INTERVENCIÓ DE LA LLUITADORA PELS DRETS HUMANS

Haidar viatja a Aaiun per donar rellevància a la versió sahrauí

L'activista va passar el control de l'aeroport tot i escriure Sàhara en l'apartat de país

La intel·lectual vol visitar els detinguts i ferits en l'assalt al campament

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID
AGÈNCIES / LAS PALMAS

Aminatu Haidar va tornar a posar-se ahir al capdavant de la causa sahrauí, que, després de les greus acusacions fetes al Marroc per l'assalt al campament i la falta de proves d'aquests delictes, tem que la polèmica per l'actuació de Rabat se li pugui girar en contra. L'activista va volar ahir de Las Palmas de Gran Canaria a Aaiun sense problemes. La policia la va deixar entrar i Haidar (escortada, com desgraciadament és habitual, per diversos cotxes amb agents) va arribar a la ciutat, que va trobar «desolada» i «completament buida», segons va dir l'advocada Inés Miranda.

L'activista, distingida internacionalment amb diversos premis, com ara el premi Sakhàrov del Parlament Europeu, va aconseguir col·locar el conflicte sahrauí a les portades de la premsa espanyola just fa un any, quan va estar 32 dies en vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote, després que les autoritats marroquines l'expulsessin d'Aaiun per negar-se a posar la seva nacionalitat com a marroquina en la fitxa del control policial, cosa que ella ja havia fet en altres ocasions. De fet, ahir, l'activista no va tenir problemes al passar el control de passaport malgrat que va posar que tenia nacionalitat sahrauí i va escriure «Sàhara Occidental» en l'apartat del país, va explicar l'Agència Efe.

CRÍTIQUES A FRANÇA / Haidar té intenció de visitar els sahrauís detinguts i ferits en el desmantellament del campament de Gdaim Izik. En aquests moments, els informes de diverses oenagés independents xifren en 13 el nombre de morts (onze agents marroquins i dos civils sahrauís). I el nombre de detinguts arriba als 117, segons l'Associació Sahrauí de Víctimes de Violacions Greus dels Drets Humans (ASVDH). També els sahrauís denuncien un gran nombre de desapareguts.

Abans de sortir a l'avió que la va traslladar al Sàhara, l'activista va tenir paraules molt crítiques amb França per haver vetat la investigació de l'ONU en el si del Consell de Seguretat. Segons va dir, França és realment la potència que «ocupa» el Sàhara Occidental i no el Marroc. La intel·lectual sahrauí va dir que està contra l'alçament en armes com el que el Front Polisario està amenaçant de dur a terme des de fa dies. «Com a activista dels drets humans, estic en contra de la guerra. No vull una guerra entre marroquins i sah-

rauís perquè, finalment, són els pobles els que patiran».

Notícies relacionades

Són diversos els col·lectius i oenagés que estan aterrant a Aaiun per ajudar i intentar aclarir els fets. Amnistia Internacional hi ha arribat aquesta setmana amb el propòsit de portar a terme una investigació i elaborar un informe independent sobre l'atac al campament.

ZAPATERO NO COMPAREIXERÀ / Mentrestant, a Espanya, el PNB va donar un cop de mà al PSOE i la Junta de Portaveus del Congrés va rebutjar la petició d'ERC-IU-ICV i el Grup Mixt (UPD, BNG i Nafarroa Bai) perquè José Luis Rodríguez Zapatero donés explicacions en sessió plenària sobre la reacció del Govern.