REVISTA DE PREMSA
'El Mundo' vincula la intervenció per blanqueig del banc andorrà BPA als Pujol
La premsa madrilenya treu a la llum una sorda lluita intestina en els aparells policials i de seguretat de l'Estat per rivalitats personals i per casos d'espionatge a enemics polítics
La intervenció del tercer banc d'Andorra (BPA) i la seva filial a Espanya (Banc de Madrid) a petició del Tresor dels EUA, que acusa el primer de blanquejar uns 2.000 milions d'euros de màfies russa, xinesa i mexicana és el gran assumpte del quiosc. Només a 'El País' i 'Abc' no els cap a la portada, però està en les altres sis primeres pàgines de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui.
A la capital catalana obre 'Ara', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO. A la capital del regne mana a 'El Mundo', que a diferència dels anteriors agafa el rave per les fulles o exhibeix la seva catalanofòbia, com prefereixin: "Intervenido por blanqueo el banco que usaron los Pujol", titula, donant més rellevància al clan de l'exhonorable que als mafiosos que blanquegen capitals criminals, motiu de la denúncia nord-americana. El mateix titula 'La Razón' en pàgines interiors, encara que en portada guarda les formes. 'Abc' cita els Pujol i els mafiosos implicats en el blanqueig sense confondre'ls, però no es resisteix a treure suc al fet que el president del BPA és un directiu del Barça. 'El País', finalment, es limita a explicar la intervenció andorrana del BPA i a citar els mafiosos internacionals denunciats pels EUA sense ni tan sols esmentar els Pujol.
Aquest últim diari assegura que hi ha tranquil·litat al Banc de Madrid que queda sota supervisió del Banc d'Espanya, mentre que 'El Mundo' posa el focus en la notícia que Soledad Núñez, l'exdirectora general del Tresor de José Luis Rodríguez Zapatero, Pedro Solbes i Elena Salgado avui és consellera del Banc de Madrid després d'haver sigut l'autoritat de supervisió del Banc d'Espanya del 2005 al 2011 i haver aprovat el 2011 la venda de Banc de Madrid al grup andorrà.
FRAUS, PIRATES I POBRES
El quiosc realça avui altres històries fosques de diners, des de la macroinspecció per frau fiscal a Mercabarna, a la pirateria desenfrenada d'internet, que contrasten amb l'última denúncia de les entitats socials catalanes que 320.000 persones tenen problemes per menjar cada dia, tema que només surt a la primera d''El Punt Avui'. Assumptes que releguen les qüestions estrictament polítiques, que es condensen bàsicament en dues al quiosc madrileny: la guerra de les clavegueres policials del regne d'Espanya i l'11è aniversari de l'11-M del 2004, el mortífer atemptat gihadista en quatre trens de Rodalies de Madrid.
11 ANYS DE L'11-M
Si comencem pel segon, Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, reivindica en un article a 'El Mundo' la unitat política com a muralla moral davant la barbàrie fins i tot rebutjant la cadena perpètua que promou el PP. Fernando Reinares aborda a 'El País' per què l'11-M, que es va decidir el desembre del 2001 a Karachi, va dividir els espanyols. I 'La Razón' propaga a tota portada que l'Estat Islàmic (EI) eleva l'amenaça a Espanya en l'aniversari de l'11-M. A aquesta conclusió arriba perquè la revista 'Dabiq', òrgan oficial de l'EI, al·ludeix als atemptats de Madrid i 7-J a Londres amb cites i fotos en un reportatge que --sosté l'editorialista de 'La Razón', en un cant al ministre Jorge Fernández Díaz-- assenyala Espanya "com a objectiu prioritari en represàlia per l'eficàcia amb què es mouen les nostres Forces de Seguretat i la valuosa cooperació que presten a altres països aliats".
LA GUERRA POLICIAL
'La Razón' és l'únic diari madrileny que no aborda la guerra bruta que es viu als cossos de seguretat per baralles internes i a compte de les investigacions a polítics rivals. 'El País' reclama editorialment a Fernández Díaz que, a més d'investigar les activitats empresarials privades del comissari José Manuel Villarejo, un dels que van investigar d'amagatotis el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González (PP) pel seu àtic d'Estepona, acabi d'una vegada amb tanta anormalitat policial. El diari recorda que Villarejo està barallat amb el també comissari Marcelino Martín Blas, que aquell es va implicar a fons en les investigació del clan Pujol i que un soci de Villarejo, Rafael Redondo, avui és l'advocat de Javier de la Rosa i María Victoria Alvarez, denunciants de la fortuna defraudada per la família de l'exhonorable.
'El Mundo', per la seva part, defensa editorialment el seu paper de le setmana passada divulgant la reunió entre el president madrileny i els dos comissaris per tractar els seus draps bruts i sosté informativament que el Ministeri d'Interior només cobrirà formalment l'expedient sense arribar al fons d'aquest escàndol. 'Abc', finalment, s'alinea amb 'El País' i reclama al ministre que aclareixi per què els seus comissaris fan compatibles les seves activitats professionals amb activitats empresarials milionàries i graven pel seu compte el president madrileny.
UNA IMMENSA CLAVEGUERA
L'assumpte és enrevessat, però té el seu què en els intríngulis de poder del regne. I Federico Jiménez Losantos els analitza a la seva manera castissa, libèrrima i 'cheli' a 'El Mundo'. Títol: "Una inmensa cloaca". Subtítol: "El ataque contra Villarejo abrió una guerra entre la cloaca del CNI, al servicio de Su Majestad, y la de Interior, al servicio del Gobierno". Aquí teniu el text íntegre:
"El ataque de ayer del diario 'El País' contra el hipermercado de las hiperactividades del hipercomisario Villarejo, que en la letal conversación con Ignacio González muestra entrañable preocupación por Cospedal, abrió ayer lo que, según Esteban Urreiztieta –y cualquiera que tenga ojos en la cara–, es una guerra entre la cloaca del CNI, al servicio de Su Majestad pero a las órdenes de Soraya, contra la cloaca de Interior, al servicio del Gobierno pero cuyas ramas pública y privada andan a palos desde que Asuntos Internos denunció al 'pequeño Nicolás', Rinconete de unos y Cortadillo de otros, Lázaro letal de un Estado voluntariamente ciego".
