EL CAMÍ CAP A LES URNES

Iglesias: "A Catalunya hi ha gent invisible que no sol votar. I també són Catalunya"

El secretari general de Podem explica la seva reflexió sobre el "menyspreu" que pateixen les classes populars procedents de la immigració

"Català ho és tot aquell que visqui o treballi a Catalunya, no qui recolzi Mas", reivindica el líder del partit lila després del seu míting a Rubí

1
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Quan Pablo Iglesias tornava aquest dimecres a l'hotel, després del míting a Rubí que ha incendiat les xarxes socials Rubí , s'ha trobat un jove que s'ha descrit com a independentista. "Un encant", explica Iglesias, que narra la història a aquest diari. Al secretari general de Podem el molesta el desdeny amb què, diu, alguns tracten les classes populars que provenen de la immigració i intenten inculcar-los com han de ser perquè els considerin catalans. Ja sigui per malentès o per tergiversació, les seves paraules han incendiat la campanyacampanya.

"A vegades tinc la impressió que [ArturMas vol ensenyar a les classes populars com ser catalans i això no és acceptable", afirma Iglesias, que explica que no es pot desvincular la identitat del fenomen de l'emigració. "Alguns menyspreen això", assenyala, per argumentar la petició que va fer al míting de Rubí --defensada aquest dijous pel cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís RabellCatalunya Sí que es PotLluís Rabell--, on va sol·licitar als que tenen avis andalusos que no tinguin "vergonya" dels seus orígens.

"VOTEN MENYS"

Notícies relacionades

"Català ho és tot aquell que visqui o treballi a Catalunya, no qui recolzi Mas", reivindica Iglesias, que recorda que les classes populars catalanes "voten menys". La seva reflexió se sosté en el fenomen de la denominada abstenció diferencial, que porta a una àmplia franja de l'electorat a participar quan hi ha eleccions legislatives però prefereix quedar-se a casa en els comicis autonòmics.

El discurs de Podem a Catalunya va destinat a activar aquest vot desmobilitzat, que els acadèmics relacionen amb la falta d'identitat col·lectiva --en bona mesura per tenir el seu origen en la immigració-- i a condicions socioeconòmiques pròpies de les àrees metropolitanes.