Pujol torna la Medalla d'Or de Barcelona, que li va ser concedida el 1992

L'expresident retorna la condecoració amb una carta dirigida a l'alcalde, en què comunica que ho fa atenent la petició del consistori

Pasqual Maragall entrega a Jordi Pujol la Medalla d’Or de Barcelona.

Pasqual Maragall entrega a Jordi Pujol la Medalla d’Or de Barcelona. / PEPE ENCINAS

3
Es llegeix en minuts

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha tornat a l'Ajuntament de Barcelona la Medalla d'Or de la ciutat, que li va ser atorgada pel plenari del consell municipal el 1992 i que li va ser imposada en un acte solemne el 1996.

Segons ha informat aquest dimecres l'Ajuntament de Barcelona, Pujol ha tornat la medalla adjuntant-la a una carta que ha enviat a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en què comunica que torna aquesta distinció atenent la petició del consistori.

La carta en què Pujol comunica que torna la Medalla d'Or, una distinció que té caràcter vitalici, està datada el 31 de juliol, i es va registrar a l'Ajuntament de Barcelona dilluns passat, 18 d'agost.

Jordi Pujol, que va ser distingit amb la Medalla d'Or de Barcelona el setembre de 1992, va confessar el 25 de juliol que havia mantingut oculta una fortuna a l'estranger durant 34 anys. 

Sense precedents

En un gest del qual no es recorden precedents, Pujol ha tornat la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona, seguint la línia que, després de la confessió, el va portar a renunciar el 29 de juliol a les seves prerrogatives com a expresident de la Generalitat.

En concret, Pujol va renunciar després de la confessió a seguir sent tractat com a Molt Honorable, a percebre una pensió vitalícia de 82.000 euros a l'any i a seguir usant un despatx al passeig de Gràcia de Barcelona, al personal de suport en aquesta oficina i a un vehicle propi.

El primer que va demanar a Pujol que tornés la Medalla d'Or de la Ciutat va ser el líder del PSC a la capital catalana, Jaume Collboni, al considerar que l'expresident havia perdut "tota honorabilitat" que feia que en fos "mereixedor".

L'alcalde Xavier Trias (CiU), amic personal i durant molts anys conseller dels governs de Jordi Pujol, va considerar "oportunista" la petició de Collboni, si bé va anunciar que li demanaria a l'expresident que tornés la medalla. "L'hi demanarem segur, però, si no, la tornarà igual, perquè és millor que faci les coses, que no les hi hagin de demanar", va dir Trias, el 29 de juliol.

En un breu comunicat, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimecres que Pujol ha tornat la Medalla atenent la petició que li va plantejar el mateix Xavier Trias.

Màxima distinció de la ciutat

La Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona és la màxima distinció que pot atorgar el consistori de Barcelona i té com a finalitat distingir aquelles persones o entitats, nacionals o estrangeres, que hagin destacat pels seus "extraordinaris mèrits personals" o per haver prestat serveis "rellevants" a la ciutat.

El setembre de 1992, en plena ressaca dels Jocs Olímpics de Barcelona, el plenari del Consell Municipal de Barcelona va acordar concedir aquesta distinció al llavors president de la Generalitat Jordi Pujol.

No obstant, la imposició de la medalla no va tenr lloc fins al 17 d'octubre de 1996, en un acte solemne que es va celebrar al Palau Nacional de Montjuïc (Barcelona), per commemorar el desè aniversari de la nominació olímpica de la capital catalana.

En l'acte, el llavors alcalde de Barcelona Pasqual Maragall (PSC) --que el 2003 rellevaria Pujol com a president de la Generalitat-- va imposar a Pujol la Medalla d'Or de la Ciutat per la seva contribució a l'èxit dels Jocs Olímpics de 1992 a Barcelona.

En el mateix acte, en què Maragall va llançar la idea que Barcelona convoqués un nou esdeveniment internacional el 2004 --que va acabar fructificant en el Fòrum Mundial de les Cultures--, també va rebre aquesta distinció el llavors expresident del Govern Felipe González.

Notícies relacionades

La Medalla d'Or de Barcelona té a l'anvers una deessa coronada, símbol de Barcelona, amb l'escut de la ciutat al fons i una branca de llorer a sobre de les lletres del nom de la capital catalana, mentre que al revers una musa ofereix un ram de llorer amb una mà mentre que amb l'altra descansa sobre l'escut de la ciutat.

Les personalitats distingides amb la Medalla d'Or tenen dret a ser tractades com a Excel·lentíssim Senyor i poden donar el seu nom a vies o espais públics de la ciutat sense que hagin passat cinc anys de la seva mort.

Temes:

Jordi Pujol