LA REACCIÓ DE LA JUDICATURA

De jutge a «policia sense uniforme»

Els togats titllen de «grotesca» la reforma del TC perquè desborda les competències del tribunal

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

Ciceró deia que «tots els homes poden caure en un error, però només els necis hi perseveren». I el PP sembla disposat a caure en la mateixa equivocació una vegada i una altra. Aquesta és, almenys, l'opinió dels experts consultats per aquest diari sobre la reforma exprés del Tribunal Constitucional que promou el Govern de Mariano Rajoy per sancionar o suspendre en les seves funcions Artur Mas si declara la independència de Catalunya.

Luis Aguiar, catedràtic de dret Constitucional, critica el Govern per eludir les seves obligacions i traslladar la qüestió catalana «a una taula que ja ha dit el que havia de dir». L'alt tribunal ja ha anul·lat i declarat inconstitucionals la declaració del dret a decidir i el 9-N. Per això, segons Pascual Sala, expresident del Tribunal Constitucional, si es produís un fet nou s'hauiria de dictar una nova sentència. I si aquesta no fos acatada, es podria recórrer a un incident d'execució que pot derivar en l'inici d'un procés penal per un delicte de desobediència.

Aquest magistrat sosté, a més, que l'actual llei és suficient. «No necessita ser modificada ni ampliada», postil·la. I és que l'article 95 de la vigent llei del Tribunal Constitucional faculta aquest òrgan per imposar «multes coercitives de 600 a 3.000 euros a qualsevol persona, investida o no de poder públic, que incompleixi» els seus requeriments i per reiterar aquestes multes «fins al total compliment dels interessats sense perjudici de qualsevol altra responsabilitat que se'n pugui derivar».

La mateixa opinió és defensada per altres fonts jurídiques que titllen la reforma de «grollera i grotesca». Aquestes fonts retreuen a Rajoy que, una vegada més, utilitzi «de forma sectària» una «institució clau en el sistema democràtic». I que transformi els jutges de l'alt tribunal «en policies sense uniforme».

A més, tots els experts coincideixen a descartar que una multa de 30.000 euros freni Mas. No obstant, adverteixen que darrere d'aquesta llei s'amaga «la incapacitat política de resoldre una crisi institucional». I la renúncia del Govern a complir les seves obligacions constitucionals.

«Cop d'Estat»

Notícies relacionades

La Carta Magna faculta l'Executiu a aplicar l'article 155 que permet la suspensió d'una comunitat autònoma si no acata la Constitució o les lleis. «El Govern, davant una declaració unilateral d'independència, pot fer dues coses: callar o anar-se'n al 155, però no traslladar el problema al Tribunal Constitucional, que està per a una altra cosa», explica Aguiar.

La mateixa opinió és defensada per altres fonts jurídiques que insinuen que aquesta reforma pot ser «un cop d'Estat encobert», ja que permetria deixar sense mandataris una comunitat autònoma, però aquesta seguiria vigent. Per això, Aguiar no dubta a qualificar aquesta proposta d'«absurda».