DEBAT EN EL si de l'EXECUTIU
Creixen les veus al Govern que animen a dialogar amb Mas
El buit de poder del PSOE i les autonòmiques del 2015 dificulten la negociació
Diversos ministres volen que Rajoy abordi la protecció del català i el finançament
El presidentdel Govern,Mariano Rajoy. /
Mariano Rajoy està començant a sentir missatges dins del seu Govern i del seu partit que li demanen un canvi d'actitud davant el repte sobiranista català. Diversos ministres consideren que, en vista del resultat de les europees, en què ERC s'ha imposat d'una manera clara, ha arribat el moment del diàleg. També ho considera així Alicia Sánchez-Camacho, presidenta del PPC, que tem que l'encaix de Catalunya a Espanya ja no es pugui resoldre amb una millora del finançament, perquè s'ha convertit en un assumpte de caràcter sociològic. I, des de fora, fins i tot el Rei li ha enviat el missatge que ell, com a cap de l'Estat, vol relaxar la tensió institucional i està treballant per crear un «clima de diàleg».
El ressò d'aquesta paraula també se sent aquests dies en la reunió del Cercle d'Economia de Sitges, que avui clausurarà Rajoy. Els empresaris, sempre desitjosos d'escenaris previsibles i estables per als seus negocis, l'hi van reclamar dijous a Artur Mas i sens dubte l'hi demanaran avui al president del Govern.
Per ara, el cap de l'Executiu, que ha demostrat en massa ocasions la seva habilitat per guanyar les batalles deixant passar el temps i esperant l'error del contrari, segueix ferm en la seva convicció que el marc legal impedeix la celebració de la consulta independentista i que ha de ser Mas el que busqui una sortida. Però en la intimitat, aquella en què alguns parlaven català, Rajoy reconeix que té al davant un repte complicat. «Pel president, el problema més greu d'Espanya ja és Catalunya, no la crisi, perquè les reformes més importants que volia fer estan en marxa», admet un membre de l'equip que el cap de l'Executiu té a la Moncloa.
I, davant d'aquesta realitat, diversos ministres, que demanen no ser citats, li han suggerit que no deixi passar més temps i intenti buscar una solució discreta a l'estiu, abans que arribi la Diada, i el referèndum d'Escòcia, el 18 de setembre. Els dos àmbits en què consideren que s'ha d'establir un diàleg, sempre que la Generalitat renunciï de manera simultània a celebrar la consulta, són la protecció de la llengua catalana i el finançament. Aquest últim assumpte, no obstant, no quadra amb el calendari electoral del PP, ja que qualsevol cessió a Catalunya, amb les municipals i autonòmiques a un any vista, pot perjudicar-lo a les urnes.
Un altre ministre que defensa, en canvi, que l'estratègia ha de passar únicament per reaccionar al pla sobiranista als tribunals (presentar recurs contra la llei de consultes quan s'aprovi), considera que el Govern comet un error al centrar-se a respondre sol a Mas i no està aconseguint enviar un missatge de concòrdia als ciutadans catalans.
LES PLANTADES / Els ponts entre el PP i CiU mai s'han trencat del tot, asseguren fonts de la Moncloa, encara que van quedar molt danyats quan Mas va comunicar, al desembre, la data de la consulta sense advertir prèviament el cap de l'Executiu. I tampoc ha ajudat, afegeixen, que el president de la Generalitat no s'atrevís a donar la cara en el debat del Congrés.
En aquests contactes, s'ha perdut, a més a més, un interlocutor útil per intentar trobar una sortida al conflicte institucional. El líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha tirat la tovallola després de la debacle del seu partit a les eleccions europees. Com a defensor de la reforma de la Constitució per donar encaix a Catalunya, Ru-
balcaba sintonitzava amb l'anomenada tercera via de Josep Antoni Duran Lleida, líder d'Unió.
L'opció de la reforma constitucional va tornar a ser descartada ahir pel Govern. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va subratllar que no hi ha una entesa mínima entre els partits, i una reforma de la Carta Magna «ha de néixer d'un principi de consens» perquè sigui respectada.
ELECCIONS PLEBISCITÀRIES / La número dos de l'Executiu va demanar «serietat» quan des de la Generalitat o els seus voltants «es demana alguna reforma» perquè els catalans votin «alguna cosa». També va reclamar a Mas que deixi de «sembrar dubtes un dia sí i un altre no sobre el compliment de la legalitat» i se centri en la recuperació econòmica.
Notícies relacionadesAmb aquest panorama, està per veure si Rajoy escoltarà els missatges per seure i trobar una solució a tres bandes, entre el PP, CiU i el PSOE, o seguirà amb la seva actitud immobilista, arribarà el mes de setembre, el Govern impugnarà la llei de consultes i propiciarà unes eleccions plebiscitàries.
El que sembla segur és que els missatges perquè Rajoy canviï d'actitud i viri cap a posicions més conciliadores es multiplicaran en les pròximes setmanes. El Rei, que havia estat 20 mesos sense trepitjar Catalunya fins fa 14 dies, torna dilluns a Barcelona per assistir a un acte de la Federació Internacional d'Esquí. El cap de l'Estat és molt conscient que el futur de la monarquia també es juga a Catalunya.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic