Anàlisi

¿Cal conèixer l'11 de setembre?

4
Es llegeix en minuts
Francesc X. Hernández Cardona
Francesc X. Hernández Cardona

Historiador i catedràtic de Didàctica de Ciències Socials a la UB

ver +

¿És important que la ciutadania conegui què va passar l'11 de setembre de 1714? Sí, és important, útil, funcional... Ens ajuda a pensar i decidir. Entenem per 11 de setembre l'últim acte de la guerra de successió. L'assalt a Barcelona va tancar el conflicte encara que la resistència va durar a Cardona fins al dia 18, i a Mallorca i a Eivissa fins al 1715.

La victòria borbònica va suposar la liquidació de l'Estat català, una formació política nacional que s'havia configurat des de l'edat mitjana i que tenia en l'ordenament constitucional el seu tret de personalitat més definit. D'una altra manera, els fets van deixar una profunda seqüela, ja que els catalans van seguir recordant les llibertats perdudes, i la memòria de l'epopeia també es va convertir en una variable política que va influir en els segles següents.

Per tant, al referir-nos al concepte de l'11 de setembre hem de considerar a la vegada història i memòria. Aquesta paradoxa és una evidència, atès que successos històrics recents com la manifestació de l'11 de setembre de 1977 o la cadena humana del 2013 es van donar en un context de commemoració del 1714. També el fet que el Parlament de Catalunya, la màxima institució democràtica del país, declarés l'Onze de Setembre com a Diada nacional evidencia la importància del concepte i la seva potència simbòlica i identitària.

Per tot plegat, podem afirmar que conèixer la història i la memòria de l'11 de setembre resulta important per acostar el passat d'aquell segle, però també per entendre el passat recent i el present. Aquest coneixement necessari es basarà a partir de les aportacions científiques que ens proporciona la història. Podem justificar la necessària aproximació al passat a partir de quatre eixos:

1. Els fets de l'11 de setembre van suposar el final de l'Estat català. Catalunya, un país conservador, però políticament avançat que es regia amb un sistema constitucional, va perdre la llibertat, va ser ocupat, saquejat i governat despòticament. És evident, doncs, que la data és important atès que els catalans van perdre la preciosa herència de civilització que suposaven les constitucions. Catalunya va ser annexionada a Espanya per la força i aquest fet en va hipotecar el futur i encara en condiciona el present. Sense el coneixement dels fets difícilment podrem entendre els precedents de la societat catalana d'avui que possibiliten la comprensió del present.

2. Els fets de l'11 de setembre han d'entendre's en un context d'enfrontament entre l'absolutisme borbònic i els sistemes constitucionals protodemocràtics que comptaven amb el suport de l'imperi austríac. Catalunya, país constitucional, va lluitar al costat de les potències que optaven per la llibertat política i el progrés econòmic (Anglaterra, Holanda) i en l'entorn de la monarquia tradicional dels Habsburg. La guerra de successió va posar els fonaments de la modernitat política, i Catalunya va estar, també, en la base d'aquest moviment que va incidir en la construcció de la nova Europa. Contràriament, l'absolutisme va ser una via morta en la història de la humanitat. Saber que els catalans van contribuir, amb la seva cultura constitucional, a un món de llibertats és important.

Amor a la llibertat

3. Els fets de l'11 de setembre evoquen l'epopeia de la gent d'un petit país que va lluitar per conservar i augmentar les llibertats i es va enfrontar a la barbàrie militarista dels borbons. Els catalans van basar durant molt temps els seus trets identitaris en unes lleis que garantien les llibertats, i aquest tret, l'amor a la llibertat, continua. La història és important, però també ho és la memòria, i l'orgull de pertànyer a una societat que va defensar la llibertat és un valor positiu.

Notícies relacionades

4. Els fets de l'11 de setembre formen part de la nostra quotidianitat. Fa temps que els catalans commemoren la data amb iniciatives i rituals. La festa nacional està en l'imaginari. L'impacte de l'epopeia va ser tan gran i el record de la llibertat tan fort que els catalans van mantenir la memòria, i mai van renunciar a recuperar la seva llibertat. L'evolució contemporània de Catalunya no es pot entendre si no tenim en compte la memòria del 1714 i els moviments de masses vinculats a la commemoració de l'11 de setembre que es van donar des dels anys 70 fins a l'actualitat. Això forma part objectiva de la història i per tant també s'ha de conèixer.

En definitiva, les societats no poden construir el seu futur a partir de l'oblit i la ignorància del seu passat. És per això que s'han de conèixer els fets de l'11 de setembre, segons les aportacions científiques de la història, en tant que també constitueixen una peça crítica per incidir en la construcció de la Catalunya del futur.