ESPIES.CAT
Els correus electrònics entre Martorell i Método 3, un llast massa pesat
EL PERIÓDICO ha desvelat al llarg d'aquests mesos missatges molt comprometedors per a l'exalt càrrec de la Generalitat i CDC
Un dels correus electrònics de Método 3 en què apareix una menció de Martorell.
L'àmplia sèrie de correus electrònics que es van enviar els responsables de l'agència de detectius Método 3 i Xavier Martorell al llarg dels últims tres anys s'ha convertit en un llast massa pesat perquè aquest pogués mantenir-se més temps al capdavant de la Direcció General de Serveis Penitenciaris de la Generalitat. EL PERIÓDICO ha publicat al llarg d'aquests últims mesos la llarga llista de comprometedors missatges enviats entre els detectius i el qui va ser alt càrrec de Convergència Democràtica (CDC) i del FC Barcelona en temps de Joan Laporta.
Martorell va continuar mantenint contactes amb Método 3 després de ser fitxat per la Generalitat per ocupar la passada legislatura el càrrec de responsable d'Anàlisi i Prospectiva. L'alt càrrec suposadament va mediar el 2012 perquè l'agència practiqués una escombrada telefònica a la seu central de CDC, situada al carrer de Còrsega de Barcelona. Método 3 ja havia realitzat aquest servei a les mateixes oficines el 2006 i, anys després, el 2010, al seu local de Sabadell (un encàrrec que segons va declarar Martorell va sortir “gratis” perquè va ser “un favor personal” que li va fer l'agència).
EL PERIÓDICO també ha desvelat correus que es van enviar Martorell i la xarxa d'espies: proves de la secreta gravació d'una reunió de la junta directiva del Barça, dossiers sobre jugadors del primer equip, directius i fins i tot un empleat del club, així com l'informe sobre un dirigent d'Unió Democràtica a Sant Cugat del Vallès, Xavier Amador, que el 2010 era, com el mateix Martorell, regidor de l'equip de govern municipal d'aquesta localitat.
Diverses escombrades
"Obre tema escombrada de Xavier Martorell igual que l'últim que es va obrir", escriu el dia 27 de març del 2012 una empleada de Método 3 a una altra. I aquesta li respon: "¿De contrari quina adreça hi poso?" I la resposta final : «Carrer Còrsega». O sigui, el carrer on està situada la seu de CDC.
L'endemà es produeixen més missatges entre treballadors de l'agència. «¿Quina escombrada, la de X. Martorell? Si és aquest... la factura és aquesta que adjunt». No se sap qui va pagar aquest treball. Fonts de CDC han insistit que «mai» han contractat Método 3, encara que van admetre que si hi havia algun tema de seguretat es dirigien a Martorell, en la sevaqualitat de militant del partit.
El setembre del 2009, aquest diari va destapar el que va ser batejat com a 'Barçagate'. El diari va informar de com el director general del Barça, Joan Oliver, va ordenar a Xavier Martorell, llavors responsable de seguretat del Barça, que encarregués a l'agència de detectius Método 3 informes detallats sobre quatre dels cinc vicepresidents: Jaume Ferrer, Joan Boix, Joan Franquesa i Rafael Yuste.
Clau preelectoral
En un principi, el club es va defensar assenyalant que es tractava de fer el que es coneix de forma tècnica com una auditoria de seguretat, és a dir, un informe per detectar riscos en la seguretat dels directius. No obstant, la lectura dels informes demostrava que estaven realitzats en clau preelectoral.
L'informe va costar uns 67.000 euros i Oliver va explicar que en cap moment va informar l'aleshores president, Joan Laporta, d'aquest encàrrec a Método 3. La publicació d'aquesta notícia va disparar la tensió al si d'una junta directiva que aleshores ja estava dividida. De fet, un dels vicepresidents va arribar a sacsejar l'aleshores director general del club.
«Et passo això de Xavier Amador. Digue'm alguna cosa». L'agència de detectius Método 3, implicada en la xarxa d'espionatge polític, va remetre el 19 de maig del 2010 aquest breu correu electrònic a Martorell, que, llavors, era cap de seguretat del Barça i regidor de CiU a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. La persona a qui el director de l'agència es refereix en el seu missatge és un dirigent d'Unió que fins al 2008 va presidir el partit a Sant Cugat. Quan Método 3 va enviar aquest correu, el democristià espiat era regidor d'Esports al municipi vallesà i vicepresident d'Unió al Vallès Occidental. Actualment és president d'aquesta sectorial i director de Relacions Institucionals de l'Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esport a l'Ajuntament de Barcelona.
El dimecres 19 de maig del 2010, a les 10.01 hores, un empleat de Método 3 va enviar a Martorell un correu electrònic sobre Amador a la seva adreça electrònica del FC Barcelona. En el missatge hi consta com a assumpte «20661.doc», però en la informació a què ha tingut accés aquest diari no apareix inclòs. Dos minuts després, l'ara director general rep la resposta: «Rebut». En aquest missatge de resposta com a assumpte hi figura la paraula «Paquito», que es correspon amb el nom del director de l'agència de detectius. No obstant, la resposta es realitza amb un programa informàtic que permet l'enviament anònim d''e-mails' i que s'utilitza perquè no quedi registrada l'adreça de la persona que l'envia.
Informe financer
La data en què hi ha aquest intercanvi de correus electrònics, el 19 de maig del 2010, correspon amb una anotació que figurava en una llista on es recollien les suposades investigacions de Método 3. Aquesta anotació deia: «Francisco Amador i Pitarch, Ajuntament de Sant Cugat. Informe financer (2010)». En aquest document també hi apareixia, en la mateixa data i mateix enunciat, Joan Recasens, exregidor d'Unió a Sant Cugat i ara diputat al Parlament. És, a més, president de la intercomarcal de Barcelona i membre del comitè de govern d'UDC. L'enunciat és el següent: «Juan Bautista Recasens, Ajuntament de Sant Cugat i Parlament. Informe financer (2010)».
Notícies relacionadesLes trajectòries polítiques de Martorell, Amador i Recasens a Sant Cugat han estat similars. Cap d'ells va repetir a la llista de CiU en les municipals del 2011. El primer va ser nomenat director general d'Anàlisi i Prospectiva, que depenia de Presidència de la Generalitat. El març del 2011, Amador, per la seva banda, es va presentar a les primàries d'UDC a Sant Cugat, però va ser derrotat per Cristina Paraira i va quedar fora de la llista de CiU. La gestió d'Amador a la regidoria d'Esports de Sant Cugat no va estar exempta de polèmica amb els clubs de la ciutat.
EL PERIÓDICO també va tenir accés a altres correus electrònics de Método 3 en què figura com a destinatari Martorell. El març del 2009, el director de l'agència de detectius, Francisco Marco, li va remetre documentació sobre la legislació bancària de la República Dominicana. «Estimat Xavi: t'envio la llei de què vam parlar. Es tracta d'una zona franca bancària que dominarà la família Vicini [grup empresarial de la República Dominicana] a la qual tenim accés a través de l'exassessor econòmic del govern actual», es llegeix en el correu electrònic. Aquesta operació podria estar vinculada a la recerca d'inversors espanyols. Els detectius suposadament també van espiar un altre regidor i avui diputat de CiU, Joan Recasens Marco.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista