MODIFICACIÓ LEGISLATIVA

La lliçó de l'Estatut

El PP i el PSOE volen recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat per evitar un cas com el de la llei catalana

Els dos partits acosten posicions per limitar el termini de les resolucions

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

Si la reforma que ara volen portar a terme el Partit Popular i el PSOE hagués estat en vigor el 2006, els catalans no haurien votat sobre una norma que després el Tribunal Constitucional va deixar sense efecte en aspectes fonamentals. Sol dir-se que part de la tensió territorial que es viu en aquests moments té molt a veure amb la gestió de l'Estatut, així que potser la deriva independentista de Catalunya tindria molta menys entitat. O no. Resulta impossible saber-ho. La qüestió és que socialistes i conservadors diuen haver après dels seus errors en aquest assumpte. Dimarts que ve, al Congrés, presentaran dues proposicions de llei per recuperar la figura legal del recurs previ d'inconstitucionalitat. És a dir, que quan el Congrés aprovi una modificació estatutària que hagi de sotmetre's al referèndum d'una comunitat i algun grup parlamentari recorri la norma davant el Tribunal Constitucional (TC), com va fer el PP amb l'Estatut, la cita amb les urnes haurà de quedar en suspens fins que els magistrats decideixin. Mentrestant, la llei recorreguda no s'aplicaria.

Les propostes del PP i el PSOE tenen similituds, com el fet que la impugnació s'hagi de fer en un termini màxim de tres dies des de l'aprovació final d'un estatut per part del Parlament, però també diferències. La principal és que els socialistes, que van llançar la seva proposta durant la reunió que van mantenir les cúpules del PSOE i el PSC a Barcelona a principis de gener, advoquen perquè el Tribunal Constitucional resolgui el recurs en sis mesos, a diferència del que va fer amb la norma catalana, en què la sentència es va demorar fins al 2010. Els conservadors no diuen res sobre aquest aspecte, però fonts del Govern veuen la iniciativa amb bons ulls. «Té sentit que s'estableixi un límit temporal. Hi haurà acord», diu un alt càrrec de l'Executiu central.

Així que el més probable és que, en el futur pròxim, no solament es dicti sentència primer i es voti després, sinó que també aquesta decisió s'haurà d'emetre amb celeritat.

Escàs entusiasme

Notícies relacionades

Tractant-se d'una reforma tan enfocada a no repetir el que va passar amb l'Estatut, la posició dels partits catalans resulta molt important. Tal com estan les coses, la proposta de ressuscitar el recurs previ d'inconstitucionalitat, que va existir fins al 1985, no ha suscitat un gran entusiasme. CiU assenyala que encara no sap què votarà dimarts que ve, però el seu diputat Jordi Jané va aplaudir la iniciativa fa un parell de setmanes. El «xoc de legitimitats» (popular contra jurisdiccional) que es va produir en la norma catalana, va dir, és l'«origen de la insatisfacció creixent» que es viu a Catalunya.

A ERC s'inclinen per l'abstenció, ja que creuen que es tracta d'un «marc ja superat», segons explica Joan Tardà. IU-ICV, finalment, es mou entre abstenir-se i votar en contra, i està més a prop d'aquesta última opció. El parlamentari Joan Josep Nuet, que serà qui participarà en el debat de la pròxima setmana, sosté que la iniciativa es queda molt curta perquè la reforma del TC ha d'anar «més a fons». El seu grup presentarà una altra proposició que reclamarà, entre altres coses, canviar el sistema d'elecció dels magistrats.