INVESTIGACIÓ EN MARXA

Operació policial contra Convergència pel 3%

Els registres a la seu del partit i de la seva fundació agiten la campanya

El jutge veu indicis del pagament de comissions de Teyco a CDC

La Guàrdia Civil registra la seu de CatDem. / JORDI COTRINA / VÍDEO: ACN

La Guàrdia Civil registra la seu de CatDem.
Els fiscals surten de la seu de Convergència, aquest divendres, al carrer Còrsega de Barcelona

/

4
Es llegeix en minuts
RAFAEL TAPOUNET / BARCELONA

Poques frases deuen haver tingut un ressò tan persistent en la política catalana dels últims 35 anys com aquella que l’aleshores president de la Generalitat Pasqual Maragall va pronunciar el 24 de febrer del 2005 al Parlament dirigint-se a la bancada de CiU: «Vostès tenen un problema. I aquest problema es diu 3%». L’al·lusió al presumpte cobrament, per part de Convergència, d’un percentatge del pressupost de les obres adjudicades pel Govern en l’època de Jordi Pujol va provocar un terratrèmol i va acabar amb la retractació de Maragall, necessitat del suport dels convergents liderats per Artur Mas per tirar endavant la reforma de l’Estatut. Però el fantasma del 3% es va negar a abandonar l’habitació. Va reaparèixer quatre anys després, amb l’esclat del cas Palau –quan la investigació del saqueig del Palau de la Música va destapar el presumpte pagament de comissions de la constructora Ferrovial a CDC a través de la institució cultural–, i va tornar a treure el cap ahir, a les portes d’una campanya electoral, la del 27-S, de transcendència inqüestionable.

FISCALIA ANTICORRUPCIÓ / Agents de la Guàrdia Civil de Madrid, Barcelona i Tarragona i representants de la Fiscalia Anticorrupció van registrar les seus de CDC i de la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem), vinculada al partit que presideix Artur Mas, així com els ajuntaments de Sant Cugat, Figueres, Lloret de Mar i Figueres i el domicili de l’extresorer de Convergència Daniel Osàcar. L’operació forma part d’una investigació sobre el suposat pagament de comissions il·legals del 3% de la constructora Teyco, propietat de la família Sumarroca –cognom estretament lligat a CDC i a Jordi Pujol–, al partit nacionalista.

Els registres s’engloben en la segona fase de l’anomenada operació Petrum, que es va iniciar fa més d’un any amb les investigacions contra Daniel Masagué, alcalde convergent de Torredembarra (Tarragonès), que va ser acusat d’haver rebut 1,43 milions d’euros de set empreses controlades per la família Sumarroca a canvi de contractes d’obres públiques, com la construcció d’un aparcament i la gestió del clavegueram. En el curs d’aquella investigació, el 23 de juliol es va deternir l’alcalde Masagué, l’exconseller delegat de Teyco Jordi Sumarroca –fill d’un dels fundadors de CDC– i dos familiars seus.

EXPEDIENTS INCAUTATS / En els escorcolls practicats aleshores a la seu de Teyco i al domicili particular de Jordi Sumarroca –que, després de passar 19 dies a la presó, va quedar en llibertat sota una fiança de 600.000 euros–, els investigadors van trobar, en una caixa forta, un seguit d’apunts comptables manuscrits que, segons fonts de la investigació, vinculen contractes públics amb aportacions a la fundació convergent per uns imports que coincideixen amb el 3% del total de les obres. Segons publica El País, en alguns casos, tot seguit apareixen quantitats pagades a CatDem; l’última, de 50.000 euros, el març del 2014.El jutjat número 1 del Vendrell, que instrueix la causa de presumpta corrupció a Torredembarra, va ser el que va ordenar l’operació policial, que es va iniciar amb els registres a la seu de CatDem i als consistoris de Sant Celoni –municipi governat per CiU entre el 2007 i el 2011 en què la investigació es va centrar en l’expedient de la construcció d’una escola per a adults realitzada per Teyco el 2009, informa Helena Lòpez–, Lloret de Mar –on es va requisar l’expedient d’un contracte de 1,7 milions adjudicat a Teyco el 2009, durant el mandat de Xavier Crespo–, Figueres –on la Guàrdia Civil es va emportar documentació relativa a les obres d’una piscina coberta per part de Teyco per valor d’1,7 milions, també el 2009, quan era alcalde l’avui conseller Santi Vila–, i Sant Cugat del Vallès, on van ser incautats documents relatius a una promoció de vivenda pública al barri de Volpelleres que va ser adjudicada a Teyco el 2008 en segona instància, després de la fallida de l’empresa que havia sigut seleccionada en una primera licitació, informa Albert Segura.

Notícies relacionades

Cap a les sis de la tarda va començar el registre del despatx d’Andreu Viloca, administrador i tresorer de CDC i de la fundació CatDem, a la seu que el partit té al carrer de Còrsega de Barcelona, que es va durar gairebé cinc hores. Paral·lelament, i al cap de gairebé 10 hores de treballs, la Guàrdia Civil va donar per finalitzat el registre a la vivenda de Daniel Osàcar, de la qual es va emportar una capsa i unes quantes bosses amb documents.

La constructora Teyco va negar en un comunicat haver pagat comissions a CDC a canvi de contractes d’obra pública amb la Generalitat i va assegurar que cap de les aportacions que ha fet a fundacions de partits ha tingut «fins il·lícits».