ENTREVISTA AMB EL CAP DE LLISTA DE JUNTS PEL SÍ
Raül Romeva : «L'acord no diu explícitament que el president serà Mas»
Raül Romeva (Madrid, 1971) no ho sap tot sobre la seva candidatura. Però sí que sap que no votarà al Parlament contra propostes d'esquerres, que la seva aposta personal és temporal i instrumental i, atenció, que l'acord presentat dilluns no diu que Artur Mas hagi de ser el candidat a president.
-¿La majoria que vostès reclamen per anar cap a la independència no hauria de ser la del 51% dels vots, tenint en compte que segons la llei electoral, que el Parlament ha sigut incapaç de canviar, no val igual un vot a Badalona que a la Seu d'Urgell?
-Si poguéssim fer un referèndum, i el féssim, aquest argument seria legítim. No excloc que seria molt millor una majoria de vots i de dues terceres parts o de tres quartes parts. Per un altre costat, hi ha moltes etapes: participació ciutadana per fer la Constitució, crear les estructures d'Estat, el corpus jurídic per a la transitorietat jurídica, la proclamació d'independència i les eleccions constituents. I d'aquesta fase en sortirà una Constitució que s'haurà de votar per majoria en referèndum.
-Vostè diu que no serà diputat si no hi ha majoria independentista. ¿Quan parla de majoria es refereix a la suma de la seva llista i la CUP?
-Si no hi ha una majoria parlamentària per iniciar el procés, no té sentit que seguim.
-Si aconsegueix aquesta majoria, ¿la candidatura de Catalunya sí que es pot ha de recolzar el procés que s'obri?
-ICV-EUiA té un paper fonamental en el dret a decidir i el procés constituent. No tinc cap dubte que ICV o la candidatura que constitueixi aportarà tot el seu capital per construir. Em preocupa molt el 27 però especialment el 28. Hem d'iniciar un període d'entre 12 i 18 mesos, al més curt possible, si pot ser de 12 mesos millor, i hem de comptar amb tots els que vulguin sumar.
-Si la candidatura que vostè encapçala no té majoria absoluta, la CUP ja ha avisat que no investirà Mas com a president. ¿S'obriria l'opció de Raül Romeva com a candidat a la presidència?
-És un escenari prematur, primer hem de saber si tenim la majoria a favor del sí o no la tenim. Si hi és, l'escenari determinarà com s'han de gestionar les estructures que han de fer aquesta feina, sigui a nivell de Parlament sigui a nivell de Govern. Plantejar hipòtesis sobre fins i tot qui acabarà sent el president és prematur. Pot ser que la majoria no surti a favor del sí.
-Si la seva és una llista tan plural i instrumental, ¿per què es prefigura ja que un dels actors, Artur Mas, serà el candidat a president?
- Bé, aquest és un escenari que en aquests moments està... L'acord explícitament no ho diu, tampoc.
-Si em diu que vostès no han acordat això, tenim notícia.
-L'acord presentat no diu explícitament això. El que sí que diu l'acord és que òbviament hi ha, per dir-ho així, un acord entre les dues formacions polítiques sobre com ha de funcionar la cosa. I això és en principi el que està sobre la taula. Hi ha escenaris en què potser això s'ha de gestionar d'una manera o d'una altra. Però repeteixo que tot això en aquests moments no forma part de la proposta, perquè està molt condicionat al que passi el dia 27. Segons el que passi aquell dia veurem també com s'organitza tota l'estructura de Govern i de Parlament. No sé com anirà, perquè està tot condicionat al dia 27.
-¿Hauria preferit una llista sense polítics?
-Defineixi polítics (somriu).
-Mas, Junqueras...
-El que hauria preferit és la llista que ens permeti avançar. Si una llista com la que plantejava la CUP, sense figures amb càrrec o responsabilitat, hagués sigut possible i s'hagués pactat, m'hauria semblat molt bé, però els principals actors són els que han de posar-se d'acord. Se n'han posat d'acord dos. I la CUP, de forma elegant, ha preferit quedar-ne fora.
-¿Què farà que el procés català deixi de ser un assumpte intern?
-En primer lloc, saber si hi ha o no un mandat clar per part de la ciutadania. Fins ara la UE ha dit que és intern. Els tractats de la UE posen en igualtat dos principis: el de legalitat i el principi democràtic. Ara l'Estat, que té importants deficiències democràtiques, no té cap incentiu per fer una oferta de negociació perquè no té la percepció que hi hagi una majoria en aquest sentit. Si la tens, poses en un gran compromís la dinàmica estatal i a nivell europeu també es percep.
-¿Què passa si el Govern central fa una oferta basada en la plurinacionalitat, finançament...? ¿Respondrien que no?
-Han tingut molt temps per fer la proposta i no l'ha fet el PP, no la vol fer el PSOE i Podem diu 'depèn'. No hi haurà cap proposta si a Catalunya no guanya el sí. Si guanya el sí ja veurem si hi ha proposta i quina és. A partir d'aquí podrem discutir les propostes, que no significa acceptar-les. Personalment tinc bastant clar que havent arribat on som, qualsevol cosa que no sigui avançar cap a l'Estat propi i amb una relació de tu a tu amb l'Estat espanyol és difícil que trobi cobertura.
-Des del 9-N fins al 27-S hauran passat gairebé onze mesos. ¿Hauria convingut fer eleccions abans?
-He defensat haver-les fet en el seu moment, però les circumstàncies són les que són i no es van fer. Especular sobre què hauria pogut passar no ens porta enlloc. Molta gent diu 'prou, parem, comptem-nos', fins i tot la gent que està en el no diu 'facin el favor de votar i deixar-nos de molestar, de marejar-nos i monopolitzar el debat'. És comprensible. Ho entenc. Molts estem en aquesta història circumstancialment, no és la nostra vocació.
-Respecte a la Hisenda pròpia, ¿hi haurà un moment que es reclamarà a ciutadans i empreses deixar de tributar a la Hisenda espanyola, sota amenaça de multa?
-És prematur donar detalls. És important que el procés es faci oferint totes les garanties jurídiques. En un moment haurem de prendre una decisió, però ha de basar-se en una seguretat jurídica que no deixi ningú desemparat. No es pot obligar ningú a adquirir la seva nacionalitat catalana. Hi ha gent aquí amb nacionalitat d'un altre país. I amb tota normalitat. Si hi ha qui diu 'és que jo vull ser espanyol, no català', cap problema. Ara bé, si a Catalunya hi ha una Hisenda pròpia el més lògic és que qui viu i tributa a Catalunya ho faci aquí. Hi haurà una fase de transició.
-Quan li van oferir compartir candidatura amb persones de CDC o de l'escissió d'Unió, ¿no el va portar a cap reflexió?
-Segurament la que es devien fer ells per tenir al capdavant de la llista algú amb una trajectòria i manera de veure les coses de la qual no m'amago ni renuncio.
-¿Ha tingut la sensació de ser el vernís progressista de Mas, que si venç en principi governaria?
-Per un temps d'un any o any i mig, que és el temps que seguiria governant si no hi hagués eleccions el 27-S. No s'allarga res, s'especifica que en aquest període la tasca ha de ser aquesta i la pressió sobre el Govern, presidit per qui sigui, serà fer aquesta tasca. Toca fer aquest canvi de marc, i quan s'acabi tot això hi ha unes eleccions constituents amb forces d'esquerres, conservadores, liberals...
-S'ha afirmat que vostè és la compensació de CDC a ERC a canvi que aquests cedissin a la llista unitària. ¿Sense Junqueras estaria en aquesta llista?
-Ha sigut determinant la voluntat de solucionar el tema. Tant amb Junqueras com amb Marta Rovira, amb la gent de MES, de Súmate, i fins i tot el president Mas, el que m'ha convençut és que hem de fer això i que ho podem fer.
-La seva candidatura promet dació en pagament, reformar la renda mínima, més guarderies... Però l'actual Govern en aquests temes o hi ha votat en contra o els té pendents. ¿Això no resta credibilitat a la proposta?
-És que aquesta proposta no la fa Convergència sinó un grup de persones i formacions entre les quals hi ha molta gent. Veig interessant que algú que ha sigut reticent a això ara digui que toca fer-ho.
-¿No és molt genèric prometre 'atendre la pobresa infantil', una 'escola inclusiva' o 'enfortir el sistema de salut pública'?
-Això no és un programa, són els principis fonamentals que expliquen per què volem fer aquest procés. Hi haurà un programa sobre com fer-ho.
-¿El seu grup actuarà amb disciplina de vot?
-No li puc respondre perquè no sé com està plantejat. Des del moment que no hi ha una coincidència ideològica...
Notícies relacionades-No l'imaginem votant contra una proposta criticant el TTIP...
- Jo tampoc m'imagino votant-hi en contra. Aquí hi ha un acord per a una acció concreta, per a la resta de coses que no estan en l'acord cadascú és molt lliure, no li diré a ningú què ha de fer. El dia 28 serà important, però fins al 27 l'objectiu és saber si tenim aquesta majoria.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal