el POLÈMIC passat del delfí de rajoy

Una amistat «ni estreta ni ampla»

Les fotos de Núñez Feijóo amb Marcial Dorado reobren a Galícia el debat sobre les ramificacions polítiques del narcotràfic. El president de la Xunta queda tocat.

4
Es llegeix en minuts
ÓSCAR ARAÚXO

Part de la bombolla de la construcció va servir per blanquejar diners del narcotràfic. Tots els rentats del món i en va sortir blanquíssima, la roba. Si no arribem a frenar-los, no vull dir el que seria Galícia ara». A Carmen Avendaño, matriarca de la lluita contra el narcotràfic des dels anys 80 -ambescrachesinclosos-, la va denunciar Marcial Dorado Baúlde el 2006 per«danys a l'honor».Marcial de la Isla(d'Arousa) és l'amo del iot en què es pot veure Alberto Núñez Feijóo el 1995, als seus 34 anys, amb un gest despreocupat entre Baiona i les illes Cíes, a la foto publicada perEl Paísal reportatgeFeijóo i el contrabandista. Dorado encara esperava llavors el resultat del procés que va permetre incautar, el 2003, la partida més gran de cocaïna de la història d'Europa (6.400 quilos) a bord delSouth Sea. «Tothom a Galícia sabia el 1995 qui eren Dorado, Laureano Oubiña o Pablo Vioque», opina Avendaño. A l'activista gallega, que el 1989 va entregar a Fraga una llista de polítics corromputs pels diners del narco, li sembla«increïble»que algú com Feijóo, en aquella època número dos de la sanitat gallega, poc després president de l'Insalud,«es deixi fer fotos amb aquest tio».Eltiova ser arrestat el 2009 a les portes de la presó pontevedresa d'A Lama, on complia el tercer grau d'una condemna de tres anys per suborn. El procés que va canviar la sort del capo afortunat, el primer per narcotràfic, va començar el 2003 amb aquella partida del segle (va ser el jutge José Antonio Vázquez Taín qui va ordenar la seva detenció). Aquesta setmana va celebrar els 63 anys

complint una condemna de 14.

En realitat, quan Dorado mantenia una relació«indirecta d'oci» amb Feijóo, segons la justificació del president de la Xunta, que va negar que hi hagués amistat«ni estreta ni ampla», feia poc més de 10 anys que apareixia a les pàgines de la premsa gallega. Manuel Rivas ja s'hi refereix com a «presumpte cap del grup contrabandista de Vilagarcía» al seu reportatge del 1984El Nadal portuguès dels reis del tabac. Són els anys durs del contraban, i no és un objecte literari: les fonts són membres del Servei de Vigilància Duanera que van intervenir en la confiscació del vaixell

de càrrega grec Christina, amb una partida de 3.000 milions de pessetes. Els mestres del contraban van fugir al nord de Portugal per protegir-se i, des d'allà, van arribar a entaular converses amb el president de la Xunta, Gerardo Fernández Albor. Dorado es va presentar llavors davant el jutge a Madrid, en solitari, i va sortir lliure després de pagar una fiança de 20 milions. Els altres encausats ja sabien a què atenir-se.

Processat en aquell sumari 11/84 amb altres contrabandistes com Sito Miñanco, Dorado es va passar una dècada esperant un judici que no es va arribar a celebrar. Va sortir indemne també de laPesseta Connection, el 1989, la investigació francosuïssa que intentava arribar al fons d'una xarxa que va rentar més de 22.000 milions de pessetes procedents del contraban i, més que presumiblement, del tràfic de drogues. Ja era impossible distingiro fume da fariña.El tabac de la cocaïna. Però el nom de Dorado apareixia en aquella investigació -pública- juntament amb el del bascofrancès Joseph Arrieta i el suís Michael Hanggi. També, just abans dels 90, a l'Informe Navajas sobre corrupció de guàrdies civils a Intxaurrondo, però elmaleïtInforme Navajas, que apuntava a Enrique Rodríguez Galindo en la pitjor etapa de la guerra bruta contra ETA, mai va ser investigat pels jutges. Tota aquesta etapa empresarialde Dorado està documentada en llibres comConexión gallega: del tabaco a la cocaína (Ediciones B, 1991), del periodista gallec Perfecto Conde.

Més difícil sembla ara sostreure el seu nom de l'enrenou mediàtic de l'operació Nècora, el 1990. Només la difícil instrucció del cas, per part del jutge Garzón, va permetre a Dorado tancar l'ensurt -50 agents es van presentar a la seva mansió de l'illa d'Arousa- amb una detenció intempestiva. Nou de cada 10 imputats, i en van ser 48, van tornar a ser detinguts. Hi va ajudar el perfil baix del fill

Notícies relacionades

de la serventa d'A Illa de Arousa. Aquesta va ser la seva primera feina. Per a Vicente Otero,Terito, padrí del tabac a Galícia i militant històric i condecorat d'Aliança Popular. Uns dies després de l'operació Nècora encara era compromissari del PP. Solament una mica abans, en les eleccions que van donar la primera majoria absoluta a Fraga (1989), dinava amb aquest i amb José María Aznar en un restaurant de Cambados. Va ser Terito qui va posar la primera planadora en mans de Marcial Dorado. Franco encara no havia mort.

«El que s'està donant a conèixer és cosa de fa decennis»,va resumir a aquest diari Xosé Manuel Beiras, líder d'Alternativa Galega d'Esquerda.«Com a polític, la carrera de Feijóo s'ha acabat perquè la seva carrera era el Govern d'Espanya. Legislar contra l'idioma propi retrata la seva ambició, Galícia era un pas més en el seu camí i ara aquest camí està liquidat». Tant AGE com el BNG exigeixen la dimissió del president de la Xunta. El PSdeG demana les factures que demostrin que la Xunta no va fer contractes amb Dorado mentre aquest es relacionava amb ell. El futur de Feijóo depèn ara de tot el que aclareixi de la seva relació amb Marcial Dorado Baúlde. La seva obstinació per tallar el currículum del narco en dues parts diferenciades -contrabandista abans de les fotos, traficant després- ja li ha passat factura.