La imminent reunió Rajoy-Mas provoca una guerra de manifestos sobre Catalunya

Aquesta tarda es presentarà un text antinacionalista que demana no negociar i demà un document a favor de la reforma federal

1
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / Madrid

La imminent (i esperada) reunió que protagonitzaran els pròxims dies el president del GovernMariano Rajoy, i el màxim responsable de la Generalitat, Artur Mas, ha provocat moviments per part d'organitzacions socials i civils que creuen tenir alguna cosa a dir en la qüestió sobiranista. I una guerra de manifestos impulsada des de Madrid. Aquesta mateixa tarda, a la porta del Congrés dels Diputats, es llegirà un text que insta Rajoy a no aixecar la guàrdia i no cedir ni negociar amb Catalunya després d'haver convocat una consulta que es considera il·legal. Demà, seran altres els que defensaran al Círculo de Bellas Artes una declaració política en pro d'una Espanya federal.

Notícies relacionades

El document que es presentarà aquesta tarda a l'escalinata de la Cambra baixa té un marcat caràcter antinacionalista i anima a defensar la democràcia espanyola davant el que es considera un atac als seus fonaments. Entre els seus firmants hi ha intel·lectuals com Mario Vargas Llosa; Jon Juaristi, Félix de Azúa, Jorge Martínez Reverte, Albert Boadella i periodistes com Arcadi Espada i David Gistau, a més de polítics com l'expresident de Madrid Joaquín Leguina i la popular Cayetana Álvarez de Toledo i els exsindicalistes Nicolás Redondo Terreros (UGT) i José María Fidalgo (CCOO).

El que es donarà a conèixer demà, no obstant, té com a objectiu emplaçar diferents forces polítiques, les institucions democràtiques i la societat civil a fer "els esforços necessaris" per promoure una reforma de la Constitució que compti amb el màxim consens possible i que "desenvolupi el sentit federal de l'Estat". Han posat la seva rúbrica en aquest manifest els rectors Daniel Peña (Universitat Carles III) i Alejandro Tiana (UNED); els catedràtics Ángel Gabilondo i Fernando Vallespín; els periodistes José Antonio Zarzalejos i Joaquín Estefanía; la sociòloga Belén Barreiro; l'advocat i escriptor Nicolás Sartorius i l'actriu Amparo Climent, i els directors de cine José Luis Cuerda i Manuel Gutiérrez Aragón, entre altres.