LA INVESTIGACIÓ I ELS SEUS EFECTES POLÍTICS

El Govern estudia prendre a Pujol les prebendes si ell no hi renuncia

CDC també sospesa retirar-li el càrrec de president fundador arran de la confessió

ERC salva CiU i veta que el Parlament obri una comissió d'investigació

Enric Millo i Santi Rodríguez (dreta) registren la petició de la comissió d’investigació, ahir, a la Cambra.

Enric Millo i Santi Rodríguez (dreta) registren la petició de la comissió d’investigació, ahir, a la Cambra. / EFE / ALEJANDRO GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
R. JULVE / J.RICO F. MASREAL
BARCELONA

El títol de Molt Honorable que encara conserva Jordi Pujol trontolla. El títol i la resta de privilegis, des de la pensió vitalícia per haver presidit la Generalitat fins al seu despatx de 400 metres quadrats. Diversos partits de l'oposició van exigir el cap de setmana que se li retiressin aquestes concessions i ahir s'hi va sumar ERC, cosa que va elevar la pressió uns quants graus. Conscient que havia de moure fitxa davant l'allau política i l'expectació ciutadana, el Govern de CiU va explicar ahir que estudia retirar a l'expresident aquestes prebendes si ell no hi renuncia de motu proprio.

I no només això. Convergència Democràtica, commocionada encara per la confessió del seu exlíder, també es planteja fer algun gest per donar credibilitat a la «refundació» del partit que diu haver iniciat. Deixar-lo sense el càrrec de president fundador és una opció que està sobre la taula.

EQUILIBRIS D'ESQUERRA / Afegint-se a la reclamació perquè se li retirin els privilegis a Pujol, Esquerra també va voler exhibir més contundència de la que havia mostrat en els últims dies, quan va moderar les crítiques per no esquerdar el pacte d'estabilitat parlamentària amb CiU. No obstant, els republicans segueixen anant amb peus de plom perquè el full de ruta sobiranista no salti pels aires i van rebutjar recolzar la comissió d'investigació proposada pel PPC, que va registrar la sol·licitud al Parlament.

Notícies relacionades

La previsible negativa de CiU i l'anunciada d'Esquerra (que es va justificar en la idea que els populars no tenen «autoritat moral» entre altres coses perquè Alicia Sánchez-Camacho va ser reprovada per no comparèixer pel cas Método 3) fa impossible que se celebri aquesta comissió, almenys el 2014. Al no comptar amb els vots de la majoria del Parlament pel veto de nacionalistes i republicans, els partits de l'oposició podrien haver recorregut a un altre article del reglament de la Cambra que obliga a obrir una comissió d'investigació si ho reclamen una tercera part dels diputats o tres grups parlamentaris. Aquest mecanisme, no obstant, només es pot utilitzar una vegada a l'any, i en aquest 2014 ja s'ha gastat el cartutx amb la investigació del cas Spanair.

COMPAREIXENÇA PRÈVIA / En tot cas, el PSC i Ciutadans -que no descarten un suport simbòlic a la també simbòlica petició de comissió- reclamen, a més, una compareixença prèvia de Pujol a la Cambra, cosa que ICV-EUiA també exigeix. Els socialistes, al seu torn, volen que el president Artur Mas també rendeixi comptes al Parlament. El PSC de Barcelona, per rematar-ho, va sol·licitar a l'expresident que torni la medalla d'or de la ciutat.