tribuna
La llei electoral, un objectiu inajornable
Qualsevol sistema democràtic sempre serà perfectible, però, en qualsevol cas, un dels primers requisits de qualsevol democràcia passa perquè els ciutadans se sentin decisius i responsables de l'elecció dels seus representants.
Per això m'ha semblat molt interessant la iniciativa d'aquest diari de donar veu als ciutadans perquè expressin les seves opinions i aportin noves idees.
No és pas una qüestió senzilla: si mirem el nostre entorn, cada país té un sistema diferent per triar els seus parlamentaris o regidors i a tots els sistemes se'ls pot trobar avantatges i defectes diversos. Des dels districtes unipersonals britànics amb sistema majoritari fins a sistemes de grans demarcacions regides per llistes tancades, totes les combinacions semblen possibles, i fins i tot entre els experts no hi ha consens per saber quin sistema acaba reflectint millor que els altres la voluntat dels electors.
a Catalunya tenim pendent l'aprovació de la nostra llei electoral. Tot i les previsions de l'Estatut del 1979 i de l'actual, aquesta ha estat una matèria que no s'ha volgut o no s'ha pogut regular sense un ampli consens general. Però ara ja és una qüestió indefugible i més encara si s'inscriu en un context en què la societat reclama una millora dels sistemes de participació política. Tenim el deure de treballar perquè la democràcia sigui cada dia millor i més efectiva, més forta. Per això cal posar remei a l'allunyament tantes vegades blasmat entre representants i representats, cosa que també aconseguirem amb una llei electoral justa, moderna i adequada a la realitat del país, però no n'hi ha prou. Cal governar millor i amb més eficàcia, gestionar la política sense recórrer constantment a la desqualificació i respectant l'adversari.
Les persones, els ciutadans i ciutadanes, s'han de tornar a enamorar de la política i entendre-la com l'instrument més útil per al progrés i enfortiment de la democràcia i de les llibertats. La democràcia només l'enfortirem amb més democràcia, i és obvi que una democràcia efectiva només pot ser de base parlamentària. Un parlament fort i representatiu, legitimat sempre per la voluntat dels ciutadans, és la millor garantia contra temptacions populistes, demagògiques o, el que és pitjor, totalitàries de qualsevol signe. Per tant, la consecució d'una nova llei electoral és una prioritat del Govern i un dels objectius essencials del meu Departament.
SOM CONSCIENTS que hi ha moltes dificultats a vèncer: una llei d'aquesta importància no només exigeix consens i responsabilitat per part dels partits polítics, sinó que també ha de merèixer un ampli suport del conjunt de la societat. Cap persona ni cap territori no es poden sentir menystinguts ni irrellevants en la definició de les institucions resultants. I un Parlament real, a Catalunya, és aquell que representa tant les persones com els territoris. En el cas de Catalunya, amb una capital i que acumula un alt percentatge de la població del país, la representació dels ciutadans de la resta de territoris és una qüestió essencial.
No tinc cap dubte, però, que uns i altres demostrarem maduresa i dedicarem tots els nostres esforços a aconseguir la llei que el país i els ciutadans necessiten. És l'hora de la responsabilitat i de situar l'interès cívic per damunt de les conveniències partidistes, i pràcticament tots els partits, d'una manera o altra,
ja ho estan fent. No és hora, com deia el president del grup parlamentari del PSC,Joaquim Nadal, de criaturades ni de posicions maximalistes.
EL GOVERN i l'oposició i els partits en general, especialment aquells que ens sentim amb cultura de govern, hem d'afrontar aquesta qüestió amb visió de país i amb la necessitat de confegir una llei que estimuli la participació i en la qual les persones s'hi sentin representades. Hem d'evitar qualsevol temptació, per legítima que sigui, d'afavorir posicions partidistes pròpies o que pretengui garantir determinades quotes de poder i, alhora, cal treballar -com ja s'està fent- per una llei que reflecteixi la pluralitat i que satisfaci les expectatives i les necessitats de participació del conjunt de la societat catalana.
Ahir llegia les conclusions del debat entre els lectors organitzat per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA i coincidia en la necessitat de treballar per tal que una part dels diputats del nostre Parlament siguin escollits directament. Probablement haurem de contemplar que una part de l'hemicicle es composi per elecció territorial directa.
També coincideixo en la necessitat de disposar d'eines de participació dels ciutadans en aquells temes que siguin de la màxima rellevància. Per això també estem compromesos a portar al Parlament la nova Llei de consultes que permeti al Govern de la Generalitat demanar l'opinió dels ciutadans sense l'autorització del Govern de l'Estat.
Notícies relacionadesDues coincidències més en les quals ja es treballa i que cal agilitar al màxim. Al Parlament ja s'ha constituït una ponència que treballa des de fa unes setmanes en l'elaboració de la Llei de transparència i alhora tenim el compromís ferm i decidit de desburocratitzar, simplificar i agilitar la nostra Administració. Cal convertir-la en una aliada dels ciutadans i no pas en un monstre que tot ho dificulta com sovint acaba passant.
En definitiva, crec que amb l'esforç de tothom podrem aprovar ben aviat la llei electoral de Catalunya. Respondrem així a una voluntat conjunta d'obrir nous espais als ciutadans, acostar les institucions, reforçar la transparència i, en definitiva, millorar la qualitat democràtica i enfortir la vinculació entre societat, país i institucions.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Aritmètica parlamentària El Govern central negocia in extremis amb Junts per salvar la pujada de les pensions després del no del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Sanció «molt greu» Treball multa Glovo per preguntar en les seves entrevistes de feina per la identitat de gènere dels candidats