ja depassa el límit de seguretat d’1,5ºC de l’Acord de París
El canvi climàtic no dona treva i el mes de març va continuar la tendència iniciada el 2023 d’anar encadenant rècords sense parar. Ja acumulem 10 mesos consecutius en què s’han superat tots els màxims històrics d’escalfament des que hi ha registres, segons recull el programa europeu Copernicus en el seu últim informe.
La corba de l’escalfament global, lluny de doblegar-se, s’enlaira cada vegada amb més força. El mes passat va ser el març més càlid a escala mundial, amb una temperatura mitjana de l’aire en superfície de 0,73 ºC respecte als valors mitjans registrats entre el 1991 i el 2020. L’anterior rècord de calor al març l’ostentava l’any 2016, però aquest l’ha superat en 0,10 ºC.
El problema no és només el mes de març, sinó l’acumulat d’escalfament global dels últims 12 mesos, de l’abril del 2023 al març del 2024. I aquí és on arrela la principal preocupació, ja que les dades de Copernicus certifiquen que la temperatura dels últims 12 mesos "és la més alta des que hi ha registres", i ja està 1,58 ºC per sobre de la mitjana preindustrial del 1850-1900.
Cal recordar que el límit suposadament infranquejable que marcava l’Acord de París era un augment d’1,5 ºC a l’acabar el segle present, però cada vegada sembla més evident que ja serà impossible complir aquest propòsit. No hem arribat encara a una quarta part del segle XXI i ja s’ha superat aquesta barrera. Tot i que aquest 1,58 ºC encara pot ser reversible, els experts creuen que també és possible que continuï pujant encara més.
Registres a Europa
En el cas d’Europa, el març va ser el segon més càlid registrat al continent, però només va ser 0,02 ºC més fresc que el març del 2014, el més calorós fins ara. Es pot afirmar que s’ha produït en realitat un empat.
Més enllà d’Europa, les temperatures van superar la mitjana a l’est d’Amèrica del Nord, Groenlàndia, Rússia Oriental, Amèrica Central, parts de Sud-amèrica, diverses zones d’Àfrica, al sud d’Austràlia i a parts de l’Antàrtida.
Malgrat que el fenomen d’El Niño s’ha anat debilitant al Pacífic equatorial, el cert és que les temperatures de l’aire marí "es van mantenir en línies generals en un nivell inusualment elevat", assenyala la nota de premsa de Copernicus. De fet, l’escalfament global del mar també va superar rècords al març, quan la seva temperatura mitjana va assolir els 21,07 ºC, la més alta des que hi ha constància per a un mes de març.
La directora adjunta de Copernicus, Samantha Burgess, destaca: "El març del 2024 continua la seqüència de rècords climàtics superats, tant en la temperatura de l’aire com en les temperatures de la superfície del mar, i es converteix en el desè mes consecutiu amb registre rècord. La temperatura mitjana mundial és la més elevada des que hi ha registres, i en els últims 12 mesos se situa 1,58 ºC per sobre dels nivells preindustrials". "Per frenar l’escalfament és necessari reduir ràpidament les emissions de gasos amb efecte hivernacle", va afegir.
Quant al desglaç dels pols, la superfície de gel marí a l’Antàrtida va ser un 20% inferior a la mitjana del març, cosa que la converteix en la sisena extensió més baixa per a aquest mes des que es mesura. Aquesta tendència negativa va començar el 2017 i es continua refermant.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia