Aprovació dels canvis a la Constitució
PSOE i PP no cedeixen i la reforma exprés passa el tràmit del Senat
Els dos grups majoritaris tomben les esmenes sense buscar més suports
Els nacionalistes, IU-ICV i 2 senadors socialistes van optar per no votar el text
Els senadors d’ERC i el BNG abandonen el ple del Senat abans de la votació. /
El Senat va aprovar ahir definitivament la reforma de la Constitució que introdueix el principi d'estabilitat pressupostària amb els únics vots a favor de PP, PSOE i Unió del Poble Navarrès. Els grups majoritaris ni es van esforçar a voler convèncer l'oposició -com sí que van fer al Congrés- perquè qualsevol retoc endarreriria massa una reforma que qualifiquen d'«urgent» amb l'objectiu de calmar els mercats i retornar la confiança en Espanya.
A l'hora de votar, es va repetir la insòlita escena que es va viure divendres al Congrés. El bloc majoritari va rebutjar les esmenes i en la votació sobre el canvi de l'article 135 ni CiU ni PNB hi van participar, mentre que ERC i BNG van abandonar el ple. ICV, que sí que va sortir de l'hemicicle a la Cambra Baixa, es va mantenir ahir a l'escó però tampoc va votar. Els únics vots en contra van ser els de CC i Foro Asturias, el partit liderat per Francisco Álvarez-Cascos.
LES DISSIDÈNCIES / També hi va haver dissidències a les files socialistes. Els membres del PSE Roberto Lertxundi i Imanol Zubero no van anar a votar, com ja van fer la setmana passada tres diputats del corrent intern Esquerra Socialista.
Els arguments dels uns i dels altres també van sonar adejà vu,tot i que el format del ple, llarg i tediós, va ser peculiar. Van prendre la paraula un senador a favor de la reforma i un altre en contra, alternativament, més de 20 vegades, i això va suposar tres hores i mitja de sessió, amb la presència d'alguns ministres però no del president del Govern.
EL SUPORT / Del costat dels proreforma, Pío García Escudero (PP) va obviar que l'aprovació de la Carta Magna va aconseguir un consens més gran i va ressaltar el «suport amplíssim» que ha obtingut la seva reforma. Segons ell, el canvi a l'article 135 «ni retalla espai d'autonomia», com sostenen els partits nacionalistes, ni és «antisocial», en resposta als grups d'esquerra. La portaveu socialista, Carmen Silva, va defensar el sostre de dèficit amb l'argument que Espanya viu un moment «excepcional» i que «està en joc el futur de l'euro, la creació d'ocupació i l'Estat de benestar». «No és temps per a la demagògia sinó per al rigor», va assenyalar.
Notícies relacionadesDe l'altre, les minories van coincidir a criticar «les formes» adoptades pel PP i PSOE -per negociar amb presses, al final de la legislatura i sense buscar més suports ni consultar la societat- i «el fons», si bé amb més vehemència l'esquerra que CiU i el PNB, que comparteixen el principi d'estabilitat pressupostària.
EL REFERÈNDUM / Gaspar Llamazares (IU) va assegurar que «està molt a prop» d'aconseguir les 35 firmes de diputats necessàries per forçar un referèndum. CiU està sospesant si recolza aquesta iniciativa, encara que els grups d'esquerra temen que els convergents no s'hi sumin si amb el seu suport veuen que s'aconsegueixen els 35 suports preceptius per a la celebració d'una consulta que sens dubte endarreriria l'aprovació de la reforma.