El dilema dels socialistes
¿I els votants socialistes?
L'electorat del PSC és majoritàriament favorable a la consulta, en la qual el grup més nombrós votaria 'no'
La votació que va tenir lloc dijous al Parlament ha tornat a posar en evidència les diferents visions que coexisteixen al PSC en relació amb el tema de la consulta per la independència. No és nou. Els socialistes han encadenat uns quants episodis on s'ha manifestat la divisió interna sobre el tema. Ni la celebració d'un consell nacional extraordinari (on el 83% va donar suport a les tesis de la direcció) ni la votació de dijous han aconseguit tancar el debat entre la majoria orgànica i els crítics, que s'arrossega des del primer vot diferenciat de fa just un any.
El conflicte sembla instal·lat a l'interior de l'organització, però ¿i els votants socialistes? ¿Quina posició tenen respecte de la consulta? ¿També estan dividits com els dirigents? ¿En proporcions semblants? Segons les dades de l'últim baròmetre de GESOP per a EL PERIÓDICO, portat a terme dies després de l'anunci de la pregunta i la data de la consulta, el 54% dels que recordaven haver votat el PSC en les últimes autonòmiques es mostren d'acord a celebrar-la, per un 35% que s'hi mostra en contra.
ELS MÉS DIVIDITS / Les dades constaten que el del PSC és l'electorat més dividit. Per un costat, el suport a la consulta és pràcticament unànime entre els votants de les forces que hi donen suport, CiU, ERC, ICV i CUP. Per un altre costat, els votants del Partit Popular s'hi mostren majoritàriament contraris (encara que un 19% hi són favorables), mentre que entre els votants de Ciutadans s'observa un important gruix favorable a la celebració de la consulta (encara que són monolítics a l'hora d'optar pel vot negatiu). Enmig dels dos grups, doncs, se situa l'electorat del PSC, on l'equilibri entre favorables i contraris és més gran. D'aquí ve que la divisió interna de la cúpula coincideix amb la mateixa divisió de l'electorat.
Ara bé, entre els electors no es reprodueix l'amplíssima majoria de la direcció al consell nacional. Totes les enquestes menys una (la posterior a les últimes eleccions al Parlament, publicada el gener del 2013) assenyalen que la majoria dels votants socialistes estan d'acord amb la celebració de la consulta, i en pràcticament tots els casos els percentatges a favor oscil·len entre el 50% i el 70%.
Les variacions en els percentatges entre els diferents sondejos tenen difícil explicació, i és probable que es deguin a la poca consistència numèrica de les mostres (tal com ja va assenyalar Edgar Rovira en aquestes pàgines). En qualsevol cas, les dades semblen demostrar que hi ha una clara majoria entre els votants socialistes a favor de la celebració de la consulta (un 57% de mitjana entre els cinc sondejos), que contradiu els criteris de la direcció, que des de la celebració de la Conferència Política del PSOE del novembre sembla haver matisat el suport inicial del PSC al dret a decidir.
En tot cas, que la majoria dels votants del PSC estiguin a favor de la consulta no significa que hi vulguin votar favorablement. Segons el baròmetre de Gesop, els favorables a la celebració es dividirien davant de l'urna. El grup més nombrós optaria pel no (34%), seguit pel sí-sí (26%) i pel sí-no (18%).
EDAT I IDIOMA / És difícil saber el perfil exacte dels votants socialistes amb una posició favorable o contrària a la consulta. Malgrat això, els més joves de quaranta-cinc anys, amb títol de batxillerat, ocupats i nascuts a Catalunya tendeixen a mostrar-se més favorables a la consulta, mentre que entre els de més edat, amb menys estudis, jubilats i nascuts a la resta d'Espanya són majoria els contraris.
Notícies relacionadesÉs interessant veure com tant els votants del PSC que parlen habitualment en castellà com els que parlen en català són majoritàriament favorables a la celebració de la consulta. Això és així perquè entre els castellanoparlants hi ha una diferència important entre els nascuts a la resta d'Espanya (contraris a la consulta la majoria) i els nascuts a Catalunya (favorables en un 68%).
Entre els votants socialistes, els fidels, aquells que voten el PSC en totes les convocatòries electorals, són els que es mostren més contraris a la consulta, mentre que els que opten pel PSC únicament en algunes eleccions hi són més favorables. D'aquí ve que, contràriament al que es podria pensar, siguin significativament més favorables a la consulta els votants del PSC en les generals que els votants en les autonòmiques.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament