REVISTA DE PREMSA
Rajoy diu que Rato és "un íntim amic" i que es va assabentar de la seva detenció per la premsa
Només part del quiosc demana que es coneguin els defraudadors de la "repera patatera", encara que es dóna per fet que la llista s'acabarà filtrant
Els 124.000 milions regularitzats suposen el 12% del PIB espanyol i la premsa es pregunta quant més segueix ocult en aquesta colossal evasió fiscal
El quiosc d'avui exhibeix tota la complexitat del galimaties del 'cas Rato', una gota en un mar de 715 gotes d'alts càrrecs més però que acabaran sent més de 750 (segons 'La Razón') i que són la "repera patatera" del frau i l'evasió fiscal d'Espanya. Així ho va fer saber el director de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, al negar-se a desvelar la identitat dels defraudadors.
Clar que això ho va fer desvelant que, a canvi, s'ha aconseguit que gairebé 200.000 contribuents (l'1% del total del regne) hagin regularitzat des del 2013 (després de l'amnistia fiscal del 2012 a la qual es van acollir Rodrigo Rato i els 714 investigats) béns i propietats a l'estranger per 124.000 milions d'euros. O sigui, el 12% del PIB, segons titula 'Cinco Días'; i el 27% d'aquesta fortuna era a Suïssa (20.000 milions) i Andorra (4.000). A més, per acabar de tenir el marc complet, vés a saber quants patriotes més deuen viure clandestinament entre nosaltres, i quina fortuna encara segueix oculta a l'estranger, com es pregunten avui alguns editorials al denunciar aquesta colossal evasió fiscal.
EL JOAN FUSTER Y EL MEDITERRANI
Això sembla el més rellevant de les primeras edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui, a les portades dels quals pengen diversos aspectes de la tragèdia escolar desencadenada per un nen de 13 anys a l'Institut Joan Fuster de Barcelona, inclòs el rebuig dels juristes a la imputació penal dels menors (EL PERIÓDICO), que docents i psiquiatres volen més mitjans A les escoles ('Ara'), i que l'institut ignorava que el nen de la ballesta havia anat al psicòleg, encara que no es medicava ('El Mundo').
La classificació del Barça per a semifinals de la Champions i la detenció del patró que va enfonsar uns 850 immigrants sense papers acusat de provocar el naufragi i les expectatives del que decideixi avui la UE per afrontar l'horror del tràfic clandestí d'immigrants al Mediterrani són els altres assumptes de portada.
D'AMICS I NECIS
Tornant al 'cas Rato', comencem per una notícia que no veureu a les portades. El president Rajoy va sorprendre ahir la trententa d'hostes --grans empresaris de Barcelona i Madrid del Foro Puente Aéreo-- amb qui va dinar a la Moncloa negant que ell sigui víctima d'una conspiració del PP o del seu mateix Govern. "Rato --va declarar-- és un íntim amic meu. (...) Parlar d'una conspiració en un tema tan important com aquest és de necis". Això els desvela en el digital Vozpópuli. I gairebé el mateix explica 'El País' a la seva pàgina 13 sense portar-ho a primera: "Tothom –posen en boca de Rajoy-- sap que sóc amic seu i puc dir que em vaig endur un gran disgust. Però ha sigut una actuació independent de l'Agència Tributària i de la policia en què el Govern no té res a veure i de la qual em vaig assabentar per la premsa".
ROSARI DE DESPROPÒSITS
Més enllà d'això, 'Abc' denuncia 'les ombres del 'cas Rato'", un seguit de despropòsits digne de la millor comèdia d'embolics de tots els implicats del Govern, d'Hisenda, de la fiscalia i de la justícia. L'editorial alerta que "els dubtes del 'cas Rato' perjudiquen el PP", sense descartar ni "el foc amic" del partit ni que “l'operació hagués sigut dissenyada amb l'aval d'algun membre del Govern". I si voleu completar la quinzena de perquès que es planteja aquest diari, també en teniu altres als diaris digitals: José Alejandro Vara, per exemple, els explica a Vozpópuli que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va ser l'últim que es va assabentar de la detenció del seu excoreligionari.
¿EN EL LLIMBS JUDICIAL?
Clar que part d'aquests comptes del rosari de despropòsits també tenen una altra cara i una altra conseqüències. Perquè aquestes anades i vingudes de la fiscal general, Consuelo Madrigal, i d'Anticorrupció, així com de jutges de Madrid i l'Audiència Nacional que ja instrueixen el 'cas Bankia' i que haurien d'investigar el frau milionari de Rato, un cas que aparentment ningú vol, almenys fins que escampin les escaramusses entre recursos de reforma i d'apel·lació porten 'El País' a denunciar que el 'cas Rato' queda de fet en uns llimbs judicials que, en el millor dels casos demorarà la seva tramitació si no ho deixa empantanegat.
