REVISTA DE PREMSA

Entre la Corona íntegra i honesta, el temps nou i el Borbó de manual

El quiosc pren posicions enfrontades davant el missatge de proclamació de rei Felip VI

Arcadi Espada i Antonio Caño critiquen el discurs regi, que aquell atribueix a Jorge Moragas

Ara, 20-06-2014.

Ara, 20-06-2014.

5
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS /Barcelona

Felip VI. No hi ha res més a les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui. La cerimònia parlamentària, civil i palatina d'entronització del nou Rei d'Espanya acapara les vuit primeres pàgines d'uns rotatius que destinen a l'esdeveniment entre 10 i 100 pàgines --amb suplements especials o no--, desenes d'articles, centenars d'estampes i llargs editorials. Però no tots diuen el mateix.

La primera diferència està en les fotos de les primeres (totes són diferents: n'hi ha tres del nou Monarca sol; dues d'ell i la reina Letizia; una més amb la seva dona i les seves filles, Elionor i Sofia, i dues amb elles i els seus pares, els també reis Joan Carles i Sofia).

Per parelles

Però la gran diferència està en els titulars de portada, que excepcionalment i significativament reuneix els diaris per parelles:

Els més monàrquics coincideixen a aclamar el Monarca: "Felip VI, Rei" ('Abc'), "Felip VI d'Espanya" ('La Razón'), mentre els subtítols ressalten les idees de la unitat pàtria i la monarquia renovada.

'La Vanguardia' i 'El Mundo' opten per ressaltar --encara que l'estètica ben dispar, és cert-- la idea d'un temps nou.

'El País' i EL PERIÓDICO destaquen el compromís de Felip VI que la Corona sigui íntegra, honesta i transparent.

I els sobiranistes anteposen que no hi ha cap gest amb Catalunya. "Borbó de manual" ('El Punt Avui') i "Res de nou" ('Ara').

El discurs de Moragas

I més enllà dels editorials, tots dobles menys els dels dos últims rotatius barcelonins, que com poden suposar sostenen posicions enfrontades, tenen dos articles ressenyables a la capital del regne per nedar a contracorrent, encara que possiblement no tinguin el mateix objectiu.

Un és el d'Arcadi Espada, que a 'El Mundo' renega del discurs regi, la paternitat del qual atribueix a Jorge Moragas, alt funcionari del Govern de Mariano Rajoy. Aquests són els titulars: "El discurs de Moragas. Joan Carles, el 1975, va commoure; en la seva intervenció es tocava la por. El d'ahir de Felip ha estat molt per sota del del pare en grandesa. El nou Rei va llegir una mena de 'copypaste' on tot va quedar per tractar. Les seves paraules tenien olor de roba vella. Va fracassar. I també al dir-les". I així acaba: "Ahir, a Madrid, per contra, un Rei que recull la seva Corona de mans de la democràcia, va semblar caminar com sobre un llit d'ous, demanant perdó a qualsevol espanyol amb qui es creués. Sense motiu".

L'altre és el d'Antonio Caño, director d''El País', que ofereix aquests titulars: "Una oportunitat perduda. Les qualitats de Felip excedeixen de molt la qualitat del seu discurs davant les Corts". Així diu part del text: "És obligat dir que la jornada de proclamació del nou Rei va resultar deslluïda i que el discurs del Monarca va ser pobre, mancat de la transcendència i solemnitat del moment. Estic convençut que les qualitats de Felip VI excedeixen de molt la qualitat de la seva intervenció davant les Corts, de la qual, per cert, l'últim responsable és el Govern, a qui constitucionalment li correspon la responsabilitat de supervisar i vetar les paraules del Rei. Pronunciar un discurs sense riscos produeix l'efecte de dir poc. En tot cas, Felip VI va dir menys del que s'esperava, cosa que segurament va tranquil·litzar la Moncloa, on la parquedat és la norma, però sens dubte va causar certa frustració en altres cercles —se li havia demanat, per exemple, utilitzar totes les llengües que es parlen a Espanya— i, en el seu conjunt, va transmetre al procés de relleu al tron un aire de fragilitat i vacil·lació que podia haver-se evitat. Va ser un discurs simple, correcte, però feble, sense la rellevància requerida. En resum, una ocasió perduda. Afortunadament per a ell, aquest és només el primer dia del seu regnat".

Els impostos del regne arruïnat

D'altra banda, ja saben que hi ha moltes maneres d'interpretar la primera jornada d'un Monarca. 'La Razón' de Francisco Marhuenda obre així les seves pàgines d'Economia amb aquest titular: "El regnat de Felip VI s'estrena amb una rebaixa d'impostos de 7.500 milions", referit a una reforma fiscal del Govern de Rajoy que comença avui a caminar sense l'aval de Brussel·les, com assenyala EL PERIÓDICO.

A 'El País', no obstant, es diu: "El Monarca hereta un regne en crisi. La recuparció econòmica d'Espanya és lenta. La societat ha quedat empobrida i és més desigual. Es necessita feina alternativa a la del totxo. El principal problema són els gairebé sis milions d'aturats". I afegiu-hi a això l'últim informe de l'OCDE, d'ahir mateix, a la pàgina següent: "Espanya pateix la crisi més desigual. Els ingressos del 10% de la població més pobra cauen 7,5 vegades més que la renda del 10% més ric del 2007 al 2011. Queda per computar l'efecte de la recessió del bienni 2012-2013. La taxa de pobresa infantil és la més alta entre els països europeus".

Titulars de les portades

El País: "Una Corona íntegra, honesta i transparent. Felip de Borbó jura davant les Corts Generals la Constitució sota la qual regnarà. El Rei promet 'una Monarquia renovada per a un temps nou'".

El Mundo: "Felip VI: 'Una Monarquia renovada per a un temps nou'".

Abc: "Felip VI, Rei. 'Res m'honraria més que els espanyols se sentissin orgullosos del seu nou Rei".

La Razón: "Felip VI d'Espanya. Al seu discurs apel·la a 'una Monarquia renovada per a un temps nou' i una Espanya unida i diversa".

Ara: "Res de nou. Felip VI evita fer cap gest significatiu amb Catalunya. Apel·la només al diàleg a una Espanya unida i diversa. Promet una conducta 'íntegra, honesta i transparent'. Remarca el seu rol constitucional al servei del Govern".

El Punt Avui: "Borbó de manual. El rei Felip VI fa un discurs continuista i aposta per 'una Espanya unida i diversa en la qual cap tothom'. El president Mas es lamenta que el monarca no parli d'Estat plurinacional".

Notícies relacionades

La Vanguardia: "Un rei per a un temps nou. Felip VI es proclama monarca amb un discurs que apel·la a l''exemplaritat' en la vida pública' i al respecte a les llengües i cultures del país".

EL PERIÓDICO: "Una Corona íntegra i honesta. El Monarca advoca per una Espanya unida i diversa: 'Hi cabem tots'".