Rajoy frena el debat sobre la reforma constitucional

El líder del PP agita el fantasma d'un pacte PSOE-Podem

El president desestima la disposició catalana de Duran

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

va ser el mateix Mariano Rajoy qui, després de reunir-se amb el Rei aquest mes, va utilitzar com a arma electoral la possibilitat de reformar la Constitució. Després d'haver-se negat reiteradament a obrir el meló amb el pretext que la prioritat era treure Espanya de la crisi, va marcar un horitzó temporal per emprendre el canvi, la pròxima legislatura, i va acotar els aspectes que li agradaria retocar, entre ells el que afecta les competències de les comunitats. Aquesta estratègia va provocar que tots els partits marquessin posició sobre el tema i que, per exemple, Josep Antoni Duran Lleida plantegés dimarts la possibilitat d'incloure a la Carta Magna una disposició que reconegui la singularitat catalana. Però Rajoy va mirar ahir de frenar el debat.

Preguntat en roda de premsa sobre la proposta del líder d'Unió, el president va assenyalar que «especular ara» sobre els possibles canvis «no té sentit» ja que som al final de la legislatura i la tensió preelectoral impediria obtenir «el màxim consens possible», una de les condicions exigides pel líder del PP per promoure la reforma. El cap de l'Executiu va reiterar des de Celanova (Ourense), i després d'haver visitat les obres de l'AVE a Galícia, que retocar la Carta Magna és un assumpte «complex, difícil i delicat», que requereix «saber què es vol fer» i «buscar el moment adequat».

El «moment» no és ara, va asseverar, amb l'argument que «a Catalunya hi ha qui està plantejant, i no des d'un partit polític, sinó des de la mateixa Generalitat, la liquidació del principi bàsic de la Constitució, que és la unitat d'Espanya i la sobirania nacional».

A PARTIR DEL 2016 / Per tant, va aconsellar a la resta de les forces polítiques, convé deixar el debat sobre els possibles canvis per a la pròxima legislatura. Però, a manera d'aperitiu, ja va avançar que el PP es mantindrà inamovible no només al voltant de la sobirania i la unitat del país, sinó també «sobre la igualtat entre tots els espanyols, la llibertat i els drets fonamentals i la solidaritat entre els ciutadans». «No ens mourem dels principis bàsics del constitucionalisme i que responen a la nostra història. Qui vulgui parlar d'això, amb mi no ho farà», va sentenciar.

Aquesta afirmació tira per terra les aspiracions dels que promouen terceres vies o solucions legals per donar sortida al conflicte català, tant la disposició addicional que reconegui la singularitat catalana com el «pacte fiscal» que propugna el PSC, atès que a priori anirien en contra dels principis d'igualtat i de solidaritat. Rajoy va evitar a més pronunciar-se sobre les apreciacions del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que dimarts va assenyalar que el temps del president «s'ha esgotat» i serà el seu partit i no el PP el que en el futur piloti la reforma.

Notícies relacionades

ELS PACTES POSTELECTORALS / Rajoy va agitar, per un altre costat, el fantasma d'un possible pacte entre el PSOE i Podem passades les generals. Després que dirigents d'un i un altre partit no hagin tancat la porta a l'acord-encara que oficialment eviten els pronunciaments clars-, el líder del PP va expressar que no té ni «el més mínim dubte» que si, sols o amb partits nacionalistes o d'«extrema esquerra», obtenen prou diputats, forjaran una aliança per desbancar el PP de la Moncloa. Un escenari que inquieta el PP des que el PSOE no només va pactar amb els de Pablo Iglesias per governar en ajuntaments i comunitats, sinó que va donar els seus vots a alguns caps de llista de la força morada per desallotjar al PP del poder.

Malgrat que el Govern central sempre ha estat en mans de la llista més votada, els populars centren la seva estratègia de precampanya a avisar la població que les opcions es redueixen a votar-los a ells o a la resta, que s'aliarà per tirar per terra les seves reformes. «El PSOE ha abandonat la centralitat política» i per això el debat que es planteja és «si governarà la moderació o altres, si es mantindrà la recuperació econòmica o altres polítiques», va alertar Rajoy. «L'alternativa al PP és l'aliança bolivariana de Podem, PSOE i el nacionalisme», va afegir de forma més contundent el dirigent conservador Pablo Casado.