REVISTA DE PREMSA
El rei que abdica, el rei que es corona i els reis destronats
El fiasco futbolístic de 'la Roja' al Mundial del Brasil no fa ombra al quiosc al relleu dels monarques a la màxima institució de l'Estat espanyol
Els editorials dels principals diaris reclamen a Felip VI que regni per canviar la deriva del regne i per restablir els consensos perduts
Els dos reis d'Espanya --Joan Carles de Borbó, que a la mitjanit va posar fi al seu regnat després d'haver abdicat en el seu fill Felip VI, que avui estrenarà el seu al ser proclamat a les Corts Generals-- coronen set de les vuit portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui.
I ho fan sense que a les primeres pàgines dels rotatius de la capital del regne tingui gaire canxa --o gens-- el desastre d'una 'Roja' incapaç, una campiona destronada --com titula EL PERIÓDICO-- al Mundial de Brasil a les primeres de canvi. Aquest fiasco futbolístic i patriòtic no fa ombra al relleu del cap de l'Estat al quiosc de la capital d'Espanya. No cap a les primeres portades d''El País' (la seva segona edició sí que incorpora a peu de pàgina la debacle de la selecció espanyola) i d''Abc' (en primera i segona el relega a una portada interior a la pàgina 3, ja que la primera i l'última són dobles i es destinen als dos reis) mentre calça discretament les d''El Mundo' i 'La Razón'.
Tres editorials barcelonins
Això és tan significatiu com que els diaris barcelonins no estalviïn la foto i el revés de 'la Roja' a les seves primeres pàgines, així com que 'El Punt Avui' faci avui una portada sense esmentar el rei Joan Carles i el rei Felip malgrat que l'editorial es destina a això per, bàsicament, qüestionar l'exaltació monàrquica política i mediàtica que ha estat norma aquests dies.
'Ara' ho fa al revés. Obre portada amb el titular de "Nou rei, vells problemes", editorialitza contra el retorn al passat que suposa el bloqueig del ministre Wert a l'entrega a Catalunya dels 'papers de Salamanca' incautats pels franquistes en la guerra civil i l'editor, Antoni Bassas, qüestiona l'excés d'expectatives posades en Felip VI que aquests dies es materialitzen a Espanya capgirant la dita del 'rei regna, però no governa' per entendre que 'el rei no governa, però regna'.
Aquesta expectativa monàrquica la recolza 'La Vanguardia' amb un altre editorial doble, titulat "Felip VI: inaugurar l'esperança", que s'acaba així: "El balanç del regnat de Joan Carles I conté més llums que ombres. En el seu conjunt representa un èxit per a la societat espanyola, que ha experimentat un gran avanç en tots els terrenys. Estem segurs que el nou rei Felip VI està en condicions de prolongar aquesta bona feina, d'actualitzar-la i de dotar el nostre pacte de convivència d'un nou sentit".
La reflexió d'EL PERIÓDICO assenyala que Felip VI no tindrà poders executius, "però disposa de suficient marge de maniobra dins de les facultats que li reserva la Constitució per arbitrar i moderar el funcionament de les institucions (...) En temps convulsos, amb una greu crisi econòmica i política, i un contenciós territorial sense precedents a compte de la qüestió catalana, Felip VI ha de fer ús del principal recurs de què disposa: el de la paraula".
Lloances per a Joan Carles
Els editorials de Madrid tenen la marca de la capital de l'Estat. La dreta monàrquica --o sigui, la caverna-- no es talla gens ni mica a l'hora d'adular sense manies el monarca que abdica.
'La Razón' victoreja el rei Joan Carles a la portada i amb un editorial doble titulat així: "Missió complerta, gràcies Majestat. Joan Carles llega a Felip i a tots els espanyols --afegeix el subtítol-- la certesa que Espanya és una gran nació per la qual val la pena lluitar". Per la mateixa via transiten les peces de Francisco Marhuenda i d'una colla d'articulistes, inclòs Alfonso Ussía, que pontifica així a la contraportada: "Quatre decennis. Encara que sembli mentida, la societat espanyola és menys culta i assossegada que el 1975. Les llaunes nacionalistes s'han convertit en autèntiques amenaces contra la pàtria comuna de tots els espanyols".
A 'Abc' toquen la mateixa partitura amb més pàgines (36) i portada doble. El "Missió complerta, Senyor" dirigit a Joan Carles de la primera es lliga amb la contraportada de Felip i l'article del director, Bieito Rubiro, que proclama que el Rei va complir amb la seva missió en anys heroics i que és un exemple per a l'hereu. L'editorial va a joc: "Missió complerta, Senyor. Joan Carles va rendir ahir l'últim servei de generosa entrega a Espanya, i va deixar al seu hereu i a la nació el llegat d'un gran Rei, el millor de la nostra història, i d'un gran espanyol".
Regeneració ineludible
Els altres dos diaris de Madrid miren més enllà, i emplacen el nou Rei.
