Embolics de família
Mas subratlla que la meitat d'Unió recolza el seu full de ruta: «Ja és més del que teníem»
Com el pare que veu amb condescendència les trapelleries del seu fill per més que li costi justificar-les, el president de la Generalitat, Artur Mas, sembla convençut que serà capaç d'obrar el miracle que la família mal avinguda d'Unió i Convergència superi la seva enèsima desavinença, encara que sigui la crisi més profunda a la qual s'enfronten els germans de federació. Fins a aquest extrem vol el líder de CiU portar la seva forçada neutralitat que a la mateixa hora que la direcció del seu partit, CDC, llançava un diàfan ultimàtum a la cúpula d'Unió perquè li aclareixi si avala o no el full de ruta independentista, ell preferia veure el got mig ple.
La primera anàlisi de Mas de la victòria, pírrica però victòria al capdavall, de les tesis moderades de Josep Antoni Duran Lleida va ser la següent: «Unió s'ha definit a través del vot dels militants, i gairebé la meitat ha dit que sí [a la independència] i l'altra meitat està així així. Ja tenim més del que teníem fa 48 hores». La reflexió responia a la pregunta del periodista Iñaki Gabilondo, amb qui va conversar durant una hora en un col·loqui organitzat per Instint, i qui li va fer veure que no tenia tot el suport de la seva pròpia «família» política. «No tinc el suport de tota la família, però d'una part sí», va reconèixer el cap del Govern.
Salvaguardar el Govern
Ni una sola mala paraula ha sortit de la boca de Mas des que el seu soci de federació va disparar el dard contra el full de ruta acordat per CDC i ERC que diumenge van ratificar per la mínima els militants democristians. En joc està, és clar, salvaguardar la unitat de la federació nacionalista, però també la del seu propi Govern, amb els tres consellers d'Unió Democràtica en el punt de mira. Per això, almenys fins que la cúpula del partit de Duran no formalitzi el seu propòsit de trencar tot ancoratge amb el pla sobiranista, el president ha optat per no carregar les tintes, o en tot cas cedir el protagonisme del repte rupturista als dirigents del seu partit.
No obstant, Mas està embrancat aquests dies en una operació que sí que pot deixar a les clares el futur del matrimoni CDC-UDC: la confecció de la llista electoral que encapçalarà el 27-S. Aprofitant el distès format de la xerrada d'ahir, el líder de CiU va admetre que hi està treballant, però no va deixar anar res més. Només va mostrar certa incomoditat perquè aquesta llista porti l'apel·latiu del president, com s'ha apostat des dels sectors sobiranistes més afins a CDC. «Estic fent càbales sobre el nom. El que és important és que per enviar un missatge clar al món fa falta una llista que ampliï l'espectre d'un partit», va assenyalar.
I amb aquesta candidatura àmplia i «transversal» pretén plantejar el plebiscit del 27-S, al voltant de la independència de Catalunya però de la mateixa manera al voltant de la seva persona. Perquè ahir va confirmar amb més rotunditat el que ja havia suggerit altres vegades: si la seva llista no guanya els comicis, dimitirà. «Si els catalans decideixen que el procés el lideri una altra persona, jo faré un pas enrere».
Sobre el cas Pujol, el president va enviar un missatge una mica més controvertit: «El futur és més important que els errors que hagi pogut cometre una persona o un col·lectiu».
Convergència Unió Eleccions autonòmiques Josep Antoni Duran Lleida CiU Artur Mas Independència de Catalunya
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»