L''ANNUS HORRIBILIS' D'UN CLAN
Així va analitzar la premsa internacional l''efecte Pujol' en el procés
Els diaris estrangers vaticinaven un retrocés del moviment independentista i alertaven del cansament social per la corrupció
Els diaris estrangers van analitzar en els dies posteriors a la confessió de l'expresident Jordi PujolJordi Pujol sobre els seus comptes opacs a Andorra l'efecte de l'escàndol en el procés sobiranista. Setmanes abans de la notícia bomba, l'11 de juliol, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, havia anunciat que el president Mariano Rajoy havia telefonat a Artur MasMariano Rajoy Artur Mas, després de rebre un correu electrònic del cap del Govern, i que tenien pendent una reunió (finalment, es van reunir el 30 de juliol a la MoncloaMoncloa, sense desencallar, com ja es podia esperar, el conflicte).
La premsa internacional va plantejar les repercussions que la confessió d'evasió fiscal, al llarg de tres dècades, del pare polític de Mas podia tenir en aquesta cita i en les aspiracions independentistes de l'Executiu català. En general, vaticinaven que CiU (que ja havia retrocedit significativament en les eleccions avançades del 2012) seguiria baixant i que el procés (avui reflotat, després d'hores baixes, amb la llista unitària pactada per CDC i ERCCDCERC) en sortiria notablement perjudicat. En algun rotatiu s'apuntava, a més, que ERC en seria la beneficiada.
'Wall Street Journal': El diari nord-americà apuntava a l'escàs marge de maniobra de Mas i Rajoy per l'alt nivell de desconfiança i titllava de poc esperançadora la reunió prevista entre tots dos. Parlava de Catalunya com una "regió rica" i l'anomenava la "fàbrica d'Espanya". La revelació de Pujol era, assegurava, rellevant en el debat sobre la independència, ja que "els nacionalistes catalans" havien apuntat a la corrupció del Govern central com "una de les raons per buscar una divisió d'Espanya".
'Le Monde': "La baixada als inferns de Jordi Pujol". Així titulava la seva informació el diari francès. En un moment clau per al procés independentista, assenyalava, el primer president català electe després de la mort de Franco havia caigut del pedestal. 'Le Monde' recordava que Pujol havia defensat al llarg de la seva trajectòria més autonomia per a Catalunya, dins d'un estat espanyol, si bé en els últims temps havia abraçat l'independentisme. La seva confessió podia, apuntava el diari, debilitar el procés.
'Süddeutsche Zeitung': El diari alemany, en canvi, vaticinava que, més que debilitar el procés independentista, la confessió de Pujol podia desplaçar el pes cap a ERC. Encara que recordava que Mas era el delfí de Pujol, no veia clar que l'escàndol el perjudiqués. I definia Oriol Junqueras com un polític que acusava Madrid de ser baluard d'una elit política corrupta.
'Corriere della Sera': També el diari italià veia obstaculitzat l'impuls a la independència i apuntava a la sospita que la confessió de Pujol fos un intent de cobrir la xarxa d'interessos al voltant de CDC. I apuntava a les informacions de la premsa espanyola que relacionaven el partit nacionalista amb el cobrament de comissions il·legals per l'arranjament d'adjudicacions públiques.
Bloomberg: L'agència assegurava amb contundència que la corrupció a Catalunya eliminaria l'avantatge moral de Mas sobre Rajoy. I que la confessió havia enterbolit tant el procés en el seu conjunt com la reunió pendent dels dos mandataris. La revelació de Pujol podia sacsejar, avisava, la frustració derivada del 'cas Bárcenas'.
'New York Times': El diari es referia a la confessió d'un expresident català que havia passat de baluard contra l'independentisme a enfrontar-se a Madrid, després de la manifestació multitudinària de la Diada del 2012 i per la disputa Mas-Rajoy després del cop de porta d'aquest últim al pacte fiscal reclamat per la Generalitat.
'Financial Times': L''escàndol Pujol' suposava, subratllava el diari, un revés per a la campanya independentista de Catalunya en un moment clau. Al·ludia als nombrosos escàndols de corrupció a Espanya i a la desil·lusió de l'electorat i alertava del risc, per a CiU i el moviment nacionalista, que hi hagués més filtracions que esquitxessin altres polítics. El diari es referia també als suposats suborns a canvi de contractes de l'Administració pública.
Notícies relacionades'The Independent': El diari britànic deia directament que els líders del procés català havien caigut en desgràcia. I contextualitzava la notícia bomba que va deixar per terra la imatge del fins llavors respectat expresident de la Generalitat en la crisi de credibilitat dels polítics a Espanya pels casos de corrupció
Euronews: La cadena s'aturava en la renúncia de Pujol a tots els seus càrrecs honorífics i privilegis i titulava: "Un escàndol de corrupció podria complicar l'aposta independentista de Catalunya".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació