Les negociacions
La Generalitat demanarà el rescat de nou l'any que ve
Defensa que no sol·licitar l'accés a l'FLA hauria suposat «l'autoliquidació»
Mas acusa el Govern de Rajoy d'«estrangular» Catalunya

Artur Mas, ahir abans dela compareixença queva protagonitzar al Parlament. /
Si s'interpretés com un assaig de la pròxima legislatura, la compareixença d'Artur Mas ahir a la Diputació Permanent del Parlament -en què va explicar l'adhesió de Catalunya al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA)- va servir per evidenciar que encara hi ha molt ressentiment entre CiU i el PPC després de la batalla del 25-N tot i que coincideixen en la línia d'ajustos; que el PSC i ICV-EUiA no deixaran de repudiar la via de l'austeritat i que ERC no comparteix certes formes dels nacionalistes però sí el fons, que no és cap altre que criticar «la deslleialtat» i «l'estrangulament» de l'Executiu central amb la Generalitat. En aquest «tracteinjust» Mas va trobar un dels suports per justificar que hagi recorregut al rescat i per dir que el tornarà a demanar el 2013 «perquè no hi ha alternativa».
El president en funcions va evitar entrar en detalls tècnics en la seva compareixença davant la vintena de diputats presents a la sala de grups. Ni tan sols va esmentar a quant puja la quantitat sol·licitada per a aquest any (5.370 milions d'euros). Va preferir explicar com s'ha arribat a aquesta situació i emparar-se en el fet que la UE no dóna marge a una altra acció que no sigui la d'ajustar el dèficit a costa d'una austeritat que va considerar excessiva encara que comparteix fil per randa el principi de no gastar menys del que es té. Tot seguit va donar gran part de la culpa a «l'Estat central» per obligar les autonomies a complir amb el dèficit al peu de la lletra mentre l'Executiu de Mariano Rajoy aconseguia que Brussel·les li suavitzés els límits.
«FONS DE LIQUIDACIÓ» / Als diputats (tret dels dos del PPC) els va fer gràcia que el president s'equivoqués i en digués «fons de liquidació» i no de liquiditat («sempre funciona el subconscient», va somriure Mas). I al líder de CiU també li va agradar que l'encara diputat d'ERC Joan Puigcercós recordés que el Govern central és un «morós» que «té un deute de 8.600 milions d'euros amb Catalunya».
Notícies relacionadesAmb el representant d'Esquerra va ser amb qui el president es va sentir més còmode. I en resposta a una de les seves preguntes va ser quan més contundència va mostrar al defensar la seva deriva sobiranista. Va argumentar que si la Generalitat no s'hagués adherit a l'FLA hauria caigut en «l'autoliquidació», i tot i que va admetre que les condicions són molt dures, va asseverar que complir tots els requisits imposats des de la Moncloa és la clau perquè Catalunya eviti «la dependència». Va advertir, però, que un ajust tan sever del dèficit posa en risc els puntals de l'Estat del benestar, i per aquesta raó va donar a entendre que no posaria la mà al foc que el seu compliment serà total.
Menys complicitats es van poder veure en el xoc dialèctic entre Mas i la popular Alicia Sánchez-Camacho. Amb la socialista Rocío Martínez-Sempere ja va tenir una topada quan aquesta va dir a CiU «campions de l'austeritat» i els va retreure que no fessin autocrítica. No obstant, amb la líder del PPC el president va apujar el to per avisar-la que el Govern de Rajoy no li pot donar gaires lliçons de com combatre l'atur. Camacho va comminar Mas a «parlar» i «acostar posicions», però al líder de CiU ahir li feia més peça el que li deia Puigcercós.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero