LA CREIXENT PRESÈNCIA FEMENINA A LES FORCES ARMADES
Dones de trinxera
La majoria de les més de 15.000 espanyoles que treballen a l'Exèrcit prefereixen els càrrecs operatius
Caces, carros de combat, patrulleres... res se'ls resisteix
Concepción Santaromana té 33 anys i és pilot de l'Exèrcit. Com ella, 15.211 dones més (el 12% del total) treballen a les Forces Armades i, en contra de l'estereotip que les situa sempre darrere de taules i ordinadors en llocs administratius, la majoria han escollit destins operatius. Per tant, el món dels fusells, els blindats i fins i tot els caces ha deixat d'estar dominat exclusivament per homes.
De fet, Defensa presumeix que el percentatge de dones ha crescut en aquesta legislatura gairebé un 23%, mentre que el d'homes només un 4,7%. I la seva presència també s'ha incrementat qualitativament, ja que moltes opten per les unitats d'elit. Així, per exemple, a l'Armada, les dones suposen el 10,8% dels efectius, mentre que a les embarcacions arriben fins al 21%. Una d'elles és la comandant (el càrrec més alt assolit fins ara per les fèmines) Anita Sánchez, que assegura que prefereix "els vaixells als despatxos" perquè així s'enfronta a reptes diferents en cada destí.
Legió sense masclisme
També a la Legió, amb membres que sempre s'han caracteritzat per destacar la seva masculinitat, hi ha un 9% de dones, com la caporal Raquel Alba, que va decidir allistar- s'hi precisament perquè va veure que s'obria la porta a la dona a les Forces Armades. Després va escollir la Legió perquè aquesta es va instal.lar a Almeria, on estava destinada, i ara no se'n penedeix. Al principi, explica, va ser "difícil" perquè ni els caps ni els companys "estaven acostumats a veure dones". "Però mai s'han portat de forma masclista", assegura Raquel Alba.
De fet, segons la responsable de l'Observatori de la Dona a l'Exèrcit, la subsecretària de Defensa, María Victoria San José, a penes reben queixes per motius de discriminació. En la mateixa línia, un portaveu de l'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) apunta que només els arriben denúncies puntuals, mai hi ha queixes que permetin afirmar que l'Exèrcit en conjunt és masclista. I cap de les cinc noies consultades s'ha considerat marginada.
Notícies relacionadesSegons una psicòloga que treballa amb persones acabades d'allistar, una de les raons que fan que les fèmines optin pels destins operatius és que els reclutadors els els venen com a més atractius. "Com que fa falta més personal en aquestes unitats, els asseguren que hi estaran més actives i podran ajudar més", apunta A. (prefereix mantenir-se en l'anonimat). Una de les militars que confessa que es va allistar perquè li cridaven l'atenció les missions de pau és B. (també opta per l'anonimat), que durant un temps va dirigir el seu propi carro de combat. B. ha estat dues vegades a Kosovo i descriu l'experiència com a "inoblidable".
La pilot Concepción Santaromana es va allistar "per casualitat". A l'acabar la carrera de filologia, es va presentar a les oposicions de l'Exèrcit de l'Aire per tenir una sortida laboral més. "Tenia un gran desconeixement de la vida militar però ara reconec que m'agrada", afirma des de les Canàries, on treballa en operacions de salvament.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"