EXECUCIÓ D'UNA SENTÈNCIA PER CONTRACTACIÓ IRREGULAR
El bisbe de Jerez i el 'cantaor' José Mercé, a favor de l'indult a l'exalcalde Pedro Pacheco
L'Audiència notifica l'execució de la sentència de presó al veterà polític, condemnat per enxufisme
L’exalcalde de Jerez de la Frontera Pedro Pacheco. /
Mentre el veterà polític Pedro Pacheco compta les hores per entrar a la presó, després de rebre la notificació d'execució de la sentència a cinc anys i mig de presó per enxufar companys de la seva formació política en empreses municipals sense que fessin cap activitat, la campanya de firmes per sol·licitar el seu indult continua rebent adhesions. Els organitzadors han informat que ja compten amb el suport del bisbe de Jerez o el 'cantaor' José Mercé, així com altres artistes flamencs o esportistes de la localitat, associacions de veïns o germandats religioses.
Encara que la sentència no dóna un termini estimat, l'obligació d'accedir de forma voluntària a la presó s'acostuma a limitar a menys d'una setmana, i en cas contrari, s'ordenaria el seu arrest per a aquest fi. La notificació de l'execució de la sentència es produeix setmanes després de conèixer-se que el Tribunal Suprem ratificava la condemna de presó de l'exalcalde i dos companys de partit en el denominat 'cas Assessors', i fins i tot va augmentar un any la pena de presó pels delictes de prevaricació administrativa, malversació de fons públics i falsificació de documents oficials. La sentència carregava durament contra l'actitud de Pacheco, que a l'utilitzar les empreses municipals com si fossin seves va causar un "clar perjudici" als interessos públics, danyant a més de forma "demolidora" la confiança ciutadana en les institucions.
"Res lesiona més la credibilitat dels ciutadans en les seves institucions que veure convertits els seus representants polítics en els vulneradors de la legalitat de la qual ells són els primers custodis", subratllava la sentència. Apuntava a més la "vergonya" que causava l'argument de la defensa en el sentit que pensava que la seva actuació era lícita, reprotxant-li que són coneixements que "formen part del nivell propi d'una persona naturalment socialitzada", especialment si té "un nivell de coneixements universitari; a més, ha estat cap d'un partit polític, ha desenvolupat durant anys el càrrec d'alcalde d'una ciutat tan important com Jerez".
PETICIÓ D'INDULT
Fonts judicials citades pel 'Diario de Jerez' han assenyalat que el seu advocat va plantejar un recurs de nul·litat contra la sentència del Suprem, basada en aquesta variació de la pena malgrat mantenir-se la mateixa qualificació delictiva que l'Audiència Provincial de Cadis va fixar en primera instància. Així mateix, la seva defensa planteja un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC) i fins i tot la petició d'indult.
En aquest sentit, i com ja va passar amb l'expresident del Sevilla FC José María del Nido o fins i tot l'extorero José Ortega Cano, s'obre el debat jurídic sobre si mentre es tramita la petició d'indult davant el Consell de Ministres --un tràmit que triga al voltant de 7 o 8 mesos-- els condemnats han d'esperar a la presó o no. Una espera que en casos de condemnes lleus provocaria que el reu ja hauria complert la pena.
Mentrestant, la plataforma ciutadana posada en marxa per a la recollida de firmes a favor de l'indult al polític segueix en marxa, i assegura haver recollit ja milers de suports.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia