ENTREVISTA DEL 30/03/2013
Agustí Colomines: "No es veu gaire estratègia en la transició nacional"
L’exdirector de la Fundació CatDem, Agustí Colomines, davant la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre el desviament de fons del Palau de la Música. /
Després de dimitir com a director de la fundació CatDem, vinculada a Convergència, Agustí Colomines parla amb més sinceritat que mai sobre els problemes interns de CDC: des del desafiament sobiranista al presumpte finançament irregular en el cas Palau. La seva anàlisi parteix d'un contacte directe amb el president Artur Mas.
-¿Com veu el procés de transició nacional i la consulta sobiranista?
-Ens falta una mica de vigor, segurament per la difícil situació econòmica. La situació de les finances de la Generalitat és tan angoixant que intentar combinar la solució del dia a dia sense abandonar els objectius generals es farà complicat. No es veu gaire estratègia. Suposo que el Consell Assesor per a la Transició Nacional servirà per definir millor el camí a seguir.
-La consulta del 2014, ¿està preparada, pel que fa a la base jurídica i social, per dur-la a terme?-Sense que ningú m'acusi de traïdor, crec que en aquestes circumstàncies ens hauríem de rearmar, fer un Govern fort i, si convé, ser conscients que possiblement això ho podrem resoldre al final de la legislatura. Al seu dia ja vaig estar en contra de fixar una data, però els d'ERC en això han d'acontentar la parròquia com sigui. -Sí, si la gent és raonable i fa política en lloc de fer tonteries. I el PSC, que està en crisi, faria un gran favor al país i a si mateix si no posés condicions absurdes [a entrar al Govern], com que el president se'n vagi.
-¿Veu futur al pacte amb ERC?
-La paraula de moda és diàleg. ¿Tem que sigui sinònim del fet que Mas hagi demanat a Rajoy rebaixar el dèficit a canvi de llimar l'ambició nacional?-¿Això dóna algun rèdit al president de la Generalitat i a CiU? Seria un suïcidi.
-Les fundacions, com la CatDem, són considerades com una via de finançament indirecte dels partits. ¿Se'n va amb la consciència tranquil·la sobre si la CatDem no ha fet aquesta funció?
-En tot cas, això ni ho he vist ni ho he viscut. I estic tranquil. Hauria estat més tranquil si quan vaig entrar m'haguessin fet cas i haguessin tancat la Fundació Trias Fargas i haguessin obert una altra fundació.
-Ho diu perquè ha hagut d'assumir una càrrega [la relació de la Trias Fargas amb el Palau de la Música] que no era seva…
-¡I tant! (riu) D'això n'estic més que convençut. Però la vida té aquestes coses.
-El 2009 vostè va dir que si se segueix pressionant la CatDem «ho explicarem tot». ¿Què volia dir?
-Una cosa que ara es veu i que la gent critica: que aquí hi ha una sèrie de formes de funcionar que no són les més adequades.
-¿Què vol dir?
-Connivències entre diaris, empreses, partits, institucions, fundacions… Això no ajuda gens la transparència, quan la gent demana transparència per sobre de qualsevol cosa. I els partits, carai, han de ser nets com una patena. Haurien d'aprovar una llei de finançament en dos dies.
-Fa anys que s'assenyala aquesta necessitat.
-I que s'assenyala on és el problema, en l'anonimat de les donacions… I sobretot el que és més inquietant: que quan algú es passa de despeses o no presenta els comptes al dia, no passa res. El Tribunal de Comptes o la Sindicatura de Comptes els renya i punt. I es genera una sospita generalitzada, que no és
bona.
-Els famosos 630.000 euros dels convenis amb el Palau per a activitats de l'«àmbit musical» de la Trias Fargas, ¿no eren finançament irregular de Convergència?
-No, eren per finançar activitats de la fundació. Que fossin musicals o no, és un altre tema. Però que eren per finançar la fundació sí que ho sé. Ara, també sé que quan es va destapar el frau de Millet, d'una apropiació indeguda per la seva part, que va usar aquests 600.000 euros per tenir-ne 600.000 més per a ell… crec que quan es va saber això, el president de la Generalitat va dir 'tornem aquests diners'. I s'hauria d'haver fet en el minut u.
-La crítica del finançament és: molta despesa, especialment en campanya. I també el paper de fundacions i empreses. Per exemple, el triangle Ferrovial-Palau de la Música-Convergència.
-Que anirà a judici i es descobrirà o es provarà tot el que s'hagi de demostrar. El problema és com s'han de finançar els partits. Ha de ser privat i que cadascú s'espavili com pugui. Ha de ser transparent. ¿És un pecat que Ferrovial doni diners a partits? No, sempre que no hi hagi tracte de favor.
-El que és estrany és que ho faci presumptament a través del Palau.
-Aquesta és la construcció que no pot ser, ni amb aquest ni amb cap altre partit. Si no hem de construir un país millor des de la seva organització política i social i en el tema de la corrupció, ¿quin país estem oferint? La consulta ha d'anar acompanyada de regeneració en tots els sentits o no funcionarà.
-¿Com veu Convergència?
-Necessita aclarir-se (riu). Tard o d'hora, segons el que passi amb Oriol Pujol, hauran de fer un congrés per determinar què fer.
Notícies relacionades-Vostè no ha tingut bona relació amb Oriol Pujol.
-No vam entendre la cosa de la mateixa manera, i això crea certes distàncies, però ens hem respectat personalment. Ell tenia tot el dret a opinar sobre l'activitat de la fundació CatDem.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista