ACCIÓ SIMULTÀNIA EN FAVOR DE LA CONSULTA DEL 9-N
Els castellers porten el dret a decidir dels catalans per Europa
Pep Guardiola apadrina l'acte a Berlín i afirma que el procés català no té marxa enrere
Catalans want to vote, castells en vuit capitals europees per reclamar el dret a decidir el 9 de novembre. D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Ginebra, Brussel·les, Berlín, Lisboa, París, Roma, Londres i Barcelona.
París, Londres, Berlín, Brussel·les, Ginebra, Lisboa i Roma han viscut aquest diumenge un ambient casteller. Els membres de set colles castelleres han aixecat els seus castells de forma simultània en aquestes capitals europees i en 42 localitats de Catalunya --amb Barcelona al capdavant-- per reivindicar el dret a decidir dels catalans i en favor de la consulta sobiranista del 9-N. En total, 5.000 castellers de 71 colles han omplert les places d'aquestes ciutats en el marc d'una campanya impulsada per Òmnium Cultural.
Aquestes accions han tingut, a més, padrins excepcionals. A Berlín ha estat Pep Guardiola qui ha anat a l'Alenxanderplatz per acompanyar els Xics de Granollers. L'entrenador del Bayern i extècnic del Barça ha llegit en alemany un manifest en favor de la consulta sobiranista del 9-N. Guardiola ha assegurat que el procés sobiranista no té marxa enrere perquè "quan tanta gent demana votar se l'ha d'escoltar, perquè la llei sempre s'adapta a la gent".
Guardiola, que hi ha anat acompanyat per la seva filla, ha reconegut que Alemanya "està molt lluny" de Catalunya per conèixer la realitat del procés. "Però per això som aquí, perquè se n'assabentin", ha dit el tècnic. En aquest sentit, l'exblaugrana ha assegurat que "votar no significa que Catalunya faci el pas, sinó que els que no hi estan d'acord (amb la independència) també podran pronunciar-se". L'esportista ha destacat que "no són quatre els que surten" al carrer a demanar el dret a votar, "sinó dos milions de persones".
A Ginebra, els Xiquets de Reus han aixecat també un cinc de set a la plaça de les Nacions, seu de nombrosos organismes internacionals com l'ONU. Centenars de curiosos s'han acostat a l'exhibició castellers. Per aixecar aquesta torre humana, els organitzadors han hagut de demanar permís per tallar durant tot el matí les fonts d'un dels principals atractius turístics de la ciutat.
Costa: "Diferenciar entre ciutadans i súbdits"
A Lisboa, els castellers de Sants han aixecat un majestuós tres de vuit davant l'emblemàtica Torre de Betlem. 'Os Catalaes Queremos Votar', es llegia a la pancarta desplegada durant l'actuació. La presidenta de la colla, Esther Oriol, ha destacat que el procés català és "un fet democràtic que no té discussió ni dubte possible". L'acte a Lisboa ha tingut com a padrí el dramaturg lisboeta Helder Costa. "És necessari diferenciar entre ciutadans i súbdits i els ciutadans han de poder votar", ha dit Costa.
Notícies relacionadesA Barcelona, l'escenari escollit per a aquesta acció reivindicativa ha estat la Sagrada Família. Els castellers de la ciutat han aixecat un tres de set en l'acte central de la iniciativa. Una gran pantalla ha retransmès les actuacions simultànies a la resta de capitals europees.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa