comissió d'investigació
Alavedra: "No diré res que comprometi el "president Pujol"
L'exconseller de CiU esquiva el 'cas Pretòria' i tots els assumptes foscos que van envoltar la seva activitat política
Home de Jordi Pujol fins al final. Macià Alavedra, exconseller de Governació (1982-1986), d'Indústria (1987-1989) i d'Economia (1989-1997), ha comparegut aquest dimarts a la comissió d'investigació del Parlament sobre el frau fiscal i la corrupció, i ho ha fet sense aclarir cap de tots els assumptes tèrbols que el han envoltat. S'ha negat a respondre qualsevol pregunta sobre el 'cas Pretòria', pel qual el fiscal li demana gairebé set anys de presó per corrupció urbanística, i ha defensat el fundador de CiU a capa i espasa. "No diré res que comprometi el president Pujol", ha avisat. "Em crec absolutament la seva versió del llegat. Ha sigut un gran president", ha rematat.
"No es tracta de cap operació urbanística, es tracta d'una intermediació pura i simple sense cap tràfic d'influències perquè no vaig parlar amb ningú". Aquest ha sigut el principal aclariment que ha fet Alavedra sobre el 'cas Pretòria'. Sobre altres assumptes, sobre la seva participació en l'anomenat sector negocis de CiU per recaptar fons per al partit, l'exconseller ha jugat al "no me'n recordo" davant algunes preguntes o ha negat la majoria en altres. Fins i tot ha afirmat estar penedit d'haver-se dedicat a la política després de passar pel món empresarial perquè ha deixat entreveure que això el va perjudicar des del punt de vista personal. En canvi, ha rebutjat que es beneficiés del seu pas pel Govern de la Generalitat quan posteriorment va passar a ostentar càrrecs d'alta representació a Autopistes de Catalunya, Abertis i els laboratoris Kern Pharma.
NEGOCIS AMB DE LA ROSA
Notícies relacionadesComo ja va fer el mateix Pujol, a Alavedra també se li ha escapat alguna reprimenda als diputats en diverses preguntes. Entremig, no ha deixat de tirar pilotes fora quan se li ha recordat l'anomenat 'cas Caric', sobre favoritismes a les empreses que pagaven un “impost” al partit. "Jo mai m'he ocupat del finançament del partit", ha proclamat, i ha tornat a negar qualsevol tripijoc en aquest sentit i també ha rebutjat que l'empresari Javier de la Rosa hagués finançat de sota mà Convergència. Sobre els seus negocis amb ell, en canvi, ha exalçat la seva participació en l'impuls del parc temàtic de Port Aventura, perquè va permetre que aquest tirés endavant i ara generi "tants llocs de treball".
TRADUCCIÓ "HORROROSA" DE LES SEVES GRAVACIONS
L'exconseller també ha tret transcendència a les gravacions de les seves converses telefòniques amb persones com Lluís Prenafeta. "Si durant dos anys els gravessin, quedarien al·lucinats del que s'arriba a dir", s'ha escudat primer. Posteriorment ha carregat contra la traducció del català al castellà que la Guàrdia Civil ha fet d'aquestes converses. "Eren traduccions horroroses. 'Entesos' m'ho van traduir per un 'Jesús', i jo no conec cap Jesús. Ho ha traduït gent que no entén el català", ha afirmat.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»