MANTENIR EN SECRET LA LLISTA
Amb tot, 'El Mundo' ("Máxima contundència amb els que han de tenir una conducta exemplar") i 'La Razón' ("Bolcats contra el frau") coincideixen avui a lloar editorialment l'actuació de l'Agència Tributària tant en el cas de Rato com en la investigació dels presumptes defraudadors enxampats per presumpte blanqueig després d'haver-se acollit a l'amnistia fiscal. Una relació d'alts càrrecs que ahir va quedar xifrada oficialment en 715 però que segons 'La Razón' acabarà superant els 750. Cap dels dos diaris, ni 'La Vanguardia' ("La 'repera patatera' del frau fiscal") ni 'Ara' ("Patriotisme i diners espanyols a Suïssa") --aquests dos últims es pregunten quants diners més seguiran tenint els espanyols il·legalment ocults a l'estranger-- reclamen als seus editorials que el Govern atengui la demanda de l'oposició de desvelar la identitat dels investigats abans d'anar a votar. Encara que ‘El Mundo’ acaba fent vots perquè la denúncia dels defraudadors davant la justícia permeti conèixer-los abans que s'obrin les urnes.
LA LLISTA S'ACABARÀ FILTRANT
Sí que reclama explícitament que es canviï la llei i es divulgui la llista de defraudadors l'editorial d'EL PERIÓDICO ("Volem saber"). I Juancho Dumall fins i tot aporta 10 raons per publicar-la. Mentrestant, l'editorial d''El País' ("Una lista peligrosa. La filtración de datos fiscales convierte la relación de investigados en un arma política") dóna per fet que després de la "imprudent gestió" del Fisc a càrrec del ministre Cristóbal Montoro "serà impossible evitar que els noms surtin a la llum". És el mateix que creu que passarà Victoria Prego ('El Mundo'): "Se sabrá, pero no por el Gobierno. (...) Los periodistas cumplirán con su obligación si se hacen con la relación de la repera patarera y la ponen a disposición de los ciudadanos".
EL QUE VA DE PUJOL A RATO
I per acabar, no són poques les denúncies del diferent tracte que el Fisc i Montoro van donar al 'cas Pujol' i donen ara al 'cas Rato'. Ho fa informativament 'El Punt Avui' a primera: "El PP s'oculta pel 'cas Rato'. A diferència del 'cas Pujol', Montoro envia el director de l'Agència Tributària a no dir res a la comissió d'Hisenda". Ho denuncien els editorials de 'La Vanguardia' i 'El País' a l'assenyalar que era Montoro qui havia de comparèixer ahir al Congrés "per explicar per què un exministre té diners sense declarar susceptible de purgar-se amb una amnistia fiscal". I Antonio M. Vélez els detalla "vuit diferències entre la reacció del Govern als escàndols de Pujol i o Rato" a eldiario.es.
TITULARS DE PORTADA
El País:
"La actuación de Hacienda deja el 'caso Rato' en un limbo judicial"; "Detenido el patrón que hundió a 700 personas"; "Minutos de terror en el aula del Joan Fuster. Una alumna relata el ataque de un compañero en el instituto de Barcelona"; "España apoya hundir los barcos que se usan para el tráfico de inmigrantes"; "Egipto condena a 20 años de cárcel a su único presidente elegido en las urnas".
El Mundo:
"Hacienda justifica por 'eficaz' su actuación en el 'caso Rato"; "El colegio ignoraba que el niño de la ballesta había ido al psicólogo"; "El problema no son sólo los muertos, son también los vivos'. El teniente de alcalde de Pozzallo, ante el alud de inmigrantes"; "Imputado un alto mando de Antiterrorismo por dar datos al pequeño Nicolás"; "La Junta optará por la mujer en caso de empate en una oferta de empleo público".
Abc:
"Las sombras del 'caso Rato'. 'Abc' descubre las zonas oscuras de una detención nada convencional".
La Razón:
"Tenemos que matar a todos'. El menor tenía un croquis del instituto y una lista de posible víctimas"; "La lista de altos cargos investigados por blanqueo se elevará a más de 750"; "Podemos organizaba actos de Maduro en 2014, cuando ya era un partido".
Ara:
"Docents i psiquiatres volen més mitjans per a les escoles"; "Barça i Bayern, amb autoritat"; Els espanyols tenen 24.000 milions a Suïza i Andorra"; "El comptable d'Auschwitz: l'últim SS jutjat viu?"; Sant Jordi, 1932".
El Punt Avui:
"El PP s'amaga pel cas Rato"; "Dol i teràpia a les aules"; "Un Barça solvent certifica el pas a semifinals (2-0)".
La Vanguardia:
"Dia de dolor i reflexió als centres escolars"; "Els espanyols declaren 20.000 milions a Suïssa"; "Dos detinguts per l'últim naufragi de Sicília".
EL PERIÓDICO:
Notícies relacionades"Entrevista amb Albert Rivera: 'Es pot aspirar a la Generalitat i a la Moncloa"; "El Barça ja és a les semifinals"; "Els juristes rebutgen la imputació de menors"; "Hisenda eludeix donar la llista dels investigats per blanqueig"; "205 propostes per a Sant Jordi".
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista