La regeneració democràtica
Anticorrupció arxiva la causa del compte fals de Trias a Suïssa
La fiscalia desestima la denúncia presentada per la Policia per seguir investigant l'alcalde de BCN
El ministeri públic entén que no hi ha indicis que avalin l'existència de diners a l'estranger
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a l’entrar a un ple municipal. /
La Fiscalia Anticorrupció va arxivar a finals de novembre la investigació oberta contra l'alcalde de Bar-celona, Xavier Trias, sobre un hipotètic compte de diners a Suïssa. Dies abans, el fiscal en cap d'Anticorrupció, Antonio Salinas, va rebre personalment la denúncia presentada per la Policia Nacional amb les indagacions que fins aleshores havia portat a terme un grup de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF). En l'informe, l'existència del qual va anunciar al Congrés el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, la Policia aportava una sèrie d'elements indiciaris per seguir investigant i sol·licitava diverses comissions rogatòries per avançar en les indagacions. Després de l'estudi de les diligències, la Fiscalia Anticorrupció va arxivar la denúncia a l'entendre que no hi havia prou elements per seguir endavant amb la investigació d'un compte l'existència del qual va negar des del primer moment l'alcalde de Barcelona.
Convé remuntar-se a finals d'octubre. A poc més d'una setmana de la celebració de la consulta sobiranista, El Mundo va publicar en portada que Trias amagava a Andorra 13 milions d'euros. Segons el rotatiu, l'alcalde convergent va mantenir durant anys un compte obert a la Union de Banques Suisses (UBS) fins que, el febrer del 2013, coincidint amb l'escàndol del cas Pujol, el va traspassar a Andorra amb un saldo de 12,9 milions d'euros. En la mateixa crònica, el diari atribuïa l'origen de la fortuna oculta al cobrament de comissions.
VA INVESTIGAR LA UDEF
L'alcalde ja negava la informació en el mateix rotatiu: «És fals que tingui o hagi tingut comptes a Suïssa o Andorra». Aquell dilluns, 27 d'octubre, Trias va comparèixer per negar l'existència de cap compte ni a Suïssa ni a Andorra ni en cap altre país estranger. El mateix dia, El Mundo va contraatacar amb un número de compte de la UBS en què l'alcalde convergent hauria guardat els diners fins que els va traslladar a Andorra. Un número de compte que apareixia en un informe confidencial de 30 pàgines que havia arribat a la Comissaria General de la Policia Judicial i el responsable del qual va traslladar a un dels grups de la UDEF per investigar-ne la veracitat. I és justament això el que van fer aquests agents durant les següents setmanes, al marge del soroll polític que el cas provocava en altres despatxos. Trias va arribar a dir dies després que era «normal» que la policia investigués després de rebre un informe sobre la seva persona.
Encara no havia acabat aquella setmana quan, el divendres 31 d'octubre, l'alcalde va interrompre emocionat un ple per brandar un document que acabava de rebre des de Suïssa i en què l'UBS certificava que no té ni ha tingut cap compte a l'entitat amb seu a Ginebra. Malgrat aquests certificat, la UDEF va prosseguir les investigacions perquè en l'informe que va donar inici a la causa apareixien més dades que havien de ser contrastades.
Trias va aprofitar aquell ple per sol·licitar la dimissió del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a qui va acusar d'haver «pressionat» diversos mitjans de comunicació per publicar la informació sobre els seus comptes a Andorra i Suïssa.
Dues setmanes després, al Congrés dels Diputats, el ministre va anunciar que la UDEF ja havia conclòs un primer informe que s'havia remès a la Fiscalia Anticorrupció. En aquest ple, Fernández Díaz va assegurar que els fiscals ja estaven investigant l'alcalde convergent. La realitat era una altra. Els fiscals van analitzar la denúncia que els havia enviat la Policia i van entendre que no hi havia indicis suficients per judicialitzar la investigació. El cas, per tant, va ser arxivat, com han revelat a aquest diari fonts al corrent de la causa.
Notícies relacionades¿I ara què? Que la Fiscalia Anticorrupció entengui que no hi ha cas per investigar no vol dir que la Policia, i en concret la UDEF, no segueixi endavant amb noves indagacions. És més, si els comandaments de la Policia entenen que sí que hi ha indicis per sospitar que Trias té o ha tingut diners ocults haurien de seguir endavant amb la investigació fins a trobar nous indicis i, en cas de trobar-los, remetre una nova denúncia a la Fiscalia Anticorrupció.
En el seu moment, Salinas va informar el llavors fiscal general Eduardo Torres-Dulce de la decisió d'arxivar la investigació. L'exfiscal general va donar per bo l'arxivament.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia