ANIVERSARI D'UNA MASSACRE AL COR DE CATALUNYA

Vic commemora els 20 anys de l'atemptat d'ETA sense el suport de l'ajuntament

L'alcalde, de CiU, i els partits sobiranistes s'absenten de l'acte organitzat per l'ACVOT

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ RICO / Vic

La ciutat deVic ha recordat aquest diumenge les víctimes de l'atemptat que ETA va cometre avui fa 20 anys contra lacasa quarter de la Guàrdia Civil de la localitat, que va causar nou morts, entre ells cinc nens. A l'acte, organitzat per l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), hi han assistit familiars de les víctimes i nombrosos veïns, però ha comptat amb l'absència de l'ajuntament i de la majoria de partits que hi estan representats, que han declinat participar-hi per desavinences amb l'entitat organitzadora. Ni l'alcalde, el democristiàJosep Maria Vila d'Abadal, ni les forces sobiranistes (CiU, ERC, CUP i Solidaritat) han enviat representació a l'homenatge.

Una regidora del PSC, a títol personal; els regidors de Plataforma per Catalunya, amb el seu líder,Josep Anglada, al capdavant; el secretari d'organització comarcal d'ICV; representants locals del PPC i el president deCiutadans, Albert Rivera, han estat les úniques presències polítiques en el discret acte. De fet, la representació institucional també ha estat de segona fila, ja que l'anunciada participació del conseller d'Interior,Felip Puig, s'ha substituït a última hora per problemes d'agenda. En el seu lloc, hi ha assistit elsecretari general d'Interior, Xavier Gibert.

El malestar per les absències ha quedat patent en el parlament del president de l'ACVOT, José Vargas, que ha carregat amb duresa contra Vila d'Abadal i els partits que han rebutjat recolzar la commemoració. "No hem manipulat ni instrumentalitzat mai les víctimes del terrorisme, per més que diguin els que intenten justificar la seva absència perquè estan de vacances o perquè simpatitzen més amb els botxins que amb les víctimes", ha assegurat. L'alcalde de Vic està de viatge a les Canàries tota la setmana i algunes forces municipals, com la CUP o Solidaritat, s'havien mostrat obertament contràries a la celebració de l'acte.

Notícies relacionades

L'ambient que precedia l'homenatge s'havia enrarit els últims mesos arran de l'emissió d'un documental a TV-3 sobre l'atemptat de Vic. En el reportatge, el llavors alcalde de la localitat, elconvergent Pere Girbau, va afirmar queETA no hauria d'haver actuat aCatalunya. "Des del moment en què els catalans tenim un sentiment nacional similar al d'Euskadi, ¿per què havien de venir aquí?", es preguntava Girbau.

Aquestes paraules van ser replicades per l'ACVOT, que va acusar l'exalcalde de no haver prestat ajuda en el seu moment a lesvíctimes de la matança i d'insinuar que ETA tenia més raons per atemptar a altres llocs d'Espanya. Aquestes crítiques van servir d'argument aVila d'Abadal per retirar el suport de l'ajuntament a l'homenatge de l'associació de víctimes, encara que va deixar entreveure que el consistori organitzaria un acte de record propi més endavant.