L'oferta de Mas a les entitats ignora el pacte del 27-S

La iniciativa, en tot cas, havia de sortir de l'ANC i Òmnium i ser consensuada

CiU i ERC van acordar un repartiment "equilibrat" de les associacions a les seves llistes

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, amb l’expresidenta de l’ANC Carme Forcadell i la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals.

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, amb l’expresidenta de l’ANC Carme Forcadell i la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

Diu el manual del jove spin-doctor que els problemes, en política, es resolen posant-los en fila índia i despatxant-los un per un. Artur Mas, després d'encarrilar la separació amb Unió, va enfilar el següent ítem a tractar a la seva llista: la constitució de la seva candidatura per al 27-S. A Molins de Rei, el president de la Generalitat i de CDC va llançar una oferta a les entitats sobiranistes: ANC, Òmnium Cultural i AMI. El pla Mas consisteix en una llista àmplia amb representants d'aquestes entitats i que no hauria de ser encapçalada pel mateix president. La proposta, no obstant, es desentén, per dir-ho de manera suau, del pacte firmat el 14 de gener passat entre CiU, ERC i les entitats i que va donar llum a les eleccions del 27-S i que, fins ara, no havia sortit a la llum pública en la seva totalitat.

En l'annex d'aquest acord, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, s'hi fa constar: «Els assistents acorden que de cara a la confecció de les llistes electorals de les respectives forces implicades, la possible participació de representants destacats de les entitats sobiranistes aquí presents, en el cas de produir-se perquè les entitats així ho proposin, es comentarà i s'acordarà de tal manera que l'esmentada participació es produeixi de manera equilibrada a les llistes respectives. Aquest acord de neutralitat de les entitats i de presència equilibrada pretén reforçar el procés sobiranista [...]».

A PETICIÓ DE LES ENTITATS

És a dir, la participació dels representants de les entitats es preveia només a proposta de la mateixa Assemblea, Òmnium i l'AMI i arran de l'acord dels firmants. I a més, de manera equilibrada entre les diferents candidatures. En el cas del pla Mas, és el president el que pren la iniciativa, proposa una relació bilateral entre el seu partit i les entitats i ho llança a l'arena pública sense proposar-ho abans a tots els firmants.

Cosa que, per exemple, queda ben explicada a la carta que la direcció de l'ANC va enviar ahir als seus associats per explicar com funcionarà la consulta interna de divendres i dissabte sobre el pla Mas. En aquesta missiva s'explica com va agafar de sorpresa la proposta del president.

UNITAT D'ACCIÓ

El comitè permanent de l'ANC assenyala també a la carta que l'entitat desitja una unitat d'acció basada en tres punts: el menor nombre de llistes sobiranistes possible; una marca comuna per a les diferents llistes; un programa electoral compartit i una campanya d'actes conjunts. Una llista, per cert, molt en la línia del que proposa ERC excepte en una cosa, l'apel·lació al menor nombre de llistes, cosa sobre la qual, fins ara, l'ANC no havia fet casus belli i que es pot entendre com un gest a la llista única que amb tant d'afany persegueix Mas. De fet, fonts de l'Assemblea van assenyalar ahir que en aquesta missiva es va voler explicitar això de la llista única, però que al final va decaure.

La comunicació als socis també inclou una guia del que significa votar sí no a la quilomètrica pregunta proposada per la direcció: «¿Vols que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?».

Així, votar  significarà que s'està d'acord que la direcció faci tot el possible per aconseguir aquesta proposta. Votar no equivaldrà a desitjar per a l'ANC el mer paper d'organitzador de la Via Catalana.

PACTES LOCALS

Notícies relacionades

En el pacte del 27-S, a més, s'explicita una de les clàusules que han generat més controvèrsia a nivell local. És a dir, el grau d'obligació que tenien CiU i ERC de pactar entre ells després del 24-M. Així, el punt 10 afirma que es «prioritzaran» els acords de col·laboració entre les dues forces «encara que sempre respectant l'autonomia dels grups municipals». Aquests acords seran «ampliables a la resta de forces que s'hi vulguin afegir i que comparteixin el full de ruta» firmat amb posterioritat, el 31 de març.

En aquesta línia, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va recordar ahir en una entrevista a La Xarxa que la seva força, després del 24-M, ha subscrit 39 pactes municipals amb CiU i 10 tant amb la CUP com amb el PSC. Junqueras, amb tot, va reiterar el seu descontentament perquè els convergents hagin tancat un acord amb els socialistes, per exemple, a la Diputació de Tarragona on el president de l'ens provincial, a més, Miquel Poblet, està imputat pel cas Innova.