El Govern treu competències a petits municipis per donar-les a les diputacions

L'Executiu dóna llum verda a l'anunciada reforma de l'administració local

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

Tal com va anunciar dimecres passat Mariano Rajoy, el Consell de Ministres ha donat llum verda a la reforma de l'administració local. No hi ha novetats sobre el que ha explicat pel president del Govern al Congrés: els municipis més petits podran cedir competències a les diputacions, després de les eleccions locals del 2015 se suprimirà el 30% dels llocs de regidor (passaran de 68.286 a 20.400, però tindrà escàs impacte econòmic, perquè molts d'ells no cobren), se suprimiran les mancomunitats i es potenciarà la figura de l'interventor municipal, el treball del qual de fiscalització de la gestió i comptabilitat dels ajuntaments passarà a dependre del Ministeri d'Hisenda. La reordenació té com a objectiu un estalvi pròxim als 3.500 milions d'euros.

El titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha desgranat aquest divendres els trets fonamentals d'una iniciativa que l'oposició no veu amb bons ulls. Igual que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre ha donat un to greu a l'anunci, que contrasta amb els alegres aplaudiments amb què els diputats del PP van rebre dimecres les retallades de l'Executiu. "Les mesures responen a la nova via de consolidació de l'objectiu de dèficit públic plantejat per la Comissió Europea" ha començat dient el ministre.  

"El que es pretén és que les nostres corporacions locals facin les funcions per a les quals tenen pressupost i que no facin allò que excedeixi de les competències de la nova llei de bases del règim local. I que al mateix temps eliminin organs intermedis que no tenen gaire sentit, com és el cas de les mancomunitats. També s'eliminen les pedanies. Tot això sota el principi d''una administració, una competència'. Si els municipis de menys de 20.000 habitants no compleixen amb la qualitat en els seus serveis, aquests serveis públics passaran a desenvolupar-se per les diputacions que actuaran com a entitats gestores dels ajuntaments d'ordre menor", ha assenyalat el ministre.

SENSE CONSENS

Notícies relacionades

La reforma, fins al moment, no ha convençut l'oposició. El Govern volia pactar-la amb el PSOE, i així ho van acordar en la seva última reunió Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, però els socialistes, davant la falta de diàleg i presses de l'Executiu, han anunciat que portaran la mesura davant el Tribunal Constitucional (TC) si aquesta no canvia substancialment. El PSOE, que no està d'acord amb la potenciació d'unes diputacions que va demanar suprimir en el seu programa electoral, considera que la modificació de l'administració local vulnera els articles 140 i 128 de la Carta Magna, que es refereixen a l'autonomia municipal i a la capacitat dels ajuntaments per donar resposta a les necessitats dels ciutadans. 

La Generalitat també sospesa un recurs d'aquest tipus. "La competència en la reforma del món local és de la Generalitat de Catalunya, i la Generalitat de Catalunya no pot ni vol renunciar a exercir aquesta competència", va explicar dimecres passat el  director general d'Administració Local de la Generalitat, Joan Cañada.