L¿acte institucional

Montilla: «El malestar català no és passatger ni superficial»

Per primera vegada, el PSOE no envia a l'acte cap càrrec de rellevància

El president celebra la Diada a Madrid amb un nou missatge d'alerta

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ
MADRID

La celebració de la Diada a Madrid havia estat aprofitada els últims anys pel president de la Generalitat per advertir del risc de desafecció si es prenien determinades decisions. Ahir, una vegada retallat l'Estatut pel Tribunal Constitucional i a les portes d'unes eleccions amb el secessionisme en alça, el discurs va ser molt diferent. José Montilla va entonar una mena de mira que ja us ho havia dit i va alertar que, a partir d'ara, seria un «error tremend» actuar com si la «irritació» causada per la sentència fos «passatgera o conjuntural».

«La sentència va tenir un impacte extraordinari a Catalunya. La seva profunditat i i el seu abast és molt superior al que molts es pensen. S'equivoquen els que considerin el malestar com una cosa passatgera que el pas del temps i uns quants gestos benintencionats puguin esvair», va insistir amb afany el president en un missatge dirigit en part a la cúpula del PSOE i al president Zapatero, que ha pactat un operació de rescat de l'Estatut que algú podria tenir la temptació de deixar en un simple gest.

EL PSC, AL COMPLET / Montilla va parlar envoltat de tots, absolutament tots els alts càrrecs catalans de l'Administració central, encapçalats pels ministres Celestino Corbacho i Carme Chacón. No hi va faltar ningú. Però aquesta vegada el PSOE no hi va enviar cap representant rellevant, al contrari que en anys anteriors. Una prova, potser, que els tambors de guerra que retronen a Catalunya són contemplats amb una certa displicència, quan no indiferència, des de Madrid.

Notícies relacionades

Però això no va desanimar Montilla. A més de recordar que fa «tres anys que adverteix del risc creixent de desafecció, de progressiu distanciament de la societat catalana», va portar també a Madrid el discurs del dia 11 en què alertava del risc del secessionisme. «Segons quin camí agafi Catalunya en un futur immediat, podríem veure que l'interès per compartir el projecte pot ser substituït per una ofensiva de més allunyament, d'increment de la tensió amb l'objectiu d'arribar a una definitiva ruptura emocional i política», va declarar ahir, per després formular la seva pròpia aposta, la dels «ciutadans de Catalunya que, com els del conjunt d'Espanya, es mereixen i necessiten viure una etapa de més serenitat, un temps de concòrdia i diàleg».

El centenar de catalans que van assistir a l'acte semblava que escoltessin el discurs com si fos l'últim del president Montilla a l'escenari de la Residencia de Estudiantes. Encara que, minuts abans, ell havia respost amb un «per descomptat» la pregunta de si esperava anar-hi l'any que ve.