'El Mundo' projecta a la portada la idea que "La Monarquia incia el canvi". I la recolza editorialment per entendre que l'abdicació de Joan Carles "inicia la regeneració que necessita Espanya". Així acaba l'editorial:
"La proclamació d'avui de Felip VI tindria que ser així l'impuls per al naixement d'un període nou, l'arrencada d'un temps d'apertura, de diàleg i d'entesa. Quienes coneixen bé a do Felipe parlen d'un home preparat, conscienciós, treballador, prudent; més semblant en el caràcter a la seva mare –que tanto afecte reuneix entre els espanyols– que al seu pare. "La proclamación de hoy de Felipe VI tendría que ser así el impulso para el nacimiento de un período nuevo, el arranque de un tiempo de apertura, de diálogo y de entendimiento. Quienes conocen bien a don Felipe hablan de un hombre preparado, concienzudo, trabajador, prudente; más parecido en el carácter a su madre –que tanto afecto reúne entre los españoles– que a su padre. «Tendré que esforzarme cada día para ganarme el trono; ser rey es una profesión», ha repetido en varias ocasiones, consciente de que tendrá que seducir a los ciudadanos con su entrega y asumiendo que no basta con lucir el título para conquistar el respeto de la gente. La Monarquía española inicia hoy el cambio. Los líderes políticos no deben desaprovechar la oportunidad de ese gesto. Tienen que ponerse manos a la obra para que las expectativas de los ciudadanos no acaben frustrándose. Podría ser la última oportunidad para salvar el proyecto que juntos iniciamos hace cuatro décadas".
Restablir consensos
I també entona aquesta melodia 'El País', que proclama en portada: "Un nou rei constitucional". L'editorial, titulat "Un altre temps. La primera tasca de Felip VI serà utilitzar les seves facultats per facilitar els grans consensos", s'acaba així:
"A partir de ahora, don Felipe no puede sustituir a las Cortes ni al Gobierno, en donde residen los poderes políticos efectivos, pero sí utilizar sus facultades de arbitraje y moderación para facilitar un clima favorable a la vuelta al diálogo. La decidida voluntad de la Corona para impulsar un campo de reformas no puede pasar por alto que el Rey solo cuenta con la auctoritas que sea capaz de ganarse. Como Príncipe de Asturias se mantuvo al margen de los episodios lamentables protagonizados por otros miembros de la familia del Rey. A don Felipe hay que exigirle que recupere la imagen de ejemplaridad que la Corona debe dar en todo momento. El comienzo de un reinado es una gran oportunidad para cambiar el clima de pesimismo de los últimos años, para alterar los términos del debate. En vez de encastillarse cada uno en sus posiciones y ahondar en lo que divide, hay que aplicarse a reconstruir la vida económica y social, abrir los puentes y restablecer los consensos".
Titulars de les portades
El País: "Un nou Rei constitucional. Felip VI hereta la Corona amb què Espanya va recuperar la seva democràcia. El Monarca és proclamat avui davant les Corts en un país durament castigat per la crisi"; "Debacle d'Espanya al Mundial".
El Mundo: "La Monarquia inicia el canvi. Joan Carles cedeix el tron al seu fill en un acte sobri i emotiu al Palau Reial"; "Fi a l'edat d'or a Maracaná. Espanya cau amb estrèpit davant Xile (0-2) i queda eliminada a falta de jugar amb Austràlia"; "Hisenda baixarà el tipus màxim de l'IRPF al 48%"; "L'ISIS assalta la refineria més gran de l'Iraq per finançar la guerra santa".
Abc: "Missió complerta, Senyor. Joan Carles cedeix el testimoni a Felip VI en una emotiva abdicació". (Portada interior: "Adéu al Mundial").
La Razón: "¡Visca el Rei! Joan Carles va cedir la seva cadira al Príncep com a exemple de continuïtat de la Corona després de sancionar la seva abdicació"; "Trist final per a una Selecció de llegenda".
Ara: "Nou rei, vells problemes. Espanya s'encomana a Felip VI per reforçar la monarquia borbònica, garantir l'estabilitat de l'Estat, rebaixar tensions i obrir una nova etapa"; "Una Espanya impotent s'acomiada del Mundial. L'equip de Del Bosque certifica el pitjor inici d'un campionat del món en perdre el segon partit amb Xile".
El Punt Avui: "Escissió en marxa. Els crítics d'Avancem, amb Joan Ignasi Elena al capdavant, abandonen el PSC convençuts que Iceta s'imposarà. El moviment del diputat díscol no és seguit per d'altres, com ara Geli i Tura, que troben precipitada la decisió"; "Espanya perd la corona"; "Wert atura el retorn dels 'papers de Salamanca'"; "CiU fixa en el 55% el mínim per considerar vinculant la consulta"; "La reforma elèctrica no farà abaixar la factura de la llum".
Notícies relacionadesLa Vanguardia: "De Rei a Rei. L'abraçada entre Joan Carles i el seu successor rubrica la cessió del tron"; "Joan Carles I firma la llei d'abdicació en un acte sobri i solemne"; "El tipus màxim de l'IRPF serà del 47% el 2015 i del 45% el 2016"; "Espanya diu adéu després d'un altre partit lamentable".
EL PERIÓDICO: "L'Espanya de Felip VI. El nou Rei assumeix la Corona en un país marcat per la crisi econòmica, social i política"; "Destronats. 'La Roja', vigent campiona, se'n va del Mundial"; "Les botigues dels barris turístics de BCN podran obrir els festius d'estiu".
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"