RELACIONS CATALUNYA-ESPANYA
Mas desafia PSOE i PP a pactar una tercera via per a la consulta
El president evita detallar el seu pla enfront de la pressió de l'oposició
Artur Mas, durant el debat d’aquest diumenge a TV-3. /
Encara que sigui el tema que presideix lacampanya electoral i que preveu monopolitzar la pròxima legislatura, el debat entre candidats no va servir per aclarir les etapes del procés cap a l'Estat propi.
L'aspirant de CiU, Artur Mas, no només va esquivar el tercer grau que li van plantejar tots els grups de l'oposició per intentar que detallés com pensa arribar a la consulta sobiranista, sinó que va defugir la pressió amb una finta dirigida al PSC i al PPC.
Entre Catalunya i Espanya
El president els va desafiar a proposar unatercera via que es pugui incloure al referèndum si volen evitar que els catalans es vegin obligats a escollir entre el 'sí' i el 'no', entre Catalunya i Espanya.
"Necessitem que els dos grans partits a Espanya facin unaproposta atractiva. Si tenen alguna alternativa, pactin-la i ens ofereixen una solució. Perquè, de moment, d'alternatives no n'hi ha cap", va desafiar Mas el socialista Pere Navarro i la popular Alicia Sánchez-Camacho.
Pacte federal
Recollint el guant, el candidat del PSC es va comprometre a acompanyar-lo a Madrid per defensar junts davantMariano Rajoy un pacte federal.Camacho, combativa, i Navarro, més desdibuixat, van coincidir en el rebuig a la independència, però van diferir en el dret a decidir.
El socialista el va defensar emplaçant Mas a seguir lavia escocesa i acordar una consulta amb Rajoy. Fins i tot es va mostrar convençut, davant de l'escepticisme de la resta de grups, que l'Estatpodria arribar a autoritzar un referèndum.
En canvi, Camacho va retreure al candidat de CiU que només vulgui donar la veu als catalans per votar la independència, una cosa que, va afirmar, convertiria Catalunya en un país "tercermundista".
Avançament electoral
Tots els grups menys ERC van acusar Mas d'avançar les eleccions per tapar els fracassos del seu Govern. Davant d'això l'aspirant nacionalista va insistir que els comicis responen al cop de porta de l'Estat alpacte fiscal. Fins i tot va revelar que la seva intenció inicial era donar-se de termini fins a la primavera per obtenir resultats, perquè així ho havia pactat amb els grups que van avalar el concert fiscal: ICV-EUiA i ERC. "Això no era un caixa o faixa", va al·legar Mas.
El republicàOriol Junqueras, l'únic que va eludir el cos a cos amb Mas, va recórrer a la ironia amb socialistes i populars a l'assegurar-los que, en un Estat català, podrien convocar un referèndum per demanar el reingrés a Espanya en cas de fracàs. L'ecosocialista Joan Herrera va denunciar que l'Estat hagi "expulsat" Catalunya de la Constitució.
El robatori de 300.000 milions
Navarro i Camacho van ser també el blanc de les crítiques de les minories:Albert Rivera (Ciutadans) els va recriminar els seus acords amb CiU, mentre que Alfons López Tena (Solidaritat) va acusar l'Estat d'haver "robat" 300.000 milions d'euros a Catalunya des de 1986.
- Les promeses de Trump posen en perill el sistema educatiu dels EUA
- Claverol i "la millor feina del món"
- Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"
- Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC
- Aldama creu que Rubiales el va trair al pujar l’Andorra i no el seu Zamora
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat
- El Barça remunta i fulmina el Tenerife (5-1) sense Alexia
- La primera bronca de Flick