Relleu en les files socialistes
Núria Parlon concita el consens com a nova líder del PSC
Els aspirants a concórrer a les primera secretaria hauran de comptar amb 2.000 avals
El congrés extraordinari podria celebrar-se el dissabte 19, abans que el del PSOE
Marina Geli, en un sofà, i Joan Ignasi Elena, dret, ahir en un dels passadissos del Parlament. /
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, és la preferida per ser la nova líder del PSC, la que suscita més consens i la que, avui dia, ho tindria més fàcil per guanyar. Juga a favor seu que recolzen la seva decisió tant la federació de Barcelona -tret que el seu primer secretari, Ferran Pedret, també vulgui competir- com la del Baix Llobregat, controlada pel tàndem Balmón-Poveda. A més a més, compta amb el suport de dirigents territorials com el gironí Juli Fernández. És una dona que no provoca especial animadversió entre els crítics. I als seus 39 anys pot encarnar una imatge de renovació.
En contra seu juga que és alcaldessa en una ciutat complicada i, per tant, no tindrà fàcil compaginar els dos càrrecs. Això, i que posar-se ara al capdavant del PSC no deixa de ser un esport de risc. De moment, ella guarda silenci. Però al partit, sobretot entre els dirigents més joves, ahir ja n'hi havia que unien el seu nom al de la diputada Eva Granados perquè aquesta última fos la nova portaveu al Parlament substituint Maurici Lucena. Granados té 37 anys i es defineix com a «feminista, socialista i sindicalista».
La direcció del PSC vol que el procés per elegir el nou líder sigui al més obert possible i, sobretot, tan ràpid com el calendari ho permeti. La previsió, a falta del fet que el consell nacional ho ratifiqui aquest diumenge, és convocar el congrés extraordinari per al dissabte 19 de juliol, el cap de setmana anterior al conclave del PSOE que escollirà el seu secretari general.
DIA DE QUINIELES / L'endemà a la renúncia de Pere Navarro -que s'oficialitzarà també diumenge- va ser, com era previsible, una jornada de trucades, trobades i quinieles. Els que van impulsar Navarro són els mateixos que l'han deixat caure, tret d'alguna excepció com la d'Antonio Balmón, que va intentar que no llancés la tovallola. I, com assenyalava ahir un veterà del partit, ells seran també els que hauran de pensar què s'ha de fer a partir d'ara. La posició majoritària dels dirigents consultats per aquest diari és que la gestora que es nomeni aquest cap de setmana ha de ser vista com un organisme de caràcter administratiu, només per fixar les regles de les primàries i organitzar el congrés. Una de les possibilitats és que aquest paper l'assumeixi l'actual taula del consell nacional, que presideix Celestino Corbacho.
El que ja està decidit és que els aspirants a la primera secretaria hauran de comptar amb un mínim de 2.000 avals. En principi, els 18.000 militants tindran una setmana per poder votar el seu preferit o preferida i el congrés duraria només un dia. Al ser extraordinari no hi haurà ponències per dissenyar l'orientació programàtica. Encara que ja hi ha qui avisa que l'autèntic conclave serà el del 2015, una vegada superada la casella del 9-N i després d'unes municipals que, com descriu un diputat, «pinten difícils». O sigui, que qui surti elegit ara té contracte d'un any, pendent de renovar en el pròxim congrés.
ELS DESCARTATS / Amb aquest panorama no és estrany que no hi hagi cops de colze per ser primer secretari. Els alcaldes i alcaldables ahir es van anar descartant. Fins i tot aquells que no apareixien a les quinieles. És el cas de Jaume Collboni, a qui en l'entorn de Navarro assenyalen com un dels responsables de la seva caiguda, o el de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Nuria Marín, que mai s'ha postulat i que està dedicada a defensar la plaça més important del PSC. Un altre dels que ahir es van encarregar d'excloure's de la carrera va ser l'alcalde de Lleida, Àngel Ros: «La meva prioritat clara són les eleccions municipals; per tant, no em presentaré a candidat a primer secretari del partit». El seu paper de mediador entre els sectors crítics i els dirigents metropolitans pot ser bàsic per intentar reconduir la situació. Tampoc el tarragoní Josep Fèlix Ballesteros està disposat a canviar la vara de l'alcaldia pel quadro de comandament del carrer de Nicaragua.
Notícies relacionadesQui encara no ha decidit què farà és el portaveu del corrent Avancem, Joan Ignasi Elena, més preocupat, assegura, per l'orientació ideològica que s'ha de donar al projecte socialista que per la terna de noms. Preguntat per si es postula, evita concretar: «Jo no m'ho he plantejat», assegura.
Els crítics segueixen sense tenir «una veu única», com ahir els va reclamar l'exconseller Joaquim Nadal, que en declaracions a La Xarxa també va demanar a les «velles glòries» del partit que s'apartin i no es postulin per dirigir el partit.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao