¿Una Catalunya sense 'erasmus'?

1
Es llegeix en minuts

La sortida de Catalunya de la Unió Europea i, per tant, la seva expulsió dels programes educatius que aquesta gestiona comportaria la consegüent sortida de les universitats catalanes i dels seus estudiants del popular programa de mobilitat Erasmus. Cada any, uns 4.000 joves catalans viatgen a universitats europees per completar la seva formació superior, mentre que a Catalunya arriben al voltant de 3.500 alumnes procedents d'universitats de la Unió Europea. Si no es firma un conveni bilateral entre la Unió Europea i el nou Estat català, similar al que tenen Noruega, Liechtenstein, Islàndia, Turquia i Macedònia, aquest programa educatiu, amb tot l'impacte econòmic i social que comporta, quedaria paralitzat, confirmen els experts consultats.

Notícies relacionades

També s'hauria d'acabar de definir el funcionament de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) perquè, segons recull el Llibre blanc de la transició nacional, pugui desenvolupar competències d'homologació d'estudis superiors, una funció que ara està en mans del Govern central (que és el que atorga els títols universitaris, que són firmats pel rei d'Espanya).

Un altre dels serrells que quedaven pendents en educació superior el va resoldre el Parlament fa un parell de mesos, a l'aprovar la nova llei de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), que la capacita per avaluar el professorat universitari segons criteris europeus. És l'eina que faltava perquè els professors puguin veure reconeguts els seus sexennis (o anys d'investigació i docència), que tenen un efecte directe en els seus salaris.