“Cuando Lázaro de Tormes quiere vengarse del ciego que le da contra una piedra para despabilarlo o lo descrisma por comer uvas de tres en tres –tendiéndole la trampa de comerlas de dos en dos–, lo lleva ante la columna de piedra de una plaza y le dice que salte el charco, consejo criminal que, seguido por el invidente, deja para el arrastre sus pecadores huesos. No era malo Lázaro, pero escarmentado tan cruelmente se malea y se venga. Algo así sucede entre las ramas de la inmensa cloaca de este Estado facineroso que utiliza nuestros impuestos para amordazar nuestras libertades. Existe una hostilidad que no obedece al espíritu de cuerpo (Policía contra Guardia Civil, por ejemplo) sino a la sórdida lucha de facciones, todas oficiales y todas fuera de la ley, en el ámbito público y en el privado, donde trabajan policías de uniforme y altos cargos de los servicios llamados de Seguridad".
"Según Javier Ayuso, que como jefe de prensa de Campechano I y auriga cebrianita del destino sorayesco sabrá de lo que habla, el hipercomisario Villarejo tiene desde tiempos de Belloch una especie de hipermercado particular de actividades complementarias. Y si grave es que alguien de uniforme obedezca a sus superiores para espiar a los enemigos políticos, aún más grave es que pueda hacerlo como negocio particular y no solo como delito oficioso. Que un policía amase una fortuna durante décadas y contemple desde Torre Picasso los escombros del Código Penal nos da una imagen plástica espeluznante de un Estado que no distingue la ley del delito y que, como Orson Welles en 'Sed de mal', yace junto a las orillas de una inmensa cloaca donde pelean en silencio los caimanes. Hasta".
SUBNORMAL I FILOTERRORISTA
Per acabar, la mateixa 'La Razón' que avui publica en portada --com si no hi haguessin preceptes deontològics i legals per no fer-ho-- la foto de Paloma Ferrer, una nena de 3 anys amb síndrome de Down, per explicar que la seva mare ha emprès una croada perquè el diccionari de la RAE canviï l'accepció de 'subnormal' i deixi de definir el mal de la seva filla com una malaltia, es va guanyar ahir a la nit a Twitter que li retraguessin el fet d'haver presentat ahir Podem com a filoterrorista i proetarra, recordant que 'The New York Times' no té res a veure amb amb ETA, i en la seva edició europea, 'International New York Times' treu avui a tota portada Pablo Iglesias amb el títol "La nova esquerra sacseja la política d'Espanya".
I si encara estan despistats sobre si els Ciutadans --els 'Siudatans', en versió pepera-- d'Albert Rivera són o no de dretes, tenen un article d'Antonio Roldán a 'El País' preguntant-s'ho i un altre, de més aclaridor, de Neus Tomàs a EL PERIÓDICONeus Tomàs.
TITULARS DE PORTADA
El País:
""Interior investiga las actividades privadas del comisario Villarejo"; "La nómina de Franco antes de ser dictador. EL PAÍS inicia una serie con documentos nunca publicados de la vida del general"; "El juez Ruz ordena a Hacienda que calcule el fraude del PP"; "El Gobierno intensificará el control sobre el fraude en el sector turístico"; "Maduro utiliza las sanciones de Obama a Venezuela para buscar más poder".
El Mundo:
"Intervenido por blanqueo el banco que utilizaron los Pujol"; "Hacienda 'pesca' en Mercabarna"; "Mas a Zapatero: 'Tú ve poniendo el dinero y yo quito lo de nación"; "La piratería en internet supuso 23.000 millones de euros en 2014"; "Preocupación en Génova y Moncloa por los desafíos de Aguirre".
Abc:
"María Dolores de Cospedal: 'No podemos tirar por la borda la recuperación"; "Maduro quiere gobernar por decreto tras las sanciones de Washington".
La Razón:
"El Estado Islámico eleva la amenaza a España en el aniversario del 11-M"; "Piden a la RAE que cambie la acepción de "subnormal""; "Un tribunal prohíbe a los Alba vender un manuscrito de Colón"; "España toma el control de la filial de Madrid de la Banca Privada de Andorra tras ser intervenida"; "Génova pone a un hombre de Rajoy para hacer la lista de Cifuentes"; "Maduro solicita "superpoderes" para ir contra EEUU".
Ara:
"Andorra intervé el tercer banc del país per blanqueig"; "Què hem après de Fukushima?"; "Macrooperació contra el frau fiscal a Mercabarna"; "CDC i Esquerra encarrilen l'acord sobre el full de ruta".
El Punt Avui:
"Eurocrítica a l'Estat pel centralisme als aeroports"; "320.000 catalans reben ajut alimentari"; "CDC i ERC van fent ruta tot i el llast d'Unió"; "Els crítics d'ICV reclamen la represa del procés".
EL PERIÓDICO:
Notícies relacionades"Andorra connection'. Estats Units acusa el BPA de blanquejar 2.000 milions de les màfies russa, xinesa i mexicana"; "Cop al frau fiscal amb el peix a Mercabarna"; "Pirateria sense fre. El 88% dels continguts digitals que es van consumir a Espanya el 2014 són il·legals"; "Fractura en la patronal del comerç de BCN pels horaris".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034