CRISI A LA UNIÓ EUROPEA
Rajoy aconsella als grecs que votin 'sí' per treure Tsipras i negociar amb un altre govern
El president calcula que si Grècia opta per no tornar a Espanya el que s'ha prestat, el dèficit pujaria fins a 2,5 punts
El líder popular aprofita per carregar contra Podem i emfatitza que no vol projectes que portin 'corralitos' al seu país
El cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, s'ha referit al referèndum que els grecs celebraran diumenge que vereferèndum al voltant del seu futur a la UE i els ha demanat que votin 'sí', a fi perquè la consulta suposi un cop per a Alexis Tsipras i pugui agafar el relleu un altre govern diferent del seu amb qui els europeus puguin "seguir negociant". "El que veig és que si guanya el 'sí' i Tsipras perd el referèndum serà bo per a Grècia perquè es podrà negociar amb un altre govern. Però si guanya el 'no', no tindran més remei que sortir de l'euro", ha emfatitzat.
Obviant l'oferta d'última hora que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha fet al país hel·lè per seguir negociant a canvi que Tsipras es comprometi per escrit a canviar la seva primera intenció i demanar als seus que votin 'sí' a la consulta, Rajoy ha insistit que ell no desitja que Grècia es desvinculi de l'euro, encara que advoca perquè es compleixin els compromisos i es facin reformes immediatament.
"Esperem que Grècia no se'n vagi de l'euro. Això seria molt dolent per als grecs i tampoc seria bo per a Europa, però continuaria amb la seva moneda. No tindrien per què produir-se esdeveniments de la mateixa gravetat que si Espanya estigués en la mateixa situació que va viure el 2012", ha assegurat el president del Govern en una entrevista a la cadena COPE.
ESPANYA COM A EXEMPLE
Preguntat per si recolzaria una nova quitació, Rajoy ha respost que els creditors privats ja n'han propiciat una de gairebé el 50% del que se'ls devia i que el problema és que Grècia segueix sense poder finançar-se sense la solidaritat dels estats de la UE. Sobre les conseqüències que per a Espanya podria haver que no se li tornin els més de 25.000 milions prestats, el president ha dit que això es traduiria en 2,5 punts de dèficit, "cosa que està molt malament".
En aquesta línia, ha asseverat que els països europeus desitgen seguir sent "solidaris" amb els ciutadans grecs, "que no tenen la culpa d'això", encara que ha incidit que no pot ser "a canvi de res". Així, ha apostat per impulsar noves reformes i ha posat com a exemple les aprovades pel seu propi Executiu en els últims tres anys que, davant del ritme de creixement actual que mostra el país, "han valgut la pena".
EL MIRALL DE PODEM
Notícies relacionadesAl llarg de l'entrevista radiofònica se li ha plantejat si el que passa a Grècia "li va bé" al PP en les pròximes generals, ja que Syriza és considerat un partit germà de Podem, organització en auge a Espanya. El també líder dels populars ha evitat respondre directament a aquest pregunta i ha recalcat que les seves intencions són continuar amb les seves polítiques econòmiques per propiciar la sortida definitiva de la crisi. Això sí, ha aprofitat l'ocasió per alertar de les conseqüències que, al seu parer, hi hauria si l'esmentat partit arribés al poder.
"Jo no sé què és el vot de la por. El que sé és que demanaré el vot perquè Espanya està en el camí de superar la crisi més gran que ha viscut en dècades i seria un error tornar a polítiques que van generar aquesta crisi o a les del segle XIX... jo no vull viure en un país on es prenguin mesures com les de Grècia i haver de viure després amb un 'corralito'", ha emfatitzat.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal