El PSC replica al PSOE que "no hi ha alternativa" al pacte fiscal

Àngel Ros creu que és imprescindible un model específic per a Catalunya

Critica que el dret a decidir s'hagi orientat cap a l'independentisme

Àngel Ros fa broma amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al congrés extraordinari del partit celebrat el 25 de juliol.

Àngel Ros fa broma amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al congrés extraordinari del partit celebrat el 25 de juliol. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

El pas enrere que ha fet el PSOE en la seva aposta per un sistema de finançament específic per a Catalunya ha fet reaccionar els socialistes catalans de manera immediata. No va trigar ni 24 hores el president del PSC, Àngel Ros, a defensar la necessitat d'un pacte fiscal. Segons la seva opinió, la reforma constitucional en clau federal que propugna el partit de Pedro Sánchez ha de contemplar aquesta especificitat per a Catalunya. «No hi ha cap altra alternativa», va afirmar el també alcalde de Lleida en declaracions a TV-3.

Les paraules de Ros arriben després que el PSOE hagi mostrat en un curt espai de temps dos viratges respecte d'aquesta qüestió. En un primer moment va ser el número dos del partit, César Luena, qui divendres passat va dir en una entrevista a la cadena SER que calia «impulsar» un sistema de finançament específic per a Catalunya, i dos dies més tard, el seu predecessor a la secretaria d'organització, el senador Óscar López, es va mostrar disposat a «parlar-ne». No obstant, les reaccions en contra de la majoria dels barons socialistes van provocar que la direcció del partit optés ràpidament per deixar la proposta al congelador. Dilluns, el portaveu al Congrés dels Diputats, Antonio Hernando, va sub-ratllar que la seva aposta és per un model «més just per a totes les comunitats autònomes» i més equitatiu i va descartar negociacions «bilaterals» amb les comunitats per millorar el seu finançament.

EL CAFÈ PER A TOTHOM

Segons va explicar ahir Ros, molts d'aquests barons es troben ancorats en l'anomenat «cafè per a tothom», un instrument creat en la transició perquè «hi havia un bé superior que calia protegir, la llibertat i la democràcia». Ara, va afegir el president del PSC, aquesta «cessió» que, segons la seva opinió, va fer Catalunya ja no té sentit. «Ara el bé que cal protegir és l'estabilitat d'un Estat que entengui el segle en què vivim i les aspiracions nacionals dels catalans com a garantia de poder mantenir una estructura de convivència».

Notícies relacionades

Per tant, va concloure Ros, «no hi haurà cap més alternativa» que tenir en compte en la reforma constitucional «temes tan clau com el finançament, amb un principi bàsic com l'ordinalitat» (segons el qual, un territori no pot perdre posicions en el rànquing de finançament després de contribuir a la solidaritat), i «el blindatge de competències de Catalunya». «Si la nova Constitució no ho garanteix, no haurà aconseguit el seu objectiu», va afegir el líder del PSC.

RENÚNCIA O PAS ENDAVANT

Finalment, Ros va negar que la renúncia del PSC a incloure el dret a decidir en el programa amb el qual concorrerà a les eleccions del 27 de setembre sigui una claudicació; al contrari, l'alcalde de Lleida va considerar que l'aposta pel model federal i la reforma constitucional signifiquen «un pas endavant cap a un model viable políticament i amb efectes jurídics». Àngel Ros es va queixar de la deriva que, segons la seva opinió, ha experimentat el dret a decidir «cap al dret a la independència». I va destacar que existeix una «línia de pensament que confon catalanisme amb independentisme».