Anàlisi
¿Canvi de tendència?
Desafecció i empipament segueixen sent els millors qualificatius per descriure l'opinió pública espanyola, tal com posa novament de manifest el Baròmetre Polític d'Espanya de tardor d'EL PERIÓDICO. De la seva anàlisi volem destacar algunes qüestions. En primer lloc, una lleu millora dels indicadors de percepció de la situació de l'economia. En segon lloc, la persistent debilitat dels dos grans partits estatals, especialment del PSOE. I en tercer lloc, la irrupció de Ciutadans en l'escenari polític espanyol.
La percepció de la situació econòmica del país segueix sent majoritàriament negativa, però es constata un cert canvi de tendència que ja es començava a apuntar fa cinc mesos. Per exemple, els que pensen que el pitjor moment de la crisi ja ha passat ara són el doble que a principis d'any. En el mateix sentit, baixen els que no tenen cap confiança en una millora de la situació econòmica a un any vista.
Ara bé, aquest lleu canvi en les percepcions no serveix perquè el PP millori les seves expectatives, però sí que serveix per frenar la tendència a la baixa que patia aquesta força política des del principi de la legislatura actual. És més que possible que una hipotètica millora de la situació econòmica tingui un efecte positiu en la projecció electoral del PP, encara que la situació general del país en l'aspecte polític no li permetrà recuperar tot el que ha perdut fins ara. Per un costat, li pesarà en contra el rebuig majoritari que s'observa en relació amb algunes de les polítiques empreses per l'Executiu (com les reformes impulsades pels ministres José Ignacio Wert, Jorge Fernández Díaz o Alberto Ruiz-Gallardón), que han estat criticades fins i tot per una part del seu propi electorat. Per un altre costat, tampoc l'afavorirà la desafecció política que s'observa entre la ciutadania i que afecta especialment els principals actors polítics dels últims anys, que són vistos com els principals responsables de la situació actual del país (corrupció, impunitat, complicitats amb el sector financer, etcètera).
El PSOE, estancat
En aquest sentit, el PSOE està en una situació similar a la del PP, o encara pitjor, perquè no aconsegueix fer oblidar la seva última etapa de govern ni transmetre un projecte de canvi. La conferència política celebrada pels socialistes fa poques setmanes no sembla haver complert aquest objectiu davant l'opinió pública espanyola.
Finalment, la novetat de l'enquesta la protagonitza el partit liderat per Albert Rivera, que aconseguiria fer-se un lloc en l'escenari polític espanyol i fins i tot podria obtenir representació al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, el baròmetre posa de manifest que el suport que comença a recollir el partit de Ciutadans no es restringeix únicament a Catalunya, sinó que va més enllà i arriba a una gran part del territori de l'Estat, destacant especialment a Madrid. El partit de Rivera entra en l'espai d'UPD i rep vots sobretot procedents del PP i de l'abstenció. L'esperit regenerador, de novetat i de canvi que per a alguns transmet aquesta força política sembla que està al darrere del seu creixement en els últims mesos. És possible que també hi tingui alguna cosa a veure el fet que, enmig del conflicte entre Catalunya i l'Estat, aparegui un català reivindicant Espanya.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»