Sota l'ombra de Podem
CDC no pensa renunciar a la candidatura única i ERC creu que aquesta porta al fracàs col·lectiu
La pugna entre CiU i ERC per les llistes entra en un estancament que afavoreix el partit lila
Junqueras i Mas es creuen a l’esquena de Francesc Homs, en primer pla, divendres passat al Parlament. /
En una trobada entre Artur Mas i Oriol Junqueras, no necessàriament una d'aquelles cimeres al màxim nivell, el republicà li va comentar al president
De fet, s'està complint una advertència clàssica del sobiranisme. Si l'anomenat procés s'allarga, deia aquest avís, es produirà un estancament. Les vies catalanes no es poden portar a terme cada any durant lustres. Podem, doncs, apareix com una distorsió acumulada a un procés en punt mort per la falta d'acord sobre quina classe de llistes unitàries s'han de fer.
EIX HIBERNAT / Convergència té com a estratègia coneguda la d'hibernar durant 18 mesos l'eix esquerra-dreta, i aconseguir que l'espai polític de les plebiscitàries i dels passos següents cap a la independència (si la candidatura del sí obté majoria absoluta) sigui el que marqui el terreny de joc de la política catalana. Aquest objectiu passa, insisteixen, per la llista de Mas i per un programa electoral eminentment sobiranista. Això sí, amb certs trets socials. Uns components genèrics que podrien ser assumits tant per CDC com per Esquerra o altres membres de la societat que s'integressin a la llista de Mas.
Inicialment, Mas va plantejar que el programa electoral de les plebiscitàries fos monotemàtic. Però la insistència d'ERC d'abordar qüestions com la corrupció o les desigualtats fa que CDC es mostri disposada a obrir la mà i incorporar aquest discurs. Sempre que hi hagi llista única.
A la seu de CDC es conjuguen dos missatges: hi ha d'haver acord, però és molt difícil aconseguir-lo. No hi ha intenció de renunciar a la llista única. I s'estan buscant totes les opcions possibles per intentar vèncer les reticències d'ERC. No només incorporar trets socials, sinó afegir a les negociacions discretes altres dirigents que tinguin millor sintonia amb els seus homòlegs d'Esquerra. Serien els xerpes del procés. Sense anar més lluny, el president de CiU al Parlament, Jordi Turull, manté amb la número dos d'ERC, Marta Rovira, una relació fluida a la Cambra.
BATUTA DELS LÍDERS / Amb tot, és difícil saber fins a quin punt les converses dels segons nivells són freqüents i decisives, tenint en compte que Mas i Junqueras no cedeixen la batuta. L'ANC està propiciant diferents trobades discretes, en què se segueix constatant la batalla de fons sobre la qüestió de les llistes. En aquest sentit, l'Assemblea proposa avançar en el què abans que en el com, amb l'objectiu d'anar embastant una sèrie d'acords sobre el procés constituent.
Entre els republicans creix la sensació de greuge. Relaten tots els passos que han fet per arribar a un acord, en què destaquen l'ajuda en el tràmit parlamentari dels pressupostos i el bloqueig a la compareixença de Mas en la comissió del cas Pujol, entre d'altres. Ahir mateix, Junqueras va confirmar el que havia publicat aquest diari fa setmanes pel que fa al fet que, si arribés el cas, podria facilitar la presidència de la Generalitat al convergent encara que ERC fos la llista més votada.
Notícies relacionadesSegons una veu republicana, Mas «fa un any que s'està preparant per a la llista única, i ara les enquestes li demostren que la millor fórmula és la nostra». A Esquerra s'estén la preocupació perquè veuen el president
I acaba amb una imatge: «S'ha tirat a la piscina sense comprovar si hi havia aigua i no vol entendre que no té dret a hipotecar una generació».
- CATA MAYOR Cuina d’altura al Baix Empordà
- Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge