transferència de la gestió del servei ferroviari de mitja distància
Saura rubrica l'últim traspàs estatutari del PSOE al tripartit
La cessió dels trens regionals permetrà a la Generalitat gestionar el 2011 el 90% de la xarxa

Chaves (esquerra) i Saura, durant la reunió d’ahir a Madrid de la comissió mixta de transferències. /
A 11 dies de les eleccions del 28 de novembre, i en plena campanya electoral, el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, va viatjar ahir a Madrid per escenificar l'encaixada de mans de la cessió al Govern de la gestió del servei dels trens regionals, l'últim traspàs estatutari del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero al tripartit.
La reunió va servir per formalitzar l'acord polític al qual van arribar el 20 d'octubre el president de la Generalitat, Jose Montilla, i el ministre de Foment, José Blanco. L'Executiu central tenia la intenció de dilatar la firma, al·legant que desitjava mirar-se amb deteniment la lletra menuda —relacionada amb la quantia econòmica del pacte-, però el conseller va collar tant per tancar la transferència abans de la cita amb les urnes que al final va aconseguir la rúbrica. Això sí, amb la plantada del vicepresident tercer, Manuel Chaves, en la compareixença davant la premsa.
SATISFACCIÓ DEL GOVERN / Chaves va presidir, juntament amb el conseller,la comissió mixta de transferències entre l'Estat i la Generalitat i fins i tot va departir uns minuts a soles amb Saura, però a l'hora de presentar-se davant els mitjans va delegar en el seu número dos, Gaspar Zarrías. El conseller, en la que era una de les seves últimes compareixences com a membre del Govern, va mostrar la seva «gran satisfacció» per l'acord i va revelar que a partir de l'1 de gener del 2011, quan es faci efectiva la transferència, la Generalitat gestionarà el 90% de la xarxa ferroviària catalana.
Igual que va passar amb l'acord de Rodalies, i en aplicació de l'Estatut, la Generalitat gestionarà i inspeccionarà el servei, i decidirà les freqüències de pas, les tarifes i els horaris. Això sí, la titularitat dels trens, així com la resta de les infraestructures (vies i estacions), seguirà en mans de l'Estat. Pel que fa al finançament del traspàs en base al dèficit que arrossega la xarxa dels trens de mitjana distància, s'ha acordat que el Govern central transferirà 14,8 milions per a l'exercici del 2011.
ALTA VELOCITAT / Saura va assegurar que aquesta cessió és la «més important» de les que preveia l'Estatut, juntament amb la dels trens de Rodalies, que va entrar en vigor l'1 de gener d'aquest any. «Aquesta transferència incideix directament en el dia a dia dels 11 milions de passatgers que usen els regionals cada any a Catalunya.
En un futur està previst que el Govern central també cedeixi la gestió de l'alta velocitat al seu pas per territori català, tot i que les dues parts han decidit ajornar la negociació fins que l'AVE arribi a Girona, el 2012, com va reconèixer ahir el conseller Saura. El dirigent d'ICV-EUiA va admetre que la legislatura es tancarà sense el traspàs de les beques, pel qual el Govern ha lluitat, va assegurar, fins a l'últim moment.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre